Боби, първо да уточня, че моето "напомняне", което си цитирала не се отнасяше за теб, а за потребителки, които са новрегистрирани и явно не бяха чели цялата тема... Както и да е.
И наистина за инкриминиране на раждане, каквото и да било, където и да се случи същото, планирано, или непланирано да е било без асистенция на медицинско лице - въобще не може да става дума и не е ставало. Поне аз, такова нещо не съм имала предвид никъде в постовете си.
Идеше реч за друго. Такива евентуални законови промени да има, които да те "самодисциплинират" при решението къде и как да раждаш и какви рискове да поемеш съзнателно за бебето. Т.е. неприкосновеното ти право на личен избор и решения, да бъде упражнявано максимално отговорно. За такива решения - да ти се вмени истинска отговорност, не просто на думи, както е в момента, като се вземат предвид и някакви права на още нероденото дете...не знам дали се изразявам добре в момента.
Много е пипкаво и сложно естествено, давам си сметка. И понеже си давам сметка - не съм седнала да пиша в точки и параграфи кое как трябвало да се промени, че да се избегнат подобни сакатлъци. Не се имам за толкова умна и всезнаеща, определено.
Просто си споделяме мисли и идеи по темата тук, всеки си казва съображенията и аргументите за едно, или друго, няма нужда за пореден път да го обръщаме на лични нападки и нищене на една, или друга дума.
В резюме, бих казала нещо, което тук вече беше написано от друг. "Личните права на всеки от нас - свършват там, където започват правата на околните." Наистина не считам нито за нормално, а още по-малко за цивилизовано, в което и да било общество дадено право на индивида да бъде упражнявано ей така "по принцип и до дупка", без оглед на евентуални рискове и вреди, които могат да последват от реализация на същото за друг човек - в случая бебе.
И ако една майка сама не се сеща, че не е редно да поема непремерен риск за бъдещото си дете, само и само да си гони и отстоява личните убеждения, това й поведение трябва да се подмине с махване на ръка и дотам.
В контекста на темата. Аз съм силно ЗА, да се работи и да се оказва всякакъв възможен натиск върху болничните заведения и работещите там лекари, в посока същите да заработят оптимално добре и според желанията и нуждите на майките. Дори бих подкрепила инициатива за изграждане към болниците на т.нар. "родилни къщички", в които желаещите да раждат в домашна обстановка жени, да имат възможността да го направят по начина, максимално доближаващ изживяването им до това, което биха имали в собствения си дом. Но "на една врата разстояние" от специалистите и "тежката артилерия", ако недай Боже от тях има нужда. Няма как да подкрепя екстремисткото поведение на тази група жени в случая и да кажа: "ОК, то децата са си техни, да им рискуват живота както искат, то си е тяхно право".
Значи, ако едно медицинско лице причини смърт на бебе със своите действия, или бездействие - същото лице, все пак може да бъде подведено под отговорност и за него да има последствия. Ако една майка направи същото - казва: "ми съжалявам" и толкова. И следващия път - прави същата глупост и пак казва: "съжалявам". Тъпичко ми звучи на мен лично.