Здравейте,
Моля, да ме извините, че нахълтвам в темата, но отчаяно се нуждая от информация и може би съвет......
Бременна съм на 43 години и съм пред голяма дилема да се подложа на амниоцинтеза, за установяване на структурни хромозомни аномалии или да поема този риск.
Единствената причина да се колебая и въздържам от амниоцинтеза е високия риск от аборт след манипулацията 1:200.
За мен със сигурност това е последната възможна бременост и затова много се притеснявам да не загубя бебето, още повече, че за сега всички изследвания БХС, пренатест и Фетална морфология, които направихме са добри, т.е. бебето изглежда добре.
Сега когато отхвърлихме с пренатест риска от Даун синдром, Папау и Едуардс остава същестения въпрос за структурните хромозомни аномалии....
Високата ми възраст се указа изключително "коварен"
риск. Указва се че само заради по-високата си възраст попадам в "черния"
списък, т.е. имам висок риск от деликатни структурни хромозомни аномалии, които са неуловими от БХС, пренатест или ехографски преглед, но които могат както да бъдат незначителни, така и сериозно да увредят плода, например да засегнат умственното му развитие.
Опитвам се да намеря статистика за структурни хромозомни аномалии при бременни на висока възраст за да го сравня с риска за аборт при амнио. Ще съм признателна на всеки, който може да цитира свързани с това данни!!!