Здравейте момичета и д-р Даскалова!
Ние с моето момче, аз на 32, той на 31 се опитваме да имаме бебче повече от 3 години. На 21 г. направих аборт (не спонтанен и не от него). Нашата история според мен е като на всеки друг в този форум. С тази разлика, че баща ми е лекар, разбира от репродуктивни проблеми, помагал е на други двойки, но на мен не може да помогне поради много и различни причини.
Причината да пиша тук е, че съм безкрайно объркана и притеснена, че нещо убягва на докторите.
Моят партньор си направи във времето няколко спермограми и след втората се вторачиха в него, "че ето той бил причината" и се почна с ходенето по изследвания и търсене на причината за състоянието му. Гинекологът ни направи два посткуитални теста, след 2-я ми каза: "причината да нямате деца е напълно в партньора ви, като се оправи пак ще говорим", а по-късно добави "но от него няма да имате деца"...Ужасът се повтори, когато "изнасилих" баща ми да му погледне спермограмите и да каже истина ли е фаталната прогноза. Да, той потвърди с половин уста...
По-късно отидохме при д-р Кацаров, отриха му на мъжа ми бактерии, ентерококи, една седмица пи антибиотик и след месец пак се върнахме при Кацаров, тогава имахме и нова спермограма. Та докторът я погледна и каза "оставете юнака на мира, той си е добре, повече няма какво да се изследва, ако настоявате, да си направи една разширена като за последно SDI и преживяемост и стига сте го мъчили." Разбира се предпочетохме да направим и тези изследвания и те бяха наистина добри. Дотук изглежда много хубаво, но мен ме мъчи мисълта как така двама лекари изкараха моят съпруг неспособен да оплоди по нормален и друг път, а после се изсипаха куп похвали по повод спермограмите му?!
Бих искала да кача резултатите от няколко от тях, просто за да не съм голословна и да чуя едно независимо, но професионално мнение.
Ето ги и тях, 2- те са правени в Света София:
2008 година: 2009 година:
Обем на еякулата - 2,5 мл. 3 мл.
Реакциа РН - 8 8
Вискозитет - нормален Нормален
Аглутинация - (+) слаба. .......
Други клетки 8-10 8-10
Бактерии - да. _
Сперматозоидна
концентрация
подвижност - 37 млн. 82 млн.
Нормокинеза - 40%. 60%
хипокинеза -10%. 10%
акинеза - 50%. 30%
Морфология на сперматозоидите:
Нормални форми - 58%. 68%
дегенеративни форми - 42%. 32%
Заключение:
олигоастенотератоспермия. Нормоспермия
1-ва степен
АГ център Димитров:
Период на полово въздържание: 4 дни
Обем на еякулата 4 мл.
РН. 7,2
Време на втечняване 20 мин.
Концентрация на
сперматозоидите 87
Общ брой на. 348
сперматозоидите
в еякулата
Обща подвижност на 55%
сперматозоидите
От тях/
Активно подвижни: 25
Подвижни. 20
Трептящи на място. 10
Неподвижни 45%
Патологични сперматозоидите. 60%
от тях:
Патология на главичката. 30
Патология на шийката. 20
Патология на тялото и
опашката. 10
Аглутинация. Не
Други клетки и примеси
в еякулата.
Левкоцити. 7,8
Клетки ма сперматогенезата. 2-3
Епителни клетки и др. 1-2
/Swim up /45-60 мин./
Среда за наслояване IVF-medium ( MediCult)
Концентрация на сперматозоидите. 12
Сперматозоидите с хиперактивация 75 %
биологична преживяемост /24 часа/. 35%
Заключение: Normozoospermia
Мога да препиша и изледването за SDI и преживяемост,но се притеснявам, че ще е вповече.
И благодаря от сърце!