нещо напоследък ми се губят постовете, снощи един и сутринта рано, рано ви писах, пак го няма. както и да е
по повод дължината на шийките - сама по себе си тя е ориентировъчна, тъй като има хора, които си изкарват цялата бременност с по-къси шийки. започва да има проблем когато започне да се скъсява и особено ако започне да изтънява и да прави т.нар фуния, тоест да се отваря отгоре. това се вижда на ехограф много ясно. иначе като физически усещания не се усеща нищо. затова е хубаво ако е по-къса да се следи дали това е процес на скъсяване или не и особено дали има изтъняване и разтваряне на шийката. пак да питам има ли в бг някъде да правят фетален фиброкинетон тест. той е най-сигурния показател за това дали ще има родова дейност в близките 10 дни, защото отчита има ли във влагалищния секрет специфичен белтък от лепилото, което държи плода към матката. ако не е започнало такова отлепване, няма риск за преждевременно раждане. има доста по темата и нета, включително и на български, така че ако ви е интересно питайте гугъл.
новини покрай мен няма кой знае какви - сутринта се събудих с едни позабравени болки, сякаш ще ми идва цикъла, но нищо не ми е дошло още. приболва си ме, но не мога да кажа, че е кой знае колко интензивна болката и е доста нарядко - може би на час, час и нещо, така че не се брои.
да ви се оплача пак, вчера едни любими хора (близки роднини) успяха да ме разреват, затова ако мога да дам съвет на "новите" бременни - не си казвайте датата на термина, щото хората уж знаят, че това е относително, обаче се започва от две седмици преди това да ви питат, да броят дните и после "ама то май закъснява" и всякакви от типа, включително и препоръката да си проверя хормоните, щото първият ми цикъл имал проблеми (говорим за преди 25 години). но пък мъжа ми ми лакира ноктите на краката, така че това тушира до голяма степен яда ми
успех ви и доскоро