Здравейте д-р Даскалова,
моя близка ме насочи за консултация към вас след като споделих с нея за опитите ни. От около 2 години опитваме - първоначално само следях овулация и правилно развити на фоликулите и разглеждахме хормонално нещата. В края на миналата година направих ЦС (заключение - проходими тръби). На ММ спермограмата обаче излезе с диагноза тератозооспермия с 2% нормална морфология и леко отклонение в подвижността. Изписаха му Спермотренд и Цефагил, които след тримесечен прием не дадоха никакъв резултат и замених горепосочените с по-силни добавки:
Вит. Е - 130 мг
Вит. Ц - 500 мг
Вит.Д - 1мг
Вит. Б6 - 2мг
Вит.Б12 - 1000 мкг
Фолиева киселина - 800 мкг
Л-аргинин - 2000 мг
N-ацетил цистеин - 1000 мг
Л-карнитин - 1.5 гр
Turnera difusa - 1600 мг
Няколко месеца по-късно последва друга спермограма - с диагноза астенотератозооспермия с отново 2% нормална морфология. Направихме и SDI тест с резултат 21.3 ДНК фрагментационен индекс, което се води нисък оплодителен потенциал. Коментирахме с лекаря, че може да се претоварва с добавките и да ги намали. Препоръчаха ни Ортомол, но като му гледам съставките, те не са и наполовина на това, което той приемаше. Спря за около месец добавките.
Последните два месеца опитваме за инвитро, но опитите ни пропадат още в началото - при първия опит ме стимулираха с Летрозол - 4 фоликула, но нивата на естрадиола отговаряха за един, не пунктираха. Този месец пих Клостил, както и 2 ампули Фостимон - имах два фоликула, хормонално нивата изглеждаха добре, въпреки, че 2 дни преди пункцията нивото на Е2 беше паднало малко, именно тогава ми дадоха Фостимон-а. Вчера на пункцията извадиха само една яйцеклетка, но била дегенеративна. От месец не приемам никакви хранителни добавки. Преди това приемах Инозитол - 2 гр., Л-аргинин - 1 гр, Н-ацетил цистеин - 1 гр, ФК - 800мкг, вит.Е - 200 IU, вит. D - 400 IU.
Моля, дайте насока с какви добавки да продължим какво аз, така и ММ, както и евентуално какви изследвания още да направим. По принцип съм се насочила към имунология, но не знам има ли смисъл?