Здравейте д-р Даскалова по-горе бях споделила за проблема на мъжа ми диагноза:азооспермия днес излязоха и резултатите от хормоналните изследвания.
FSh-19,25
LH- 5,72
TSH-1.351
PROGESTERON-3.17
Ще съм много благодарна ако ми дадете марко повече информация относно хормоните и има ли шанс при биопсия да се намирят годни за икси сперматозоиди.Благодаря предварително.
TESTOSTERON- 14.36
Мария, това чии хормони са?
Първоначалната оценка на мъж с азооспермия трябва да включва следните 4 стъпки:
1.
Спермограма. Правят се поне 2 спермални анализа, със спазени изисквания на СЗО за центрофугиране и старателно изследване на седимента за наличие на сперматозоиди и незрели клетки на сперматогенезата. Освен липсата на сперматозоиди, от значение са и други показатели на спермалния анализ, като обем, киселинност (рН), биохимични маркери (фруктоза), наличие на признаци за възпалителен процес, микроорганизми, еритроцити, левкоцити, епителни клетки и т.н.
2.
Медицинска история. Тя включва оценка от лекар за
- прекарани заболявания в детството (напр. орхит, епидидимит, крипторхизъм)
- травми и операции в областта на корема и таза
- инфекции (епидидимит, орхит, уретрит)
- прием на лекарства
- предишна химиотерапия или радиотерапия
- експозиция на гонадотоксини
- фамилни заболявания (вродени малформации, психични заболявания, кистозна фиброза)
- проблеми с фертилността на близки кръвни роднини
- деца от други партньори
- провеждано предходно лечение във връзка с безплодие и т.н.
3.
Физикален преглед. Той трябва да оцени:
- наличие, форма, консистенция и обем на тестисите
- вторични полови белези
- данни за хормонален проблем
- наличие на семепроводи
- наличие и консистенция на надсеменници
- обем заемащи процеси
- наличие на варикоцеле
и други
4.
Хормонален статус. Минималният набор хормони включва ФСХ и тестостерон, желателно е заедно с тях да се изследват ЛХ, естрадиол и пролактин.
Едва тогава и в зависимост от данните, получени от първоначалната оценка, се продължава с последващите мерки за изясняване на състоянието.