0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Ние, Клариса, сме от хората, които не поемаме и един микрон излишен риск и за нас най-цивилизованото място за раждане в 21 век са акушеро-гинекологичните отделения с пълно хирургично, реанимационно и неонатологично оборудване и квалифициран медицински персонал. Виж постовете по-горе на жените, за които сигурността на детето е приоритет номер 1 при едно раждане.
« Последна редакция: Май 11, 2011, 17:10:43 pm от cygnus »
*

Eille

• *
  • 916
  • Понякога мечтите се сбъдват двойно!
Ей, хора, какво домашно раждане, бе!? Какво НЕ АСИСТИРАНО домашно раждане!?
Доста мами от този форум са имали не само усложнения през бременността, а и при самото раждане. Ай са ми обяснете какво щеше да се случи с моето безценно същество, ако бях тръгнала да раждам в къщи и монитора (онзи анти-природния, лош монитор) не беше отчел затихващите тонове!? Ако не ме бяха вкарали в операционната, която се намира през 1 врата!? Въпроси без отговор...
Адито, ако се беше подготвяла за домашно раждане, тези усложнения нямаше да настъпят :D. Пък и по скайп дават безплатни консултации :D. А във Варна даже и по домовете ходят /за мой ужас и двете "акушерки" се оказа, че ги познавам, то в нета няма скрито покрито/. Обучението се състои в гледане ни филмчета в ютуб и четени на книги и сайтове, плюс консултациите във форумите, разбира се!
jasmin_veni , точно тази Мег е чакам да каже, защо окситоцина е такава отрова, а когато отива на зъболекар за пломба си иска упойка.

*
Клариса, момент, кой точно трябва да направи това? Първо естественичките трябва да намерят и дадат отговори  на няколко въпроса за страните, в които то е регламентирано.
... да помислят фанатичките отатъка и да излязат пред обшеството с някакви конкретни предложения пред институциите.

Ако държавата създаде строен регламент за ражданията извън болница, какво значение имат отговорите на фанатичките? Тогава те, ще са принудени да спазват законите и точка.
И ако те са "фанатичките", а ние защитаваме "разумната" позиция, би трябвало ние да излезем с предложенията пред институциите.

А нещо друго да им свършим, искаш ли? Аз не подкрепям домашното раждане, ако ще и с трима лекари.
*
Много по-приоритетно е да се работи по посока неонатология и повече хора да имат достъп до адекватна такава грижа, тоест посока - повече спасени бебета, а не поставяне на повече бебета в риск! Дори и минимален! Колкото до създаване на благоприятни условия за естествено раждане в болнични условия - това е посока , в която също е важно да се работи.
« Последна редакция: Май 11, 2011, 17:22:11 pm от cygnus »
*
Предлагам едно - вместо да се хаби енергия в измислянето на взаимни обвинения и обиди и евентуално да се подготви изцяло осъдително изявление, да се обединим всички в едно голямо ЗА - за осигуряването на квалифицирана помощ от акушер и неонатолог при извънболничните раждания.

И аз мисля, че това е разумната позиция в случая.

cygnus вече е обобщила основното, което и аз си помислих в случая.
Драгите госпожи предполагам, биха искали да се узакони асиситираното домашно раждане у нас, като целия масраф за него е за обществена сметка. Т.е. за ваша и за моя. Ако същото се узакони и ги накараме да платят цялата логистика, която е нужна за да се обезпечи истински в медицински апсект раждане у дома - пак няма да са доволни.
Лично аз не съм на мнение, че обществен финансов ресурс, който би могъл да се разходва за далеч по-важни неща от нечий каприз да си раждал у тях си, трябва да се набие в угодията на въпросната групичка. Има и онкоболни да му се невиди, има деца с редки заболявания и скъпи за лечение, има инавлиди, има ФАР... :x Ами да ми простят "коравосърдечността" "естественичките", но има социални групи с истински проблеми в държавата ни, а средствата за решаването на същите са оскъдни.

А и мисля, съвсем основателни са подозренията, че дори асистираното домашно раждане да е законно и безплатно, "естественичките" ще запъват краката да идиат в болница по преценка на асиситиращото им медицинско лице в големия си процент. Ще се запъват, защото дълбоко вярват, че те са по-компетентни от "тия идиоти лекарите" и могат да развият усуканата пъпна връв от врата на бебето си "със силата на мисълта". И някаква си акушерка, или лекар - не би могъл да ги разубеди, щото не е в час с рейки и енергийни полета и пр. т.е. той е идиот. Минимум. И какво правим тогава? С медицинския екип, да пращаме и двама полицаи, че да изнесат насила родилка с проблем, за да може да се спаси нейния живот, или този на бебето? Това пък ще е незаконно и ще е "полицейско насилие".

Не на последно място, мен ме вбесява фактът, че тази групичка действа, като терористична организация точно. "Ако вие не ни изпълните исканията - ние пък ще убиваме бебета и ще рискуваме и собствения си живот, докато не стане "на нашта".
И неслучайно - по света и в белите държави - с терористи не се преговаря, ами се полагат усилия същите да бъдат неутрализирани. Понеже веднъж като "им клекнат" общество и държава, терористите излизат с още и още искания и изнудват до дупка. И исканията им - нямат край.

Ако се узакони асистираното домашно раждане и то е за сметка на раждащите така /в кеш, брой и на ръка/, като отказът при домашно раждане, да бъдеш хоспитализиран по мнение на медицинския асистент се криминализира - ОК. Съгласна съм и бих подкрепила, макар и с особено мнение.
Хайде стига с тези безкрайни права и "право на избор" за сметка на децата. Няма само права, без задължения и истинско поемане на отговорност, не на думи само.
Като цяло съм против домашното раждане, точно заради причините посочени от редица лекари. Понякога, в домашна обстановка и факир да е даден лекар - без съответната апаратура и екип - нищо не може да направи, белята става за секунди и транспортирането до най-близката болница - може да се окаже именно времето, които майката и бебето НЯМАТ, за да оцелеят. Ма ходи им обяснявай на тия...

П.П. Аз още чакам да чуя/видя/прочета, кой, кога и по какъв начин поема отговорността за смъртта на това бебе и в какво аджеба се изразява тази отговорност? Освен в израза: "аз си поемам отговорността"
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Няма да чуеш такова нещо от никой. Разбирам те много добре обаче нито родилката в къщи която е убила бебето си с идиотските си разбирания нито обаче и докторите от болниците ,защото те карат да подпишеш информирано съгласие за интервенциите които предприемат в по-критична ситуация чиито изход и те самите незнаят и така си прехвърлят отговорноста на пациентите ако недай си боже се случи нещо с бебето или майката.
Аз не съм раждала но съм прележала достатъчно дълго време по болниците и съм подписала няколко пъти такива документи. Което значи че каквото и да се случи си е изцяло за моя сметка и отговорноста също
*
Клариса, момент, кой точно трябва да направи това? Първо естественичките трябва да намерят и дадат отговори  на няколко въпроса за страните, в които то е регламентирано.
... да помислят фанатичките отатъка и да излязат пред обшеството с някакви конкретни предложения пред институциите.

Ако държавата създаде строен регламент за ражданията извън болница, какво значение имат отговорите на фанатичките? Тогава те, ще са принудени да спазват законите и точка.
И ако те са "фанатичките", а ние защитаваме "разумната" позиция, би трябвало ние да излезем с предложенията пред институциите.

А нещо друго да им свършим, искаш ли? Аз не подкрепям домашното раждане, ако ще и с трима лекари.

Съгласна съм със Cygnus и StefiZ.

За пореден път най-значимото за годината събитие на сдружение Зачатие, Денят на Репродуктивното Здраве, е изместено в общественото внимание от медиен шум около скандална новина. Миналата година беше нескопосаният опит на Миролюба Бенатова за документален филм за донорството в репродуктивната медицина. Сега е нелепата смърт на бебето при това неасистирано домашно раждане.

Редно ли е Зачатие да се разкъсва на сто посоки и да се бори за сто каузи, защото са косвено свързани с бременността и майчинството? Помага ли това на сдружението и мисията му да информира и образова обществото за стерилитета и преодоляването му?

Не съм член, затова нямам право да задавам тези въпроси, още по-малко да очаквам отговор. Но следя този пореден скандал, криво ми е и си разсъждавам.
« Последна редакция: Май 11, 2011, 18:52:12 pm от цигу »
Предлагам едно - вместо да се хаби енергия в измислянето на взаимни обвинения и обиди и евентуално да се подготви изцяло осъдително изявление, да се обединим всички в едно голямо ЗА - за осигуряването на квалифицирана помощ от акушер и неонатолог при извънболничните раждания.

Ако се узакони асистираното домашно раждане и то е за сметка на раждащите така /в кеш, брой и на ръка/, като отказът при домашно раждане, да бъдеш хоспитализиран по мнение на медицинския асистент се криминализира - ОК.
Трябва да уточня няколко неща в това предложение.
Смятам, че извънболничното раждане трябва да се регламентира законово, точно за да може да се търси отговорност. И по някакъв начин да се защитят правата на нероденото. Далеч съм от мисълта капризът на майката да е за сметка на данъкоплатеца. Определя се сумата, приспада се от нея това, което Здравната каса плаща за едно раждане, и остатъка си се поема от жената с претенции. Като знае рисковете и не се съобразява с лекарското мнение, да се санкционира по закон, защитаващ нероденото. Това ми е идеята.
Не предлагам "Зачатие" да се ангажира с това (аз не съм член най-малкото)! Но е добре да се помисли за подкрепа на подобна инициатива, която би защитила бебето при така или иначе случващите се извънболнични раждания.
И ако трябва, да уточня - аз съм против домашните раждания. Имах рискова бременност; не ми пукаше какво става с мен преди и по време на операцията; крещяла съм като луда "защо не плаче, защо не плаче", докато не помогнаха на бебето ми да поеме въздух... Точно затова искам да се направи всичко бебето да се защити.
*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Дори и да се регламентира домашното раждане, случаят заради който започна тази тема не попада в тази графа. Никой нормален акушер не би я оставил да си чака раждането след като е преносила 20 дена, така че таквиа като тази госпожа пак нямаше да спечелят нищо от системата. Домашно раждане се позволява, когато няма усложенния, а в този случай е имало.

Б.

Мисля, че Тик-так е права. Без регламентация на извънболничното раждане и защита правата на нероденото - нищо няма да се случи.
Към настоящия етап от тази майка не може да се търси отговорност. Бебенцето (без да е родено живо и жизнеспособно), не се зачита изобщо за правен субект и дори не може да се мисли за убийство по непредпазливост (за умишлено пък - съвсем изключено). Което е неописуемо жалко, но такава е законодателната уредба към настоящия момент.
*

Raissa777

• 1672
  • Засадиш ли горчиви плодове-няма да береш сладки.
Аз няма да пиша мнение по въпроса, понеже е излишно - всичко което мисля го видях написано.
Само ще кажа, че според мен неродените и новородените имат изключително ниска законова защита. Не съм правила съпоставка, но скоро чух по новините за нов закон за насилието срещу животни...Да не кажа голяма дума, но по бегли спомени кучетата са по-добре защитени от бебетата.

Чл. 120. За убийство, извършено от майка върху рожба във време на раждане или веднага след него, наказанието е лишаване от свобода до три години.
Чл. 121. (Изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) За убийство на току-що родена рожба с чудовищен вид виновният родител се наказва с лишаване от свобода до една година или с пробация

Чл. 125. Не се наказва майка, която по непредпазливост причини смърт на своята недородена или току що родена рожба.

Чл. 126. (1) (Изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Който със съгласието на бременна жена умъртви плода й извън акредитирано лечебно заведение или в нарушение на утвърдените медицински стандарти и правилата за добра медицинска практика, се наказва с лишаване от свобода до пет години.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) Ако виновният няма висше медицинско образование или е умъртвил плода на две или повече жени, наказанието е лишаване от свобода до осем години.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) Ако деянието по предходните алинеи е извършено повторно, наказанието е лишаване от свобода от две до осем години.

(4) Бременната жена не носи наказателна отговорност по предходните алинеи, включително и за подбудителство и помагачество.

(5) (Изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) Ако умъртвяването на плода е извършено без съгласието на бременната, наказанието е лишаване от свобода от три до осем години.

(6) (Изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) Ако в последния случай е последвала смъртта на бременната, наказанието е лишаване от свобода от пет до дванадесет години.

Момичета, Марта Вачкова ни кани да изразим своята позиция на 18 май от 17:30 до 18:30. Надявам се някой от София да дойде с мен в студиото. В предаването са поканени Елена Василева и Росица Божилова (защотничката на Родилница). Някой иска и да дойде с мен?
[/url][/url]
*
Аз пък мисля, че трябва да спрем да копираме всички чуждоземни простотии, само защото "това го имало на Запад". И мераците на някакви откровено луди хора за нещо - не могат и не трябва, да бъдат причина за узаконяване на същото.
Особено пък с мотив - ако не им угодим - те ще продължат да убиват деца "в знак на протест". :? Понеже ако има неразбрали - на тях това им е позицията. Те друга - нямат.
Тези не искат асистирано домашно раждане, както е то "по белия свят". Искат да е по някакъв техен си тертип, те да имат последната дума и пак да си правят каквото им скимне, с или без медицинско лице което да им асиситира.

И да е законно асистираното домашно раждане - на една такава като й бъде отказано по медицински съображения да ражда така, вие какво мислите, че ще направи а? Ще си седне на задника и ще иде да ражда в болница, или ще си навие на ината да си ражда незаконно и неасистирано у дома? Аз залагам на второто.
В крайна сметка, на тази жена, на която й умря бебето - сума ти лекари са й набивали в главата, че рискува, рискува много, държи се опасно...Нема брат - тя рейки, мантри, енергии и шитни и да е на нейната.
И защо бе джанъм тази същата си занесе мъртвото бебе при "гадните, некадърни" лекари, ами не призова природата и не си "концентрира позитивната енергия" у дома и да пробва така да го накара да диша? Може и да е пробвала де...то вече нищо няма да ме учуди от тези.  :x

И ако нещо трябва да се променя по отношение на тази група сектантки, то не е да им се узаконяват идиотщините, ами да има начин да носят наказателна отговорност за същите. Да си избират - дали предпочитат някой да ги отделя от децата им ЗА МАЛКО в болницата, или да бъдат отделяни от тях за по-дълго с ефективна присъда в Сливенския затвор.

Браво Жаси! Въпреки, че го обсъдихме вече на ЛС, ако до 18-и май успея да се уредя с детегледачка и аз ще си домъкна задника до София. :D
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

Raissa777

• 1672
Взимай малкия и ми го води на гости ! Ще го гледам като очите си !  :D
Хм...не ме нападайте, но в случая аз се притеснявам и за майката, защото е изписана с тежки инфекции по нейно желание. Знаете какво става с нелекувани инфекции след раждане, нали? Ако тия естественици са с мозък сега ще я върнат в болница за долекуване, че има едно дете, което чака да го гледа!
[/url][/url]
*

Raissa777

• 1672
Тя според мен си е тръгнала под натиска на обществото...В смисъл заради собствената си гузна съвест. Не знам дали би потърсила лекарска помощ...
Иначе съм съгласна, вече постъпи адски неразумно...
Раиса, права си, защитата за новороденото е изключително ниска, а пък чл. 125 е ясно, че освобождава родилката от носенето на наказателна отговорност.
Според мен разликата между цитираните текстове и този случай, е че "рожбата" не е родена жизнеспособна. Доколкото четох детето не е могло да диша или е имало толкова сериозни затруднения с дишането, че е последвала смърт. Т.е., този случай не попада в цитираните от теб членове... Поне така мисля, пък и одеве се порових в съдебна практика в "Сиела" по тези текстове (доста оскъдна, между другото). Затова и моето мнение е, че при сегашната законодателна уредба такъв случай не е наказуем. Ако ви кажат нещо различно - значи е медиен шум и спекулации.

От морална гледна точка... - нямам думи за подобна постъпка. Мисля, че Jbrul е обобщила безумния егоцентризъм на т.нар. майка, жалкото е, че последствията са за едно невинно същество.
Момичета, седя пред компа в 24 седмица вече..., от време на време бебето проритва, и съм толкова щастлива (след годините чакане)... Всеки ден се надявам чудото да се случи, живот и здраве да дочакам термина и да гушна бебето. Наистина, не мога да проумея какво неприродно има в това да родиш в болница по начин, който да минимализира рисковете за бебето. И дори хипотетично да се приеме тезата за неприродността (макар, че не я споделям), ами в името на бебето не е ли оправдано да се избере раждане, което ще доведе нещата до успешен край (секцио, упойки, болници и т.н.)? Ако сложа на кантар двете "ценности", винаги бих избрала бебето.

Ако се узакони асистираното домашно раждане и то е за сметка на раждащите така /в кеш, брой и на ръка/, като отказът при домашно раждане, да бъдеш хоспитализиран по мнение на медицинския асистент се криминализира - ОК.

Смятам, че извънболничното раждане трябва да се регламентира законово, точно за да може да се търси отговорност. И по някакъв начин да се защитят правата на нероденото.

Съгласна съм. Аз не съм раждала и не бих родила в къщи. Но явно има хора, и у нас и навън, които мислят по друг начин. И ако ние претендираме, че имаме по-отговорно отношение към живота на раждащата и на бебето, то е редно ние да се опитаме да формулираме правилата, а не те. Абсурдно ми се вижда да го очакваме от "естественичките"...Не съм член на Зачатие, но ми се струва редно в случая и те, като организация, да формулират своя ясна и единна позиция. Още повече, щом има покана за излизане в медиите.
Не е ли по-добре, вместо само да се възмущаваме от случилото се, да се опитаме да формулираме общи позиции за това как подобно нещо да не се случва повече?
« Последна редакция: Май 12, 2011, 00:44:31 am от Clarissa »
Хм...не ме нападайте, но в случая аз се притеснявам и за майката, защото е изписана с тежки инфекции по нейно желание. Знаете какво става с нелекувани инфекции след раждане, нали? Ако тия естественици са с мозък сега ще я върнат в болница за долекуване, че има едно дете, което чака да го гледа!
И нейното е човешка съдба...и то от тези, дето хич не са за завиждане...А и голяма част от естественичките сигурно ще преосмислят възгледите си след този случай.
За съжаление и с най-възвишените идеи човек може да се заблуди и да потърпи нежелани ефекти от крайностите.
*

Raissa777

• 1672
А и голяма част от естественичките сигурно ще преосмислят възгледите си след този случай.

Поне от това което прочетох - точно обратното. Надъхват се от нападките и още повече се нахъсват да бранят идеята си. Най-добрата защита - атаката. Веднага се започнаха реплики от рода " защо не коментират колко смъртни случаи има в болниците" и подобни. Как сега този случай щял да се дъвче в медиите, а за "злините", които се случват в болниците - тишина и потулване.

Азалеа
да, текстовете са малко...няма за всички възможни хипотези, но тълкувайки текстовете се извеждат. За случая мисля че ще важи чл. 125 - там се казва неродена или току що родена рожба.
След аутопсията ще стане ясна причината за смъртта на детето, но дали е починало по време на раждането или малко след това - пак важи същата правна норма . ( Мисля )

А по върпоса за узаконяването - някой по-назад беше задал въпроси, които трябва предварително да бъдат решени...А както коментираха момичетата - въпроси без отговор.

Пък и мисля тук става въпрос за друго...за една тотална безотговорност. Ок, искаш да родиш вкъщи - направи някаква подготовка. Разбери се с лекари от най-близката болница, да имат подготвена линейка, кувьоз...Плати на акушер да дойде у вас и т.н. Щом искаш крехкото ти психическо здраве да не пострада, постарай се и за беззащитния. Нали са интелигентни, толкова ли е трудно ! Кой нормален човек ще разчита на "висшите сили" ?!?
Те ще кажат - ама трябват пари за това ...Еми трябват, щом искаш модерно и екзотично раждане - трябват.