Здравейте д-р Даскалова!
Отново имам нужда от Вашето мнение.
Бременна съм в 9+4г.с. след ИКСИ. Пакета изследвания за тромбофилия, обаче, го пуснахме късно. Изпратиха ми резултатите вчера. Имам назначен фраксипарин 0.4, а неофолик мета пия от август миналата година 3х1таблетка. Пия и витамини фемибион. Имам мисед аборт преди 13години(при бременност от друг партньор).
Смятате ли, че трябва да увелича приема на мета фолиева или е твърде късно и да си чакам ФМ и БХС?! Има ли смисъл на този етап да изследвам АФА? И въобще какво бихте препоръчали да направя в тази ситуация?!
Ето и резултатите от изследването, ще копирам и част от коментара:
Изследвани мутации Резултати
1.FVL c.1691G>A (FV Leiden)
2. FVCam c.1091 G>C (FV Cambridge)
3. FVHK c.1090 A>G (FV Hong Kong)
4. FVLiv c.1250 T>C (FV Liverpool)
5. FII 20210 G>A (Протромбин)
Всички до тук са: Нормален генотип
6. MTHFR 677 C>T -Хетерозиготен носител*
7. MTHFR 1298 A>C -Хетерозиготен носител*
8. PAI-1 (4G/5G) (Инхибитор на плазминогенния активатор) - Хомозиготен носител на 4G/4G**
*. При комбинирано хетерозиготно носителство може да се наблюдава синтезиране на MTHFR с намалена ензимна активност от 50%.
**. Хомозиготното носителство на 4G/4G алел в PAI се среща с висока честота (32%) при пациентки с обременена акушерска анамнеза особено при пациентки със спонтанни хабитуални аборти. В контролната група честота на 4G/4G е 17%.
Забележки: Следва да се прецени проследяването на бременността и медикаментозна терапия поради повишеният риск от тромбофилия.
"MTHFR мутациите..При комбинирано хетерозиготно носителство на двете мутации активността на ензима спада с около 50%. При носители със здравословни проблеми и репродуктивни неблагополучия се препоръчва тестване на пълния панел за антифосфолипидни антитела (АФА). MTHFR мутациите са съпроводени също така с дефицит на фолиева
киселина. Всичко това може да причини проблеми, свързани с кръвосъсирването –образуване на тромби в малките кръвоносни съдове на матката, които не вредят на жената, но пречат на кръвния поток към плода.....Поведението включва: - заместително лечение с витамини - FolaPro L-methyl tetrahydrofolate ИЛИ 5 tetrahydrofolate/methyl folate, например *Metanx-L methyl folate calcium (Metafolin) 3 mg, Pyridoxal 5` phosphate 35 mg, methylcobalamin 2 mg ИЛИ Methyl B-12 инжекции., При наличие на АФА и/или високи нива на хомоцистеин - се назначава ниско-молекулен
хепарин ИЛИ аспирин поради риск от повишено кръвосъсирване.
Носителки на 4G PAI мутация при жени с поликистозен овариален синдром, в съчетание със затлъстяване, хиперинсулинемия и хипертриглицеридемия, имат висока PAI-1 активност, което води до хипофибринолиза и предизвикване на спонтанен аборт. Бих препоръчала да се изследват ако е възможно нивата на PAI-1 в серума и да се назначат ниски дози ниско-молекулен хепарин или ниски дози аспирин (75-100 мг/дн),като се проследи дали това намалява нивата на инхибитора."
Благодаря предварително!