Здравейте,д-р Даскалова!
Най-искренни адмирации за прекрасната тема,в която всеки един от нас може да се обърне към Вас за съвет и помощ доколкото е възможна.За това и аз реших да се обърна с молба за съвет и помощ от специалист.Със съпруга ми правим опити за забременяване от три години,но едва в началото на тази година се престрашихме
(ако мога така да се изразя) и тръгнахме и ние както всички останали тук по трудния път към НАЙ-ГОЛЯМОТО ЩАСТИЕ, за което всеки един от нас мечтае да му се случи.Ние сме още в самото начало,но до тук и двамата сме направили пълни хормонални изследвани,при които всичко е в норма и всички останали изследвания, които са ни предписани да направим и за сега всичко е наред(на мен скоро ми предстои цветна снимка).Ето и резултатите от направената спермограма на моя съпруг в началото на тази година:ОЛИГОАСТЕНОТЕРАТОЗООСПЕРМИЯ,ЛЕВКОЦИТОСПЕРМИЯ(честно казано много ме стряска тази диагноза и ми звучи.....не обнадеждаващо
,но съм сигурна че ще се справим
)
Период на въздаржание: 5 дни
Обем: 3.4
pH: 8.0
Втечняване: 10 мин
Вискозитет: 0
Окултна кръв: НЕ
Желатинови конгломерати НЕ
Агрегация НЕ
Аглутинация НЕ
Левкоцити 2.5 мил/мл (норма под 1 мил/мл)
Незрели клетки под 1 мил/мл(норма под 4 мил/мл)
Епителни клетки Не
Концентрация в мл 3825000(норма над 15 мил/мл)
Общ бр сперматозоиди
в еякулата 130050000(норма 39 мил сперматозоиди в еякулата)
Прогресивно подвижни 8 % (норма над 32%)
Непрогресивно подвижни 7%
Неподвижни 85%(норма под 60%)
Обща подвижност 15%(норма Над 40%)
Концентрация на PR 3060000
Общ бр прогресивно
подвижни е еякулата 10404000
Морфология на сперматозоидите Kruger's strict criteria 1/200=0.5% (нормални форми над 4%)
Еозин-нитрозин тест 18%(норма над 58%)
Директен Sperm MAR IgG тест отрицателен(норма под 50%)
Директен Sperm MAR IgАтест отрицателен(норма под 58%)
Неутрална алфа-глюкозидаза 13mU в еякулата (норма min 20mU)
Лимонена киселина 32 микромола(норма min 52)
Фруктоза 6 микромола (норма min 13)
Ще Ви помоля за коментар по описаната спермограма,как Вие виждате нещата,възможно ли е " всичко да се въведе в ред "
,какъв е шанса за забременяване по естествен начин.Забравих да спомена ,че в момента съпругът ми провежда лечение с Permen,след което ще направим контролен спермален анализ.И един последен въпрос ако след лечението има или няма (но силно се надяваме да има подобрение) подобрение към кого и каква помощ трябва да потърсим,и в каква посока трябва да тръгнем?
Предварително Ви благодаря за отделеното време д-р Даскалова!