Ех,
Зарина, права си за едно - ако някой иска да се самоубива и да върши глупости, пълнолетен е и няма закон, който да го спре - нито аз, нито който и да било може да му попречи.
В случая обаче, не говорим за правото на "едни луди да се самоубиват", а за това, че същите луди, са убедени че имат правото И да убиват. При това бебета. Щото тези бебета си били техни и те си решавали, дали ще си ги убиват и как точно...
Аз съм просто една българска майка. Не съм институция, не съм представител на влиятелна медия, на организация, чиято дума по въпроса ще се чуе и за това - в момента реагирам на случващото се по единствения начин, който ми е възможен и достъпен - пиша тук. Пиша, не защото съм "хиена" и ми е много забавно случилото се и "умирам от кеф, да трия сол на главите на сгрешилите"
Причините да пиша са две: Първата и по-главна е, че в интернет написаното в тази тема ще излиза на предни позиции при ползването на търсачка от жени, които обмислят неасистирано домашно раждане. И ако някоя колебаеща се, се зачете тук, може и да размисли. И да се откаже да рискува глупаво своя живот и този на детето си.
Втората причина е, личното ми убеждение, че когато подминаваш безучастно нещо нередно, несправедливо, опасно...понеже теб лично не те засягало - то това е една мълчалива подкрепа от твоя страна за въпросното нередно нещо.
Философията на форума, в който се подвизааваме и аз и ти, както и философията на организацията на която принадлежи същия форум - са точно обратните на "подминаване на проблем, понеже той не засягал лично някоя от нас". Ако едни хора тук, бяха си казали: "ми нЕма да се правя на Дон Кихот, а и аз вече имам деца" - доста от момичетата в "Зачатие" сега нямаше да разчитат на ФАР. Щяха да обикалят банките в опит да им отпуснат поредния кредит.
И ако точно майките и кандидат-майките в "Зачатие" стояха безмълвни, пред смъртта на едно новородено, заради сектантските убеждения на тази която го е родила. Ако точно хората тук, които със зъби и нокти опитват с години да заченат поне едно дете и то да се роди живо и здраво, с цената на всякаква болка и дискомфорт за самите тях...мълчаха. То лично аз - бих сметнала подобно мълчание за шизофренно.
А и
Зарина, не намирам за уместно точна някоя от "нас" - в случая ти, да ни обяснява, че си губим времето с "незначителни глупости" и "кауза пердута" и просто трябва да подминем убийството на дете и да оставим "лудите да си лудуват на воля". И да убиват още бебета. Понеже ти гарантирам, че това ще се случи отново, ако никой и никъде не реагира на тази лудост по какъвто и да било начин. А реакцията е - всеки според възможностите си - важното е да има реакция, а не тишина.
Аз конкретно, ще поставя името и подписа си под отворено писмо на Сдружение "Зачатие", което да бъде разпратено до когото ръководството на организацията счита за разумно и целесъобразно. И въпреки, че би ми било "голяма гимнастика" в момента, съм готова да си натоваря три месечния син в колата и да го закарм до София, ако се вземе решение за жив протест срещу това безумие наречно "неасистирано домашно раждане". На мен това са ми възможностите за реакция на този етап. Дето се вика "малко, но от сърце". И считам, че е важно, че всяка от нас има позиция по случая, а "не гледа сеирец" безучастно и да цъка с език.
Eille, цитираното от теб адски ми напомня текстовете в разни листовки, които регулярно намирам в пощата си. Същите листовки, са агитационни материали на религиозни секти, подвизаващи се в България. За съжаление, имам близък приятел, който в тежък период от живота си се подхлъзна по една такава секта, за щастие - поне е жив. Само, че на 40 години остана гол като пушка, след като сектата го убеди да си прехвърли цялата недвижима собственост на "пастора" за "каузата". Ама пари се изкарват, пък от онзи свят - никой не се е върнал...
Pesheck, тази цитираната с "болката от секциото", дето и здравото бебе не й я компенсирало... Тя не визира физическа болка, а "емоционалната болка" от това, че за да й е живо детето - се наложило да го вадят оперативно, ами не успяла да си го роди на дивана
Абе - голяма "трагедия" са това живите и здравите деца за някои майки. Тя
Зарина е права, че нещата са оооколо шизофренията.