Значи чета чета, нямаше да се меся, обаче честно казано толкова празни приказки се изговориха, че нямам нерви. Хайде да научим нещо по въпроса,пък тогава да говорим кое е необходимо и кое не и кое реално помага за здраво бебе и лека бременност и кое е губене на време и пари. В България има мания за интервенции независимо дали помагат или не. Аз като чета из форума и често се чудя за какво се прави това и онова. Колко момичета ги тъпчат с утрогестан след като прокървят ( а той помага само ако е започнат преди това, като при ин винтро например), колко момичета ги приемат за задържане в първите седмици( което е абсурдно губене на време и не водещо до никакви резултати), на колко казват да лежат в първите седмици (все едно ембриона може да изпадне все едно матката е куха дупка). Това са само очевадните примери как практикуваме медицина "за всеки случай" и като чуем, че някъде не го правят и "о ужас, как не ги e срам, на тях не им пука" и т.н..
Nadine, това че някой е в ужас не е критерий дали е добра системата или не. Критерия е статистическите данни - колко бебета умират, колко майки умират, детската смъртност и т.н. Хората са направили сметка какво има смисъл да се проследява и кои фактори са важни. И съответно практикуват медицина базирана на доказателства кое помага и кое не, а не като нас базирана на "за всеки случай". Понеже не можах да намеря статистика за починали деца при раждане, предлагам ти друга, която е аналогичен показател - майчината смъртност. В Холандия тя е 7 на 100 000 при положение, че 30% от жените раждат в къщи! В България е двойно на тяхната - 15 на 100 000, при положение, че 99,99% раждат в болница.
http://www.nationmaster.com/graph/hea_mat_mor-health-maternal-mortality Детската смъртност пък при тях е 4 пъти по-ниска, докато България вече е в отчайващо положение в тази статистика.
Хайде сага малко понамали тона, че били в Средновкеовието и не знам какво си, защото по всякакви показатели са от първите в света.
Понеже доста се изписа защо ги даваме за пример. Давам ги за пример първо защото много хора се възмущаваха каква била тази държава ( нашата), че еди какво си..., та затова дадох за пример Холандия и други държави и второ,казах специално за Холандия, защото е доказателство, че повечето от което се изписа в този форум е невярно. Това че някой родил пък се наложило едо какво си - наложило се е, защото някой е казал, че се налага. В 99.99% от случаите раждането си минава прекрасно и без тези "наложителни" неща.
Сега не ми скачайте пак за рисковете - аз
не смятам, че като бебето ти е с краката надолу (макар и там риска да много малък- половин процент е или колкото при амниоцентеза) или ако преносваш 20 дена или ако имаш плацента превия, трябва да тръгнеш да си раждаш у дома. При подобни случаи може би е уместно да има наказателна отговорност, която да се преценява отделно за всеки случай. Но това, което се изписа тук колко опасен процес е раждането по принцип, без въобще да се има предвид дали има или не утежняващи фактори като гореописаните - ми извинете, но това са просто неверни неща. В това отношение са прави естественичките, че има мания за интервенции и повечето лекари просто не знаят как да оставят едно раждане да си протече нормално. Аз не бих родила в къщи никога, нито имам желание да оставям раждането ми да протича естествено и с часове, без болкоуспокояващи и тем подобни. Но ако някой има желание, няма причини да не го направи. Значи трябва да с прецени реално риска ( а не както обичаме да го преекспонираме) и на тази база да се реши дали една жена задължително трябва да е болница при раждането или не. Не съм убедена обаче, че по-голямата част от медицинските лица са в състояние да го оценят реално.