Здравейте д-р Даскалова. Имам едно питане. На вчерашаната ми фетална морфология установиха, че плацентата ми е т. нар. плацента мембранацея -"разположена е на голяма площ по предна, задна маточна стена и фундуса. Плацентата е по-тънка от обичайното (не повече от 2 см. ) и прилича на membranacea". Всичко друго изглеждаше наред. Доц. Димитрова ми обясни, че такъв тип плацента може да доведе до усложнения при раждането, да не се отдели лесно или нещо подобно. Като разбра обаче, че моето раждане ще бъде секцио каза, че няма от какво да се притеснявам. Да следим нарастването на бебето, на матката и т.н. Има ли нещо, за което да се притесняваме, наистина? Може ли да възникнат усложнения за бебето или за мен?
Благодаря ви предварително.
Мешко, това е доста рядка патология на плацентата. Вероятно малко хора у нас имат опит с подобен проблем. Аз бих подходила практично към раждането, в смисъл:
1. Ако вече си избрала лекар, при когото ще раждаш, направи консултация с него още сега, за да е запознат с разположението на плацентата, да има време да направи справки, да организира екипа и т.н.
2. Ако не си избрала лекар, време е де го направиш, не оставяй нещата на случайността.
3. Предвид ситуацията у нас, аз бих те посъветвала да намериш поне 4 кръводарители, които да дарят кръв за тебе. Това става по следния начин - в момента на кръводаряване /което може да е и сега/ да дадат твоите три имена, ЕГН и името на лечебното заведение, в което ще раждаш. Ще получат бележка от кръвопреливния център, която при нужда ще занесат в болницата. Кръвната група на кръводарителите не е от значение.
4. До края на бременността да се следи кръвотока с доплерово ултразвуково изследване при специалист, който има опит в следене на патологични бременностти и води раждания, за да се реагира навреме в случай на проблем. Общите препоръки са до 24 г.с това да става през 2 седмици, след 24 г.с. - всяка седмица.
И, разбира се, ако имаш кървене, болки, рязко спадане на кръвното, веднага в болница.
Пожелавам ти успешно износване и никакви проблеми при раждане, въпреки това говори с лекаря ако възникнат проблеми, какво да прави и подпиши предварително информирано съгласие относно обема на оперативната намеса.