За сладоледа ме питайте, любимата ми тема, тука мога много да говоря
Най-любимото ми изкушение!
За мен най-важното за хубавия сладолед е да е с истинска млечна сметана, за съжаление аз на българския пазар прясна такава не открих. Има консервирани, но пак трудно се откриват, 2-3 марки са само. По магазините масово се предлагат на растителна основа. Хубаво е млечната сметана да е поне с 30% масленост ( на Президент млечната е 35%, в Метро се продава една марка, която мисля беше 32% масленост), макар че съм правила и с Мегле, която е само 20% и пак става с хубав плътен вкус.
Ако имаш откъде да си набавите прясна сметана - най-добре. Аз съм си намерила източник и дори ако не използвам цялата наведнъж - замразявам.
Рецепти - бол. Имам книжка към машината, в бг-мама има една тема със с рецепти, писала съм там. Най-често екпериментирам - италианците казват, че основата за сладолед е млечна сметана, мляко и захар. И после можеш да добавяш каквото пожелаеш. Другата основна рецепта, която ползвам, е със жълтъци, мляко, сметана и захар + допълнителни продукти, според желанието. Често в рецепти със жълтъци не се изисква термичната им обработка, но аз винаги ги варя.
Добавяла съм най-различни плодове - пресни, замразени, консервирани; ядки, карамелизирани ядки, карамелизирано мляко, натрошени бисквити и пр.
Йогуртите ги правя със заквасена сметана + кис. мляко с висок процент.
Снимки много имах, но ми се затриха някъде.
Последно правих прасковен, с парченца праскови и ром.
От снимките, които са във фейсбук, и трите станаха много хубави, къпиновият беше със замразени капини от магазина - някаква био бг марка, ягодовият с пресни ягоди, а третият - с бисквитите и целите вишни (ползвах от сладко) стана разкошен, чакам да има пресни вишни, предполагам ще се получи много по-хубав кисел привкус с тях.
Звездев също има една класическа рецепта за мелба на сайта си, разказва и от къде идва понятието "мелба", рецептатата му е много сполучлива.
Ползвам машинка от по-евтиния вариант, без компресор, а с охлаждаща течност. В ЛаРедут има няколко марки - понякога им правят доста сериозно намаление. Моята е купена от Англия от сайта на Магимикс. В Амазон също има различни марки. Мисля, че Немокс са хубави машинки - те произвеждат съоръжения за сладолед от всякакъв калибър.
Недостатък на машината с охлаждаща течност (като моята) е, че купата трябва да престои минимум 15-18 часа предварително във фризера, но по мои наблюдения дори малко повече за по-добър резултат. За оптимални резелтути и използване максимално на продуктите, които са малотрайни - когато съм си взела повече прясна сметана, например и имам различни видове плодове - за да не става това изчакване на няколко пъти от по 15-18 часа, държа купата поне 24 - 36 часа, а самата смес за сладоледа също предварително изстудявам, и така мога да направя две, дори три дози последователно (от една доза излиза околко килограм сладолед). Обикновено машината поддържа необходимата температура в рамките на 20-30-40 мин, колкото за направата на една доза. Но ако е държана във фризера по-дълго от минималното, това време се увеличава, а от друга страна, ако продуктите са предварително добре изстудени, то пък се съкращава времето за направата на една доза. Да, голямо планиране пада, но мен ми е кеф
Предимството при тази машинка е цената - между 70 и 150лв, според марката.
Другият вид машинки са със компресор, определено по-добрият вариант, там няма нужда от предварително изстудяване във фризера, решаваш - вадиш машинката от шкафа и почваш. Но са скъпи, от порядъка на 200-300 и нагоре евро.
При липса на машинка - периодично се вади от фризера и се разбърква с миксер.
Мини, казваш с какви продукти искаш да си направиш, и ще ти дам препоръки от опит, и ориентировъчни количества и съотношения на продуктите
Сега съм замислила да изпека шоколадови бисквити, да направя ванилов сладолед и да опитам да направя сладоледен сандвич.