Здравейте и за много години...Дано 2016 бъде мтого усхешна за вкички ни.Имам следното запитване..освен лошата спермограма с диагноза азооспермия.Направихме и генетични изследвания потвърди се микроделеций на У хромозомата...а сега на къде?При това положение изходът само с донорски материал ли е?ще бъда благодарна ако бъдете откровенни с мен...
Здравей, Мария! Добре е, че сте пуснали генетични изследвания, както ви посъветвах. За съжалени, резултатът от тях не е добър. Но аз винаги съм смятала, че е по-добре човек да е наясно какво му е състоянието, а не да се самозалъгва и да се надява напразно.
Микроделециите на У хромозома са група генетични дефекти. В зависимост от това, кой точно участък от У хромозомата е засегнат, сперматогенезата може да бъде изцяло потисната, т.е. да няма производство на никакви сперматозоиди или, в по-добрия вариант, да има единични огнища на сперматогенеза. Това е на теория. На практика лично аз не съм срещала пациент с този генетичен проблем и налични сперматозоиди.
Възможно е да се мисли за търсене на сперматозоиди в тестисите по оперативен път. Трябва да имате предвид, че дори и да се открият витални сперматозоиди, има риск за т.нар. вертикален пренос на генетичното заболяване, т.е. то да се предаде на децата. В конкретния случай момчетата ще са носители на дефекта, което на теория ви дава право, ако има ембриони, да се приложи методика за селекция на пола. Помислете дали сте готови да преминете през това - емоционално, финансово ...
И накрая, но не по важност, трябва да се мисли и за неговото общо здраве, не само за възможностите му за репродукция.
Успех!