...Не съм компетентна по тези въпроси, но каквото знам и съм чела за йогите в оригинален вид на учението - няма общо с креонци и рейки... Явно поредната извратения, маскирана като нещо благовидно....
извинявам се за офф-а, но не можах да се стърпя
рейки = кундалини /термина, който се ползва в йога/ = енергия /най-общо/
няма нищо сектантско в тези неща, освен разбира се, ако не отричате и наличието на аурата и енергийното тяло на човека...
ollivia, наясно съм че в йогизма също се залага на правилното циркулиране и насочване на личната ти енергия, посредством система от физически упражнения, техники за медитация и пр. /също най-общо казано разбира се/. Няма особено значение кой как ще нарича въпросната енергия.
В случаите за които разказах по-горе обаче, става дума за крайни трактовки на древни учения. И не само са крайни, ами някакви самозвани "учители" хващат оттук оттам принципи и техники на различни учения, "мятат ги в общ казан" и се почва едно промиване на мозъци баш по сектантски. Като основанта идея на всичко това - явно си е чиста проба бизнесче
Понеже като се зарибиш по тези неща, бързо се оказва, че за да си ползваш собствената енергия за лични цели и да си оправиш живота и здравословните проблеми трябва да се разделиш с близо 1000лв. първо, че твоят "учител" да ти я отключи. Иначе - не ставало, не можело сам да си я отключиш и ползваш, нито пък "духовно извисеният" "учител" ти я отключва безплатно.
Тези разлики визирах в цитираното от теб, между "нормален йога курс" и "йога курс, направен с цел да ходиш на семинарчета и да кихаш кинти". Поне у нас, май повечето йога-курсове са от втория вид...
А "креонците" пък се оказа, че са фенове не на древни учения дори, ами на прясно издадена поредица книжки, която според "рейкистите" е дело на писател-фантаст.
Не съм ги чела тези книжки и нямам намерение, но четох в един форум какви ги пишат "креонците" - бая шизофренично звучат
И двата чешита "духовни хора" обаче, са доста в страни от физически упражнения и постигане на лична хармония просто.
Доколкото аз знам поне, истинските йоги не наемат зали, в които провеждат семинарчета срещу немалка сума за вход. Поправи ме, ако греша... На мен лично никак не ми се вързва да "имаш мисия, да сееш духовно просвещение" /уж/, пък да си склонен да "осветлиш" желаещите само срещу пари, пък който не ще да плаща си ходи "непросветен". Когато питах козметичката ми за тази странност, тя ми обясни, че ако не успееш да намериш пари за семинарчето все пак - значи просто не си достатъчно вярващ в учението и мотивиран да се "извисяваш духовно", иначе ако си - все някак парите ще ги намериш... Доста удобна теза на техния "учител" бих казала аз.