Предлагам едно - вместо да се хаби енергия в измислянето на взаимни обвинения и обиди и евентуално да се подготви изцяло осъдително изявление, да се обединим всички в едно голямо ЗА - за осигуряването на квалифицирана помощ от акушер и неонатолог при извънболничните раждания.
И аз мисля, че това е разумната позиция в случая.
cygnus вече е обобщила основното, което и аз си помислих в случая.
Драгите госпожи предполагам, биха искали да се узакони асиситираното домашно раждане у нас, като целия масраф за него е за обществена сметка. Т.е. за ваша и за моя. Ако същото се узакони и ги накараме да платят цялата логистика, която е нужна за да се обезпечи истински в медицински апсект раждане у дома - пак няма да са доволни.
Лично аз не съм на мнение, че обществен финансов ресурс, който би могъл да се разходва за далеч по-важни неща от нечий каприз да си раждал у тях си, трябва да се набие в угодията на въпросната групичка. Има и онкоболни да му се невиди, има деца с редки заболявания и скъпи за лечение, има инавлиди, има ФАР...
Ами да ми простят "коравосърдечността" "естественичките", но има социални групи с истински проблеми в държавата ни, а средствата за решаването на същите са оскъдни.
А и мисля, съвсем основателни са подозренията, че дори асистираното домашно раждане да е законно и безплатно, "естественичките" ще запъват краката да идиат в болница по преценка на асиситиращото им медицинско лице в големия си процент. Ще се запъват, защото дълбоко вярват, че те са по-компетентни от "тия идиоти лекарите" и могат да развият усуканата пъпна връв от врата на бебето си "със силата на мисълта". И някаква си акушерка, или лекар - не би могъл да ги разубеди, щото не е в час с рейки и енергийни полета и пр. т.е. той е идиот. Минимум. И какво правим тогава? С медицинския екип, да пращаме и двама полицаи, че да изнесат насила родилка с проблем, за да може да се спаси нейния живот, или този на бебето? Това пък ще е незаконно и ще е "полицейско насилие".
Не на последно място, мен ме вбесява фактът, че тази групичка действа, като терористична организация точно. "Ако вие не ни изпълните исканията - ние пък ще убиваме бебета и ще рискуваме и собствения си живот, докато не стане "на нашта".
И неслучайно - по света и в белите държави - с терористи не се преговаря, ами се полагат усилия същите да бъдат неутрализирани. Понеже веднъж като "им клекнат" общество и държава, терористите излизат с още и още искания и изнудват до дупка. И исканията им - нямат край.
Ако се узакони асистираното домашно раждане и то е за сметка на раждащите така /в кеш, брой и на ръка/, като отказът при домашно раждане, да бъдеш хоспитализиран по мнение на медицинския асистент се криминализира - ОК. Съгласна съм и бих подкрепила, макар и с особено мнение.
Хайде стига с тези безкрайни права и "право на избор" за сметка на децата. Няма само права, без задължения и истинско поемане на отговорност, не на думи само.
Като цяло съм против домашното раждане, точно заради причините посочени от редица лекари. Понякога, в домашна обстановка и факир да е даден лекар - без съответната апаратура и екип - нищо не може да направи, белята става за секунди и транспортирането до най-близката болница - може да се окаже именно времето, които майката и бебето НЯМАТ, за да оцелеят. Ма ходи им обяснявай на тия...
П.П. Аз още чакам да чуя/видя/прочета, кой, кога и по какъв начин поема отговорността за смъртта на това бебе и в какво аджеба се изразява тази отговорност? Освен в израза: "аз си поемам отговорността"