Здравейте д-р Мели!
Искам да ви задам един "еретичен" въпрос, след като поясня малко историята ми.
За последните 3 години забременявах (спонтанно) 4 пъти (имам син на 24 години), като и 4те пъти приключвахме с мисед преди 12та г.с. След втория мисед започнах да ходя по излседвания. Правих антифосфолипидни антитела (о.к. е иzследването), тромбофилии - имам хетерозиготно носителство при 2 от показателите (при другите 2 - Фактор V и Фактор II е нормален генотип):
- Инхибитор на Плазмогенния активатор - PAI 4G/5G - хетерозиготен носител 4G/5G;
- MTHFR - мутация С677Т - Хетерозиготен носител С/Т,
като за второто коментара беше "при генотип С/Т може да се наблюдава синтезиране на MTHFR с намалена ензимна активност от 35%....."
При изричното ми запитване към генетиците дали трябва да вземам аспирин и фолиева к-на , беше ми казано, че не е нужно, а само профилактика с фолиева киселина. Да вметна, че след 4тия аборт разбрах, че е трябвало освен да вземам апсирин всеки ден, а след установяване на бременност - хепарин или фраксипарин, а фолиевата в никакъв случай да не е обикновена, а метилирана.
Да продължа - при цитогенетичното изследване се установи при мен нискостепенна мозайка. Но се оказа, че това не е причина за абортите - при последния аборт изпратих материал за излседване - оказа се, че е фетуса е бил 100% жена без хромозомни аномалии.
Е, аз и след 4тия аборт продължих да търся причините. Проверихме щитовидната жлеза - ok e.
После смятах, че имам нужда от активна имунизация. Като направих изследване за ХЛА натитела установи се, че имам нисък положителен резултат - 9%. Според професор имунолог, при когото правих изследването това е показание ЗА активна имунизация. Изпрати ме в клиника Малинов за да я направя там. НО според имунолога в клиниката, 9% са достатъчни и не е необходима АИ. Направихме изследване за НК клетки и резултата беше висок:
Субпопулация NK-клетки CD3-CD16+56+ резултат: 20.7 реф. ст-ст: 2 - 13
Субпопулация NK-клетки CD3-CD16-56+ резултат: 18.1 реф. ст-ст: 3 - 16
NK клетъчна активност (NKa) резултат: 11.8 реф. ст-ст: N < 10%
т.е. над нормата съм доста. доц. Русев ми препоръча вливане на интралипид веднага след цикъл и преди овулация. И това ще ме държи 2 цикъла. Ако в този период забременеем, веднага след втори положителен тест правим още една вливка. А заради хетерозиготното носителство в пакета с тромбофилии ще съм на аспирин протект и мета фолиева киселина.
Направих вливка с интралипид на предишния цикъл. Сега ми е втори цикъл. Ако и след него няма бременност, лекаря препоръчва следваща вливка, може би след контрола на нивата на НК клетките.
ОБАЧЕ... След много четене и размишляване ми възникна следния "еретичен" въпрос:
ЗАЩО ТРЯБВА ДА СЕ прави вливка за имуносупресия?!?!
Прости разсъждения довеждат до извода, че щом тези клетки са в повече и са по-активни от нормата, значи в организма има някакви агенти, някакъв може би възпалителен процес, който провокира имунната система!!! Нали така?!
Тогава ако пресираме имунотелата изкуствено, без да сме открили и отстранили причинителя какво се случва по-нататък?! Според мен последиците ще са меко казано катастрофични... Разбира се това ми изплува месец, след като направих вливката. Е, не е фатално, тези вливки действат около 2 месеца
.... т. е. действието на интралипида ще се "изпари". Но остава въпроса с възпалителните процеси.
Нали не си мислим, че интралипид лекува каквито и да били инфекции, паразити и вируси!
Е, поста ми с елементи на запитване стана дълъг, но затова пък изчерпателен.
Молбата ми към д-р Мели е да ме поправи, ако някъде разсъждавам в грешна посока. И ако е възможно някакъв съвет да ми даде
Благодаря!