Здравейте д-р Даскалова,
моля да си кажете мнението по следния въпрос
Възможно ли е заради лоша морфология да се стига до спонтанни аборти?
За последните 2 години имам 4 положителни теста и 3 аборта. 1 мисед в 9г.с /изоставане на плода/, едно кухо яйце, едно закъснение с 10 дни и положителен тест, след което просто ми дойде цикъла и сега отново преди няколко дни положителен тест. Започнахме подготовка за инвитро и направихме спермограма и се оказа 3% нормални сперматозоиди...повечето са с дефекти в главичката...аз между другото имам нк клетки и малко завишени тат и мат и до сега отдавахме абортите на тях. Преди време сме пускали спермограма, но не по крюгер и беше нормална с леко отклонение в броя на нормокинетичните.
Много изчетох по темата и останах с впечатлението, че женския организъм подбира качествените сперматозоиди още при движението им към яйцеклетката, освен това в доста блогове на лекари видях, че съвсем не е рядкост над 90% от сперматозоидите да са анормални при Крюгер. Естествено, че и природата понякога бърка и кухото яйце по-често се дължи на мъжки фактор, но
не би ли следвало лошата спермограма по-скоро да води до незабременяване, а не до аборти?При мен пише,че дефектните сперматозоиди имат малка акрозомна област /което според мен означава, че ще имат проблем с прикрепянето и оплождането на яйцеклетката/.
Извинявам се, че се разтегна много въпросът ми, но търся малко успокоение дали имам шанс с тази бременност, защото за моя проблем почти е отстранен.
Смятате ли, че сперматозоид с този дефект може да оплоди яйцеклетка на естествен цикъл?Ще съм благодарна и на други мнения по темата на хора от форума