Здравейте д-р Даскалова,
Бременна съм в 16 г.с., на 41 години. След направен БХС в 12+5 г.с. излязоха следните резултати:
Комбиниран риск за Даун - 1 от 500;
Биохимичен риск за Даун - 1 от 250;
Възрастов риск за Даун - 1 от 75;
PAPP-A MoM - 2,46 части от медианата;
Свободен bCG MoM- 1,68 части от медианата;
Нухална транслуценция - 2 мм;
Нухална транслуценция MoM- 1,28 мм;
Към момента на изследването съм 55 кг. и приемам 3х1 утрогестан. Това е трета бременност след една нормална и една завършила с преждевременно раждане в 26 г.с. заради инфекция и пролабирал мехур (със серклаж на горещо в 23 г.с.); спонтанно забременяване с един плод; кръвно до 110/70; нормална плацента, задна; плода отговаря на гестационния срок; микробиология - чиста, хламидия, микоплазма, уреаплазми - отрицателни. Останалите рискови фактори като алкохол, тютюношушене, стрес, околна среда са нулеви. Бихте ли коментирали биохимичните показатели и до каква степен риска е опасен. Предстои вторa FM и БХС, но дотогава има много време. Вторият ми въпрос е удачно ли е да продължавам приема на утрогестан след 16 г.с.? И последно - с постоянна алергия съм към прах и
полени и често съм с полузапушен нос, рядко с жълти секрети. Доколко това може да е опасно за бременността?
Извинявам се за твърде дългия пост. Благодаря предварително за отделеното време.