Боби, уточнението за пробиотиците го написах не заради теб, ясно че си наясно
Но наистина така взехме да ги дискутираме, че някой може да остане с впечатление, че въпросните са панацея и лечение за определени състояния, добре беше да подчертаем, че не са. По нашенските аптеки, "Лакто 4" обикновено го водят хранителна добавка. Веднъж опитах да изяснявам с една аптекарка разликата между пробиотик и хранителна добавка, която и ти посочваш - е, жената ми се тросна, че тя имала диплома за фармацевт, а не аз и уточни особено "любезно", че "нямало значение как ще го нарича", завършвайки с: "Е, ще го купувате ли, или не?"
По този повод беше предишната ми реплика, че малко ги карат едно към гьотьоре тука тези понятия - важното е ШЕ купуваш Ели нЕма да купуваш....явно.
Радостинка, обсъжданите тук пробиотици са разработени за това, за което казваш, но като повечето препарати си имат странични /в случая допълнителни ефекти/. Аз също започнах да ги пия, заради стомашен проблем в 5-я месец, наблюдаващата ме АГ ми обясни тогава, че повлияват благоприятно и бактериалната флора на влагалището, което си беше видимо и от съответните лабораторни тестове. Много често се изписват препарати, с цел да се повлияе нещо, което не е основното предназначение на същия медикамент. Напоследък, най-често когато ти изпишат АБ ти изписват и такъв пробиотик с него, именно за да се ограничат щетите за полезните влагалищни бактерии. Разбира се можеш и да не си съгласна с това, аз само споделям при мен какви бяха ефектите и какво мнението на лекарите.
Дидон, рефлуксът си е вид "функционален дефект" при кърмачетата, но има и възрастни хора с рефлукс. При бебетата се израства обикновено и не е "предизвикан" от кърмата разбира се, просто както правилно предполагаш - тя е по-рядка и лесно се излива от стомахчето обратно в хранопровода на бебчо, което предизвиква дразнене и дискомфорт в лекия случай, в по-тежкия - повръщане "на фонтан". За да се преоодолее това - дава се антирефлуксно АМ, което е доста по-гъсто от нормалните АМ и бебето го "задържа" по-добре.
Има много майки, които отказват да спрат кърменето, ако ще бебето постоянно да повръща, защото са убедени че дори така - по-полезно за него от кърмата няма. Тяхно право си е да мислят така естествено, но лично аз не споделям подобно виждане. Постоянно повръщащо и гърчещо се бебе - за мен няма много общо със здраво и добре храненено бебе и "полезността" на кърмата в тези случаи ми е доста съмнителна. Най-малкото, за да е ползена за него кърмата, би трябвало все пак да се задържа в стомахчето му и да я усвоява. Като я повръща нон стоп - "де е Киро на кирия" както казва народа.
На братовчед ми втория бебеок - 6 месеца повръщаше като градински фонтан и майка му се запъна, че ще е на кърма и това е то. Чак когато детето месеци наред почти не наддаваше, постоянно ревеше от глад, или че му е лошо и тръгна да прави рахит, годпожата клекна за АМ
И досега считам, че постъпката й беше много тъпа и вредна за детето, въпреки че намеренията й бяха най-добрите на света. Но....хора всякакви - никой няма право да се бърка на родителите как ще си гледат детето. За съжаление, в някои случаи и лекарите не могат да се бъркат, когато е крайно наложително.
Аз колкото имах кърма, след като спрях да храня Дани с нея - замразих в пликчета, надписах по дати и живот и здраве, мисля да я давам като го захранвам в разните там попарки и пр., вместо да ги забърквам с АМ. Това в случай, че още е годна за употреба де...