Аз също смятам, че тук се говори за едно, а всъщност иде реч за нещо съвсем друго. Не мисля, че тези хора искат да се регламентира асистирано раждане у дома, нито пък лошото отношение по болниците е мотивът им да раждат у дома. Мисля, че става въпрос за нещо повече, те явно не искат никаква медицинска намеса изобщо и още подобни принципи - от друг характер.
Направо това ми прилича на някакво патологично вторачване и фиксиране в акта на раждането, което измества фокуса от самото майчинство.
Това не е егоизъм, това е патология.
Именно на тези неща се опитах да наблегна от няколко поста насам, поради което и е личното ми убеждение, че и да се узакони в България "асистирано домашно раждане" - тези специално, няма да се възползват от такава опция. И дори да приемем, че е възможно на този етап /а то не е/, да им се осигури такава опция... Достатъчно ги четох, за да ми е ясно, че и с лекар до себе си, те не биха се вслушали в препоръките на същия, че в даден момент вече става рисковано и трябва да се тръгва към болницата.
И ще ви кажа защо не биха се вслушали в съвета на медицинско лице, което им асистира домашното раждане. По същата причина, поради която никоя от нас няма да хукне да слуша някое "гуру" докато ражда и да повярва на подобен екземпляр, че ако си "канализира мисловната енергия", ще успее да размотае пъпната връв от вратлето на душашщото се бебе /примерно/. Вие и аз бихме приели подобен човек за некомпетентен в областта и ще сме на мнение, че такъв - може единствено и само да навреди на нас, или бебето ни. Е, те пък възприемат по точно този начин хората в бели престилки и за тях не съществуват разумни аргументи, които да им променят мнението по въпроса
Това е като да се опитваш да спориш с религиозен фанатик, дали има Бог, или няма, искайки рационални доказателства за съществуването му. Фанатикът ще ти отговаря винаги, че той просто вярва в съществуването на Бог и за него това е напълно валиден аргумент в подкрепа на убежденията му. Т.е. ще си говорите на различен език и не съществува опция да се разберете по такъв въпрос. Вие примерно ще продължите да вярвате, че реално Бог не съществува, фанатикът ще продължи да вярва в обратното и оттам насетне "всеки по пътя си и с убежденията си".
И както вече казах - щом пълнолетни лица, които не са освидетелствани /а май трябва/ искат да се самоубиват и да си "цъкат хазарт с живота и здравето си" - тяхна воля. Щом някой има право да се хвърли под влака, или да си пръсне мозъка с ловна пушка, признавам и тяхното право да умират както и когато считат за добре и по начин, който им допада.
Само че в случая - не умират те, ами децата им. И хич не считам, че в държава, която претендира да е цивилизована, е допустимо да няма варианти за защита на живота и здравето на още неродените. Цивилизоваността и демокрацията, предполагат упражняването на редица права, като се залага на чувството за отговорност и здрав разум на всеки индивид за упражняване на същите. Тази групичка конкретно - възприема нещата "по-иначе". Само права, а отговорности - йок. Ами умряло било детето - умряло, голЕма работа, ставали такива неща, то не можело без жертви за "каузата"
Е, това пък последното как може да му хрумне и да го напише човек, който е родител, моят нетолкова "възвишен" мозък - хич не може да смели.
"Раждането вкъщи да се наблюдава от лекар, макар и той да не се намесва, освен ако няма пряка опасност за живота на родилката и на бебето. Това предлага заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Юлиан Йорданов. Докато процесът продължава, пред дома на жената трябва да чака линейка с реаниматор, кувьоз и неонатолог."
Аз пък искам, другия път когато раждам /а дано ми се случи/ да дойде да ме вземе лимузина от нас, да ме закара в най-луксозната болница в ЕС, където екипът да ме очаква с карнавални костюми и шапки да ме настани в луксозен апартамент и да ме гъделичка с перца по петичките.
Понеже личното ми убеждение, че трябва да раждам именно така - ми дава правото да го искам. При това го искам за сметка на здравните си осигуровки, а ако нямам такива - пак ми се полага, понеже съм бременна и това ме прави нещо като божество, имащо право на всякакви претенции от всякакъв род. И ако държавата не ми ги изпълни, а обществото не иска да ми ги заплати - в знак на протест, ще си извикам клоун у нас да ми направи секцио с кухненския нож, и ако заколи бебето по невнимание - трябва да ми съчувствате и да ви е ясно, че се е получило така понеже вие сте виновни, че не сте ми осигурили раждане каквото съм си пожелала. И ще си поставям под заплаха живота на детето, колкото си искам, понеже то си е мое...
Сори за черния хумор, ама вече почва да ми прелива, щом се намериха и уж сериозни и нормални хора да пригласят на лудите
Д-р Йорданов ли ще плаща за целия масраф, който предлага, че не разбрах? Понеже ми намирисва на мен, че се предвижда да го плащаме ние...