Здравейте, надявам се не се натрапвам. Дори да не пиша във вашата темичка, от много време ви чета най-редовно. Тъй като виждам, че повечето майки, пишещи тук, са с по-големи деца, ми се иска да почерпя от вашия опит и да ви попитам нещо - става дума за проговарянето. Цецко е на почти 2 години вече, а не е проговорил още..Нека представя набързо картинката – бърбори непрекъснато, но е нещо като бебешки бръщолевеници, неразбираеми за никой друг общо взето (срички от рода на те-пе-ме-не-по-ка-бо-кам и т.н.) ; разбира абсолютно всичко, каквото му кажем го прави ( в смисъл изпълнява команди, и то много отдавна), знае всички животни и какви звуци издават, показва на колко години е и прочие елементарни неща – да не ви губя времето сега да изброявам, понякога повтаря след нас някоя дума, но е мноооого рядко, а пък ако случайно му кажем „кажи еди си какво” – е тогава пък е абсурд да го повтори – само се усмихва така с една хитра усмивка, и почва пак неговите си „приказки”...Имам чувството, че много добре знае какво искаме от него, но се заинатява и нарочно не иска да каже каквото и да било. От 2-3 месеца имам чувството, че е на ръба да проговори – именно защото не му спира балалайката, все нещо си пее или бърбори – ама не, все същото....Държа да подчертая, че в никакъв случай не го насилваме - опитвам 1-2 пъти с „кажи ....”, и прекратявам...Единствената дума, която още от 1г.2-3м. употребява, и то по предназначение, е „няма” (неговото е „ама”)– примерно някоя част на играчката я няма, или някой, за когото говорим, не е в момента в стаята – въобще във всякакви случаи, в които може да се каже думата, си я казва.
Това, което искам да ви попитам е – рано ли е да се тревожа, или вече е време да отидем при специалист? Доста статии изчетох по темата, и доколкото разбирам такъв се търси след 2.5, дори 3г. възраст на детето. Но реших все пак да потърся и мнение от други майки – моля особено тези от вас, чиито деца проговорили по-късно – кажете ми имам ли основание да се тревожа, да изчакам ли още малко с прегледа при специалист или не? Благодаря ви предварително!