Здравейте Мели,
Дано успеете да помогнете и на мен с компетентен съвет. Имала съм множество гинекологични оплаквания, но за съжаление малко категорични диагнози и съответно лечение.
1998 - Конизацио на раничка на шийката.
От 1996-97 г. досега прекалено продължителен менструален цикъл около 9-10 дни. Първите 3 - 4 дни слабо зацапване, след това изключително силно кръвотечение за 2-3 дни и последните дни постепенно намаляване и спиране. Цикълът ми винаги е бил много редовен на около 28-29 дни.
През годините, обикновено по 2-3 пъти годишно съм имала и зацапвания,продължаващи от 1-2 дни до 14 -15 дни извън менструация, имах и 2-3 силни кръвотечения без установена причина. Правила съм множество хормонални изследвания, винаги са били в норма с изключение на тестостерон на горна граница.Били са ми изписвани противозачатъчни и прогестерон за нормализиране на цикъла, но след прекратяване на приема веднага съм се връщала на гореописаната продължителност.Един-единствен лекар имаше съмнения за СПКЯ. Не се потвърди от никой друг.
През 2006 започнах да правя по-усилени опити за забременяване.През 2008 на цветна снимка се установи запушена една тръба и проходима втора.
Горе-долу веднага след резултата от цветната снимка започнах да се лекувам при д-р Стаменов. Отново хормоните ми бяха в норма. В началото на 2009 пак имах нерегулярни слаби кръвотечения и тогава се установи наличие на полип. Тъй като не направих оперативната хистероскопия в клиниката по стерилитет, след това имах и втора диагностична там, която потвърди,че всичко е ОК.
Забременях 2 месеца по-късно, през юни 2009 от първа стимулирана инсеминация.
Имах слабо кръвотечение в 6 г.с., след това силен кръвоизлив в 12 г.с., като мислех,че съм направила аборт. Кръвотечението продължи до края на 15 г.с. Направиха ми серклаж в 17 г.с., тъй като конизираната шийка беше много скъсена. Не съм имала други проблеми с бременността. Детето се развиваше много добре за гестационната си възраст. За съжаление родих много преждевременно - в 28 г.с.,по естествен път, като серклажът не беше свален преди раждането и имах разкъсвания на шийката. Прекарах много тежка инфекция, причинителят се оказа ешерихия коли. След възстановяването от инфекцията не съм имала особени гинекологични оплаквания с изключение на това, че дългият ми цикъл със зацапване продължи да бъде такъв и след раждането. От някоко месеца насам обаче отново имам кръвотечение по средата на цикъл и/или зацапване по около 5-6 преди менструацията. На ехографски преглед не бе установено нищо обезпокоително. Извинявам се за ужасно дългият пост, но исках максимално точно да опиша проблемите.
Какви излседвания според вас трябва да си направя и евентуално към кого мога да се насоча в София? Не смятам да имам повече деца, така че не бих искла да натоварвам и без това препълнените добри клиники по стерилитет. Аз лично винаги съм имала някакви съмнения за ендометриоза, но никой досега не ме е насочвал към нея и никой не ми е предлагал извършване на лапароскопия. В същото време винаги съм посещавала утвърдени гинеколози от Майчин дом и Шейново, като изключим проблема със стерилитета,за който ми помогна много екипа на клиника Малинов. Благодаря!