0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Тема за въпроси към медицинския консултант
« Отговор #260 -: Февруари 10, 2013, 12:39:07 pm »
Д-р Даскалова, предварително Ви благодаря за отделеното време. Бременна съм в 19 г.с. Наложи ми се еднократно ползване на йодасептон върху разранено място на слабините. Впоследствие прочетох, че е противопоказен при бременност. Дали съм навредила на бебето с това намазване.
*
« Отговор #261 -: Февруари 10, 2013, 12:40:27 pm »
Д-р Даскалова, предварително Ви благодаря за отделеното време. Бременна съм в 19 г.с. Наложи ми се еднократно ползване на йодасептон върху разранено място на слабините. Впоследствие прочетох, че е противопоказен при бременност. Дали съм навредила на бебето с това намазване.
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
« Отговор #262 -: Февруари 10, 2013, 16:14:15 pm »

Едва ли от едно намазване може да се очаква проблем. Препаратът е противопоказан по време на бременност, защото йодът се усвоява през кожата, преминава през плацентата и при продължителна употреба, особено в края на бременността, може да предизвика хипотироидизъм на плода.

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
« Отговор #263 -: Февруари 14, 2013, 16:00:07 pm »
Здравейте, Мели, бременна съм в 11г.с. и 4д. Не съм в Бг в момента. По повод неспецифично вагинално течение /в началото бяло кремообразно, в последствие жълтеникаво, без мирис/ ми взеха проба за микробиологично изследване. При вземане на пробата лекарката каза, че това са гъбички, нищо че нямам парене и сърбеж и ми изписаха Gine-Canesten 500mg 1 глобула /съдържа котримазол/. Проблемът е, че резултатът от микробиологията ще излезе след 4-5 дни и се притеснявам дали да направя лечението, защото в листовката пише, че не е препоръчително използването на препарата в първи триместър. Какво ше ме посъветвате ...
Благодаря предварително за отделеното време.
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
« Отговор #264 -: Февруари 14, 2013, 16:06:42 pm »
Теди, не мога да те съветвам да провеждаш или не лечение, но канестен е препарат от група B по FDA Pregnancy Risk Categories, т.е. независимо от предупреждението в листовката се изписва относително спокойно на бременни.

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
« Отговор #265 -: Март 04, 2013, 14:15:36 pm »
Здравейте,съжалявам ако не съм много ясна в питането си,но ще се опитам да обясня... Бременна съм в 11 г.с. и преди 3 дни получих обрив. Бях при личния лекар,който ме прати на инфекционист,защото според него може и да е алергия,но може и да е някоя инфекция,като рубеола например. Според инфекционистта става дума за алергичен обрив,но ми казаха да се наблюдавам. Но понеже съм бременна и не мога да седя в нас и да се чудя още седем месеца изкарала ли съм рубеола или не,пуснах на своя глава ето тези изследвания:
Рубеола Ig G-ELISА
Рубеола Ig M-ELISA
Въпросът ми е те дали биха показали протичаща в момента инфекция или не?
Благодаря ви предварително!
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
« Отговор #266 -: Март 04, 2013, 15:17:57 pm »
Да, ще покажат. Какви са резултатите?

Димитър Кудоглу
« Отговор #267 -: Март 04, 2013, 15:24:29 pm »
Благодаря много за бързия отговор.За съжаление ще трябва да почакам да излязат резултатите и ще пиша пак. Благодаря  :bighug:
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
« Отговор #268 -: Март 04, 2013, 15:25:48 pm »
Защо да чакаш, това са проби, които се работят на момента и отнемат не повече от 45 мин.

Димитър Кудоглу
« Отговор #269 -: Март 04, 2013, 15:30:06 pm »
Ами от Русе съм и ми казаха,че пробите се пращат чак в София за изследване...Поради тази причина ще чакам 8O
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
« Отговор #270 -: Март 04, 2013, 16:09:10 pm »
Разбирам те. В Русе имате лаборатория, която не праща пробите до София. Поразпитай.

Димитър Кудоглу
« Отговор #271 -: Март 04, 2013, 17:14:08 pm »
Ами преди това бях в друга лаборатория и оттам ме пратиха на мястото,където ми взеха пробата... Надявам се това забавяне да не повлияе на резултатите. Ще питам и за други лаборатории. Ако някой знае ,моля да сподели коя е лабораторията която не праща проби в София,а се работи на място. Благодаря за отговорите и съветите!
« Отговор #272 -: Март 06, 2013, 18:09:53 pm »
Рубеола Ig G-ELISA   19.10   IU/ml   < 10 отрицателен; > 10 положителен
Рубеола Ig M-ELISA   <10.00   Au/ml   < 20 отр.; 20 - 25 граничен; > 25 пол.
 Здравейте,излязоха ми резултатите. Какво означават? Свила ми се е душичката....
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
« Отговор #273 -: Март 06, 2013, 21:45:02 pm »
Означава, че имаш имунитет спрямо рубеола и нямаш активна инфекция в момента. Спокойно.

Димитър Кудоглу
« Отговор #274 -: Март 07, 2013, 09:02:45 am »
БЛАГОДАРЯ Ви изключително много!
« Отговор #275 -: Март 07, 2013, 17:41:29 pm »
Д-р Даскалова, предварително Ви благодаря за отделеното време. На 35г.съм бренна в 6 седмица,много чакано бебе,втора брементост,като първата бе преди 12г.Страшно много въпроси ме връхлитат,но имам няколко който са ми доста притеснителни.Болна съм от астма и до преди да разбера, че съм бременна съм взела ежедневно ЗОДАК,фОСТЕР,SINGULAIR и навсичкото и отгоре съм пила във втората семица антибиотик-AZAX-500MG.В момента съм спряла всичко,но пък започнах да имам проблеми с алергиите си и задуха.Можете ли да ме посъветвате какво мога да приемам по време на бременост с моето заболяване?Възможно ли е да съм навредила на плода с вземането на всички тези лекарства и какво изследване да си пусна зада се разбере?Имам нещо което ми се върти в главата,но не съм на 100% сигурна и това е,че може да съм карала първия месец цветна бременост и да не съм в 6та седмица, а в 8или 9 защото тогава цикъла ми премина през 15дни и то много оскъден.Благодаря ви предварително за отделеното време!
« Последна редакция: Март 07, 2013, 18:05:01 pm от radost_7806 »
*
« Отговор #276 -: Март 07, 2013, 21:04:14 pm »
Здравейте Д-р Даскалова, бременна съм в 25г.с. и ме е налегнала страшна хрема от 2 дни. Личната ми препоръча да пръскам солен разтвор, много чай, лимони и плодове. Пръскам Стеримар, но все още няма подобрение. Знам, че е нужно време, но това което ме притеснява е, че започва леко да ме наболява гърлото и да не се влоши положението. Не ми препоръчаха нищо хомеопатично, по възможност да избягвам. Прочетох в интернет( не че е надежден източник) че не се препоръчват капки и хомеопатия, и обратно- че може да се приемат и т.н. И сега се колебая дали да пия нещо и да слагам някакви капки. Нямам температура,нито други оплаквания, само тази обилна хрема и леко драшене по гърлото, но не кашлям.
Вие какво  ще ме посъветвате?

*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
« Отговор #277 -: Март 08, 2013, 12:19:18 pm »
Д-р Даскалова, предварително Ви благодаря за отделеното време. На 35г.съм бренна в 6 седмица,много чакано бебе,втора брементост,като първата бе преди 12г.Страшно много въпроси ме връхлитат,но имам няколко който са ми доста притеснителни.Болна съм от астма и до преди да разбера, че съм бременна съм взела ежедневно ЗОДАК,фОСТЕР,SINGULAIR и навсичкото и отгоре съм пила във втората семица антибиотик-AZAX-500MG.В момента съм спряла всичко,но пък започнах да имам проблеми с алергиите си и задуха.Можете ли да ме посъветвате какво мога да приемам по време на бременост с моето заболяване?Възможно ли е да съм навредила на плода с вземането на всички тези лекарства и какво изследване да си пусна зада се разбере?Имам нещо което ми се върти в главата,но не съм на 100% сигурна и това е,че може да съм карала първия месец цветна бременост и да не съм в 6та седмица, а в 8или 9 защото тогава цикъла ми премина през 15дни и то много оскъден.Благодаря ви предварително за отделеното време!

От всички изброени лекарства само за фостер има някакви забележки, останалите могат да се прилагат и по време на бременност. Това обаче трябва да уточниш съвместно с акушер-гинеколог и алерголог.

Димитър Кудоглу
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
« Отговор #278 -: Март 08, 2013, 12:21:45 pm »
Здравейте Д-р Даскалова, бременна съм в 25г.с. и ме е налегнала страшна хрема от 2 дни. Личната ми препоръча да пръскам солен разтвор, много чай, лимони и плодове. Пръскам Стеримар, но все още няма подобрение. Знам, че е нужно време, но това което ме притеснява е, че започва леко да ме наболява гърлото и да не се влоши положението. Не ми препоръчаха нищо хомеопатично, по възможност да избягвам. Прочетох в интернет( не че е надежден източник) че не се препоръчват капки и хомеопатия, и обратно- че може да се приемат и т.н. И сега се колебая дали да пия нещо и да слагам някакви капки. Нямам температура,нито други оплаквания, само тази обилна хрема и леко драшене по гърлото, но не кашлям.
Вие какво  ще ме посъветвате?

Иванита, слагай си какпи в носа, без да им четеш листовките. Препарати за смучене с етерични масла също са позволени, съгреваещи компреси на гърлото, инфалации с етерични масла, бебешките препарати за мазане на гърдите /пулмекс/ и така, лекувай се.

Димитър Кудоглу
*
« Отговор #279 -: Март 08, 2013, 12:30:24 pm »
Благодаря много за отговора. Но тъй като взех и малко да кашлям(суха кашлица),може ли да взема сироп от рода на Стодал, Мукоплант, Мукосолван..