0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Еееее разбира се ,че няма да ходя.Малко тамян ,рейки и готовоо....
Ами Виви,пак да кажа аз раждах в Дупница,във частна болица,без да плащам нищо и да ти кажа абсолютно във всеки един момент ми казваха какво и защо се прави...А и подписваш декларация,ако не искаш интервенции няма да подписваш и готово.....Друг е момента ако не четеш какво подписваш
« Последна редакция: Май 12, 2011, 13:51:48 pm от moniks_s »

Все пак бременността е обикновено около 9 месеца, все достатъчно време да се намери поне едно място и един лекар в България, който да не е от каращите се.
Аз обаче още ги проучвам тези хора.Е, знаете ли как се лекува киста на яйчника - "хомеопатия, водолечение, ТЕС, визуализации, положително мислене, мисля и билки, ходи на църква за здраве на "Киприановите молитви".

Добре, спирам да поствам бисери, че ще разводня темата.
[/url][/url]
Аз обаче още ги проучвам тези хора.Е, знаете ли как се лекува киста на яйчника - "хомеопатия, водолечение, ТЕС, визуализации, положително мислене, мисля и билки, ходи на църква за здраве на "Киприановите молитви".

Добре, спирам да поствам бисери, че ще разводня темата.

ААА, Киприяновите молитви са за разваляне на магии. С кистите не знам дали ще имат ефект.
*

    lidia

  • *****
  • 2959
  • Най-хубавото се вижда само със сърцето.
Понеже аз написах за лиглите и обяснявам:
Виви, повярвай има ужасни лигли...
Има и хора, които просто искат да са наясно. Двете неща са ужасно различни.
Моя приятелка е един жив пример за уникална лигла. Аз не обичам да слагам епитети, но тя просто не се търпи... Когато едно такова същество, което и идея си няма от раждане и и е за първи път не спира да дава акъл, пита и крещи, и аз ще и се развикам и аз ще и отговоря като на идиот...Същата звъня на педиатърката 8 пъти за седмица да я посети по спешност в къщи, щото бебето кихало. Най-накрая се премести при майка си, щото педиатърката и спря да и вдига телефона. жената е и наш педиатър и си е вдигала телефона и в 2 през нощта...няма пропуск. Помисли, че тя може да иска много начини по които да протече раждането, но отговорност носи екипа. За всяко нещо ако трябва да се пазари с нея и да и се обяснява, просто за какво говорим. Плюс това не се избира между 3-ма човека за лекар, има 30 000. Все ще се намери един, който да изпълнява критериите на жената.
Отговарям ти защото аз написах, че има лигли и то ужасни и държа на това.....за всяко нещо си има граници. Има хора, които са страхотни егоисти, както и въпросните раждащи у дома. Те си мислят само за собственото си удоволствие. В къщи да си е, пари да не дава, мъжа и да е при нея, да не е надолу с главата, а това, че бебето умряло, е ще цвъкнем ново...аз съм си нагоре с главата...
Има и ужасни лекари, но гледам малко по малко нещата се променят и тези наглите остават в миналото...  И пак казвам, говорим за раждане, не за пиене на кафе. Не ми трябват свещи и музичка, трябва ми лекар и апаратура, трябва ми здраво бебе и аз да съм жива и здрава за да сме заедно. За какви свещи говорим изобщо...

Ти сега се сещам не си раждала в БГ, само от разкази ли съдиш?
« Последна редакция: Май 12, 2011, 14:04:30 pm от lidia »
http://www.youtube.com/watch?v=xFkUG9xSSSE с благодарност на едно цигуларче :)
http://www.youtube.com/watch?v=dy2KNUESXp0
*

    Pesheck

  • *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
Re: Неасистираното домашно раждане в Българ&#
« Отговор #205 -: Май 12, 2011, 14:24:05 pm »
Виви, права си, че има лекари които нищо не обясняват и крещят и .... Но първо съвсем не всички са такива. И второ това не е начина да ги променим. Като не ми харесва отношението, а нямам алтернатива - питам, настоявам, ако трябва викам. И повтарям до втръсване мантрата, че техните заплати са от моите здравни осигуровки (не знам колко е вярно това ама ....). Но не оставих баща си да умре в нечовешки болки без лекарства, понеже сестрата ми се троснала, пък доктора е неоткриваем. Когато човек не харесва нещо в системата, се старае да я промени, в разумни граници. Не плюе на всичко.
*
Някой в този форум искаше да се помогне на обществото и бъдещите майки да не взимат решения да убиват децата си заради собствения си егоизъм за раждат под звездите и тем подобни глупости.
Единствената жена която може да направи това е ТАЗИ ЖЕНА която загуби бебето си ,само тя като потърпевша може да сезира прокуратурата ,ако по някакъв начин наистина са я убеждава ли да си остане в къщи и да разда там . Оставам с впечатлението че тя не е била на ясно с риска . Още в предаването на Марта Вачкова тя каза -че обсъжда и обмисля такъв вариант ,което ме навежда на мисълта че тя почти в последния момент е взела това решение. Ако тя е готова на това ние трябва да я подкрепим и само така ще може да се излезне истината на яве.

Живееш в една страна и си неин гражданин ,трябва да се съобразиш с обстоятелствата в тази държава . Ако някоя мацка иска да ражда под ритъма на нечия музика нека проучи къде се предлага това нещо и да отиде там . Ние все пак сме бедна държава и неможем да изискаме да имаме най-модерното за раждащите.

Държавата има хиляди проблеми за решаване и този е последната дупака на кавала .И така трябва да бъде,защото когато сме искали свобода ч получаваме дори и това да ни коства нечия смърт според нащите разбирания на свободомислещи и с нищо несъобразяващи се индивиди .Свободата си има цена
*
Много "обичам", когато се генерализират нещата, в случая всички лекари в Бг се държали грубо и не човешко, а видите ли в чужбина с перо ни галят и с ягоди ни хранят. Защо бе аджеба аз не съм видяла такова отношение за 4г. ходене по лекари за лечение на стерилитет, една операция от извънматочна (в МД) и две раждания. Едното от които в МД София, за което не съм плащала, а на лекаря и екипа ще съм благодарна цял живот и ще го благославям. Аз притеснена, бебето омотано през ръката и около врата с пъпна връв, а колко е чакано и изстрадано е друг въпрос. И лекаря само ми каза - не искам да се притесняваш за нищо, каквото зависи от мен ще го направя и ти обещавам, че ще имаш живо и здраво бебе в къщи. По време на операцията една акушерка ми стоя през цялото време до главата и ми обясняваше стъпка по стъпка какво правят в момента - срязаха коремната стена, срязаха матката, сега ще източат водите и т.н. Ако това не е човешко отношение, здраве му кажи. И много те моля, мила Виви, недей да обобщаваш нещо, което не си изпитала, а само си чула и прочела :wink:
*
Момичета, съвсем неправилно се смесват две теми в момента. Според мен поне.
Аз съм последният човек, който ще седне да твърди, че имаме перфектни болници, че всичко е "цветя и рози" в родилните отделения, че кусур никъде, на никой и за нищо не може да се намери... Има "неизправности" в здравната ни система, но същите няма да се решат с откровен тероризъм от страна на тази секта.

И искам дебело да подчертая, че те не раждат у дома, защото всичко в болниците не е идеално ;) Това е просто едно от удобните им в момента оправдания, за да вършат безумията, които вършат. Тези хора отричат официалната медицина във всичките й аспекти, това е главния проблем! И да ви кажа, лично аз нямам против който и да е от тях да се самоубива, отстоявайки налудничевите си схващания по тези въпроси. Щом са пълнолетни и не са освидетелствани - дали ще умрат от пневмония "лекувана" с молитви, или директно ще си окачат въжето ми е все тая. Обаче откачалските им схващания да водят до смъртта на деца - вече минава всякакви разумни граници, обществена толерантност, право на избор, убеждения и пр. Това е злоупотреба с права и превръщането на свободата в анархия, като същата води до смъртта на новородени. И това бебе - няма да е последното починало, заради тези нелепици.

Ако ще замък да им обзаведем и да могат да раждат безплатно в него, с цял екип и космическа апаратура на една врата разстояние - пак няма да са доволни и пак ще вършат същото, което и сега. Примерно, защото им е важно да си раждат на СОБСТВЕНИЯ диван, върху СОБСТВЕНАТА завеса за баня и точка. Узаконяването на асистираното домашно раждане не е начинът за справяне с тази групичка. Явно повечето от вас не са ги чели подробно и като нормални хора вие тук, допускате, че с нормални и цивилизовани средства можете да им промените убежденията. Не можете, гарантирам ви. Със същия успех можете да убеждавате някой педофил, че сексуалното посегателство върху деца е нещо ужасно. Ама педофилът си остава дълбоко убеден, че има право да посяга на деца, понеже на него си му харесва и лично той - не намира нищо нередно в цялата работа. И тези сектанти са същите - "со кротце, со благо" - няма да ги спре никой.

И лично аз, не считам, че има друг начин за ограничаване на практиките им - освен твърдо и категорично поставяне на същите извън закона и носене на сериозна наказателна отговорност за това което вършат и пропагандират.

И най-лошото и трудното в създалата се ситуация е, че това е "партизанска война". Срещу мен и вас - няма организация, сдружение, няма някой с когото да се "преговаря" и разговаря. Има фантом, който след тази жестока издънка си замете следите - поизтриха си сайта и постовете тук там, снишиха се докато "отмине бурята" и когато недоволството затихне - пак ще изплуват някъде и пак ще е същото и пак ще има някой мъртъв от всичко това, което пропагандират. :(


Та с тях - може да се справи донякъде само държавата с всичките й правомощия и средства за натиск. Никой друг не разполага с нужния ресурс за целта. За съжаление.

НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

От няколко дни чета из нета всичко, което намеря за тази странна за мене група хора и това което разбрах е :
-че те не искат медицинско обслужване, защото не е природосъобразно и  хармонично с тяхната енергия
-че те не искат да ваксинират децата
-че те искат да си живеят в тяхното затворено общество и по възможност по-далеч от градовете и по-близо до прииродата
-че те искат по този начин да живеят и техните деца и ще се постараят да ги гледат в тези затворени общества без да имат досег с модерния свят
-че те даже не желаят децата им да посещават училище, защото имайки досег с нормалния свят те могат да изберат нормалният начин на живот
За мен това не е нормално
нека те имат свободния избор да живеят по този начин, но нека има закон който предпази децата им от тази лудост и когато станат пълнолетни , да изберат самостоятелно и разумно- какво искат и как да живеят
п.с.Всичко това мен ме втрещи !!!!
От няколко дни чета из нета всичко, което намеря за тази странна за мене група хора и това което разбрах е :
-че те не искат медицинско обслужване, защото не е природосъобразно и  хармонично с тяхната енергия
-че те не искат да ваксинират децата
-че те искат да си живеят в тяхното затворено общество и по възможност по-далеч от градовете и по-близо до прииродата
-че те искат по този начин да живеят и техните деца и ще се постараят да ги гледат в тези затворени общества без да имат досег с модерния свят
-че те даже не желаят децата им да посещават училище, защото имайки досег с нормалния свят те могат да изберат нормалният начин на живот
За мен това не е нормално
нека те имат свободния избор да живеят по този начин, но нека има закон който предпази децата им от тази лудост и когато станат пълнолетни , да изберат самостоятелно и разумно- какво искат и как да живеят
п.с.Всичко това мен ме втрещи !!!!
:good_post:
Вижте на какво попаднах - цитирам от друг форум:
The Lancet Home birth--proceed with caution. (Lancet. 2010 Jul 31;376(9738):303.):

Proceed with caution!

Women have the right to choose how and where to give birth, but they do not have the right to put their baby at risk.

И още:

Емоционалният ̀и изблик е предизвикан от мета-анализа Maternal and newborn outcomes in planned home birth vs planned hospital births: a metaanalysis (Am J Obstet Gynecol. 2010 Jun 30.).

Мета-анализът предоставя най-силното доказателство досега, че домашното раждане в крайна сметка вреди на новородените деца. Той обединява 12 изследвания и 550 000 раждания в няколко развити индустриални държави (САЩ, Канада, Австралия, Холандия и Швейцария).

Резултатите показват, че планираните домашни раждания (342 056) на здрави и нискорискови жени, сравнени с планирани болнични раждания (207 551) на здрави и нискорискови жени, повишават два пъти неонаталната смъртност (0.2% срещу 0.09%). А когато се изключат новородените с вродени аномалии, неонаталната смъртност дори се утроява (0.15% срещу 0.04%).

Основните допринасящи фактори за повишаването на неонаталната смъртност са били респираторен дистрес и неуспешни опити за ресусцитация - фактори, свързани с ниската квалификация на акушерките и липсата на достъп до болнична апаратура. В САЩ например сертифицирани акушерки присъстват само на 1/3 от домашните раждания.
...
Важно уточнение в статията на The Lancet е и фактът, че много от досегашните проучвания отчитат реалните домашни раждания, а не планираните (посоченият мета-анализ изследва изхода от планирани домашни и планирани болнични раждания). Това е важно, защото някои от планираните домашни раждания стават болнични, когато се появят усложнения и това води до подценяване на риска и надценяване на ползата от домашните раждания. Например в Холандия 40% от първескините, които започват раждане у дома, биват превеждани в болница на по-късен етап от раждането.
[/url][/url]
*
Жаси, прости ми за скептицизма, разбирам че искаш да си добре подготвена и да водиш рационален разговор с тези жени при Марта Вачкова, но...
Ако това последното го кажеш в ефир - зрителите нито ще те разберат, нито ще им пука, ще изчакат с досада да приключиш, за да се насладят на "жълтата част". А опонентките ти точно на нея ще заложат, гарантирам ти.

Ще има вой как се стигнало до смърт на бебе, понеже ужасните болници и гадните лекари са толкова зле, че жените са принудени да си раждат у дома. Та заради ей това има мъртво бебе, не за нещо друго ;) Няма да говорят за рейки и чакри този път, ще дзънкат в друга посока. И средностатистическият зрител, който не им знае лудостите в детайли - ще им се върже. И ще казва: "Ми да, ми така е, ми с това здравеопазване - ей на - докараха жените до там да раждат в къщи, че да не ги бият в болниците и да ги третират като животни..."

Казвам го със съжаление последното, но това са фактите. Такова ни е обществото. И няма да те гледат тогава хора от форума само, ние сме наясно за какво иде реч и без Марта Вачкова. Зрителите масово - не са. И ще оправдаят всичко случило се с: "ах тези гадни болници и гадни лекари", а за гарнитура ще добавят: "ццццц жалко за детето и горката майка". И до час - ще са забравили какво са гледали изобщо.  :?
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Да предположим, че пред екрана ще стоят и зрители с ниво на интелигентност малко над средното, и за да се задържи и тяхното внимание ще са необходими и статистически данни.
*

    Lisko

  • *
  • 5448
  • Липсваш ми Бари:)
Мен пък ми беше все едно дали ще ми обясняват стъпка по стъпка какво следва. Като чух "спешно секцио" бях толкова изплашена дали ще са добре децата като ги извадят, че не ме интересуваше как ще се държат с мен нито какво ще ми влеят и с какво ще ме убодат. Имах пълно доверие на екипа на доктора ми.
Когато си прекарал години по болници и си видял какви ли не мизерии, може да звучи страшно но свикваш с тях. И друго се чудя...все на нас пациентите ни е мизерия и гадно, ами тези лекари, сестри, санитари..., които всеки ден се налага да работят там, дали не ги смачква тази обстановка?!
Само за пример ще споделя, че при престоя ми с децата (2 седмици) в инфекциозна клиника Варна, която е една от наистина много мизерните болници, нямаше НИТО ЕДНА лекарка, сестра или санитарка, които да се отнесоха грубо или да не си вършеха работата. Напротив, даже идваха да взимат Никол да я разхождат из техните стаи, връзваха и опашки, занимаваха я. Едва ли им влиза в задълженията да са бавачки на децата. Според мен мрънкането ни и очакванията винаги са по-големи от това, което ние даваме. Не, че няма и лоши примери, но на фона на добрите, които ни се случват май не са толкова важни.
много се отклоних за, което се извинявам, но мисля, че лошото отношение е последното, което спира тази група хора да се доверят на лекари и жените да раждат в болници.
*
А кои ще бъдат защитничките на домашното раждане? И изобщо ще се осмели ли някоя от тях!






При жълтеница у новороденото не се дава да се пие глюкоза, защото излишният  билирубин не се отделя с урината, а с изпражненията.
Жбрулче, никога не бих цитирала цялото мнение и статия, единствено и само ако кажат, че дом. раждания в големия си процент завършват щастливо,, тъй като те стоят на позицията, че у дома е по-безопасно. Постнах го като интересна статия по-скоро. Ще има достатъчно лекари, които да говорят, аз друго им готвя.
Събирам си сега интересни факти, може пък е само за Марта да послужат.
Смарайди Росица е едната, другите не знам.
[/url][/url]
*

    ema2

  • ****
  • 888
  • You kill the beauty of today
Аз за друго си мисля, защо Мартина Вачкова си позволява да прави подобно предаване?Търси сензация, няма други актуални теми.
Попаднах на статия/разговор в интернет издание с една жена, раждала у дома.С  каква съвест тези журналисти говорят за раждането в домашни условия като за нещо приятно, без проблемно, емоционално изживяване...всички раждали жени са наясно с риска, който всяко раждане носи със себе си - както за бебето, така и за майката.
Какво "рекламират" - освободен дух, може би?
Никога не бих родила в домашни условия, дори и в най-мизерната болница е в пъти  по-добре от у дома.

Ужасно е направо...
We are all a part of everything
The future, present and the past
Fly on proud bird
You're free at last
*
ema2 на сериозните теми като тази , не им е мястото в несериозни предавания...
С цялото ми уважание към Марта Вачкова - концепцията на нейното предаване е едно лековато, сутрешно шоу. Гонят гледаемост и такива "екзотики" са гледаеми. Ама в лековати предавания, опасните неща се изкарват не толкова опасни. :(

Не мисля лично аз, че заради предаването на Марта, някоя е решила да ражда у тях си. Главната агитация е в нета и по разните им сектантски срещи, където се надъхват един друг.

Но не смятам, че и която и да е медия трябва така лековато да допускиа до ефира си сектанти и да не проучи добре предварително за какво става дума. Еле в БНТ, която е обществената телевизия, издържана от нашите данъци - съвсем не мога да ги оправдая. Ако екипът на Марта беше се поровил повечко преди онова предаване... А ако са се поровили и знаейки за какво действително драпа тази групичка, са си гонили рейтинга - вече си е гнусно и жалко.


Жаси, много се надявам да се чуе "гласът на разума", насред сектантското крякане в това предаване. А крякане ще има - не мислете, че ги е срам от случката.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Моят шеф е холандец и каза че и той и сестрите му са родени в къщи и там си било обичайна практика. Дори беше невероятно учуден, че в България моеж да се гърми по вестниците за случай на домашно раждане ( когато стана случая с онази дето си беше държала плацентата в леген).

Аз лично съм на мнение, че раждането е естествен процес и ако не желаеш болкоуспокояващи в повечето случаи лекарите са излишни преди да стане време да се шие. Ако ще раждаш в къщи, едва ли има значени дали има лекар или не. По-скоро има значение, че там няма необходимите неонатолизи или животоспасяваща апаратура. Аз поне не бих се наела да раждам  далеч от медицинката апаратура,с която може да се наложи да ми спасяват бебето и не смятам, че е одбра идея който и да е да го прави. Все пак ако се наложи секцио, бебето се вади за  6 минутки,а ако съм в къщи и лекар да има нищо не може да направи.

Боби