0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Здравейте , ето я и моята история -
Имам два спонтанни аборта - на 04.11.09 г. в 17 г.с. и на 22.07.10 г. в 18 г.с. и един аборт пожелание в 6 г.с. през 2001 г. При първата желана бременност имах постоянно залапване и болки ниско в корема. Пиех утрогестан, но-шпа, центрум матерна, фолиева киселина. При престоите си в болницата ми даваха още -  1 престои :сер. гликоза, рингер, вит. Б комп., вит. С. 2 престои:  Вливания на електролити, магнерич, руборация. На 03.11.2009 г  ми изтекоха водите и постъпих отново в болница. Установи се , плода е без сърдечна дейност, плацентата е на предната стена и имам 1 пръст разкритие - предизвикаха раждане. Последва и абр. резидурум. При втората желана бременност проблеми нямах, зацапване имах само 1 ден в 8 г.с.Пиех утрогестан, но-шпа, центрум матерна, фолиева киселина При престоя в болницата отново гликоза, рингер, вит б комп. вит. с . Направих си генетично изследване / скринингът за хромозомни аномалии и той  беше добър./ - всичко е нормално / проследяване само с ултразвук/. На 18.07.2010г ми изтекаха водите и отново постъпих в болница - плода имаше сърдечна дейност и ми даваха гликоза,кормагнезин, дузодрил, оспамокс, бусколизин, окситоцин. загубих детето на 22.07.2010г. И при двата спонтанни аборта трябваше да съм в 20 седмица, а плода отговаряше 17 и 18 г.с. Хистологично изследване : 1 сп.аб. - Мъртво родено/аборт/ от мъжки пол, 20см дължина, няма външни малоформации. Не се намира плацента, а само плодни обвивка с голям кръвен коагулум 7-8см.възможно е да се касае за placenta membranacea.

2 сп.аб. - плацента - огнищни исхемични некрози цианотични и оточни промени. околоплодни обвивки - оточно променени. Женски пол тегло 250г . Вероятна диагноза - ав. incomplet.
 Въпроса ми е какви изследнавия трябва да си направя? Колко ще струват?  Предварително Ви благодаря
*

dess_dess

• 2328
  • станах двойна мама
Re: изследвания след спонтанен аборт
« Отговор #1 -: Март 23, 2011, 19:51:21 pm »
Миличка, съжалявам за загубата ти, т.к и аз, имам спонтанен аборт в 7 г.с преди 4 месеца вече :?, бих те посъветвала да се консултираш с доц. Конова от КИРМ Плевен. Смятам, че тя, би могла да ти бъде полезна и да ти даде ценни насоки, какво да се изследва при теб. Ако нямаш имунологични пуснати, то със сигурнст ще са ти от полза да се види, как са там нещата при теб. Чета, че имаш Кариотип, но освен него има и др генетични изследвания, които е правят особено в случаи като твоят. Стискам палци и ще се моля, да се открие, каква е причината при теб и следващият път да е със щастлив за вас финал!

*

gergana :-)

• 1357
  • Сърцето има доводи, които разумът нe познава!
« Отговор #2 -: Март 23, 2011, 20:00:49 pm »
Предполагам лекар би трябвало да ти назначи някои имунологични и генетични изследвания. Виж например тук 5-ия диагностичен панел колкото да придобиеш някаква представа, но задължително се консултирай със специалист!
 http://www.ivfpleven.com/index.php?l=141
« Отговор #3 -: Март 23, 2011, 21:46:32 pm »
zyzka21, и аз имам един спонтанен аборт в 19 г.с. също заради спукал се околоплоден мехур. Абсолютно безпроблемна бременност, винаги хубави изследвания, изведнъж се сдобих със много силни, но безболезнени контракции, ден след това ми изтекоха водите.

Единя лекар в болницата ми обясни, че за да се случи това има две "основни" причини:
 - някаква инфекция
 - цервикална недостатъчност - скъсяване на шийката на матката.
При мен нямаше никакво разкритие, даже се оказа голям проблем при предизвикването на раждането, остана варианта за някаква скирата инфекция.

Споменаваш, че при първия аборт е имало 1см разкритие, а при втория?
При следващата бременност обсъди с лекуващия те АГ варианта да направите серклаж. При скъсяване на шйката в толкова ранни седмици това е вариант да се задържи бременността (образно казано се зашива самата шийка за де се получи преждевременно разкритие).

За развитието на плода, следи се постоянно през цялата бременност, ако тенденциозно не изостава или изведнъж се окаже с големи разлики в развитието значи всичко е ок. При мен бебето вървеше една седмица назад, но аз съм с късна овулация (една седмица след нормалното) т.е. изоставане реално нямаше.

Освен гинетичните и имунологичните, трябва да направиш изследвания за  някои инфекции. Моят лекар ми назначи:
 - микоплазми, уреаплазми и хламидия - изследване на цервикален секрет
 - токсоплазмоза, цитомегаловирус и листериоза (последно излезе положително)
 - някои лекари препоръчват и рубеола, бруцелоза, херпес симплекс и зостер.

Прави изследвания само след консултация с лекар.
Спермограма се прави само в клиника по стерилитет от ембриолог!
Между традиционното АГ и специалист по стерилитет има голяма разлика, не я пренебрегвайте!

« Отговор #4 -: Март 24, 2011, 11:29:30 am »
Благодаря Ви за бързите отговори! Още днес ще потърся информация за клиниката на доц. Конова
« Отговор #5 -: Март 25, 2011, 10:01:47 am »
Малко от нашата библиотека: http://www.zachatie.org/index.php?option=com_content&task=view&id=851&Itemid=15, http://www.zachatie.org/index.php?option=com_content&task=view&id=869&Itemid=19

Много, много ви съчувствам за горчивия опит - и на zyzka21, и на radosttinka. Дано откриете причините и скоро да се преборите с тях!
Даниел 07.06.06  Димана 05.10.07
« Отговор #6 -: Март 25, 2011, 17:11:15 pm »
radosttinka, съжалявам и за твоята загуба. При втория спонтанен аборт нямах разкритие, нямах и никакви болки. За развитието на плода - при всяка консултация ме гледаха на видеофон - изоставаше с седмица / и аз съм с късна /. Ходех по- често на прегледи 2 месечно. според лекара плода е спрял да се развива веднага след прегледа - а водите ми изтекоха в неделя, в понеделник трябваше да съм на преглед
« Отговор #7 -: Април 06, 2011, 19:29:35 pm »
здр. Ето, че на 27.04.2011 г . ще посетя КИРМ Плевен. Днес си записах час за консултация при доц. Конова. Дано всичко да мине добре
« Отговор #8 -: Април 06, 2011, 19:35:24 pm »
zyzka21, ще се радвам ако после споделеш как е минала консултация с доц. Конова.
Много ще ми е интересно какво препоръчва тя при такива случаи, какви изследвания, на какво да се обръща внимание при следваща бременност, а може и нещо друго.
Между традиционното АГ и специалист по стерилитет има голяма разлика, не я пренебрегвайте!

« Отговор #9 -: Април 08, 2011, 10:30:21 am »
Само като предложение, правила ли си цветна снимка на матката. Аз имам спонтанен аборт в 24г с заради преграда в матката и за бебето няма достатъчно място да расте.
Куклена  молитва
Боже, Боже... Каква красива душа.
Като кукла! Като ангел! Като звезда!
Изпрати я, Боже в този светъл дом,
дай й път, любов, подслон!
ТЕ искат детенце да имат –
дари ги, Боже, направи ги трима.
Чудото светло скоро стори –
куклата тяхна по ангел прати:
близнаци, дъщеричка, син...
Да бъде, Господи! Амин!
« Отговор #10 -: Април 08, 2011, 13:51:49 pm »
neliana - аз ще си направя цветна снимка.Моя приятелка също ми го препоръча. След консултацията ще пиша как е минало
*
« Отговор #11 -: Април 08, 2011, 14:07:51 pm »
Както Радостинка е написала. ПРОМ-преждевременно изтичане на околоплодни води се свързва с някаква инфекция или недостатъчност на маточната шийка.
Освен имунологични иследвания ,направи непременно за бактерии и вируси.
« Отговор #12 -: Април 08, 2011, 14:12:16 pm »
Зарина, ако не бъркам ти посещават клиниката в Истамбул, нали?!
Какво препоръчват тамошните лекари като изследвания в нашите случаи?

« Отговор #13 -: Април 10, 2011, 17:52:01 pm »
zarina -  казаха ми, че сте ми пуснат изследвания и за инфекциозни причинители. Аз също се интересувам какво са ти препоръчали в Истанбул
« Отговор #14 -: Април 10, 2011, 18:08:46 pm »
zyzka21, конкретизирахали какво точно включва това "инфекциозни причинители"?

« Отговор #15 -: Април 11, 2011, 13:18:18 pm »
radosttinka -  все още не са. Когато отида на консултацията ще ми кажат повече. Вечерта като се прибера от плевен ще Ви пиша какви изследвания ся ми назначени и как е минала консултацията.
« Отговор #16 -: Април 12, 2011, 08:06:47 am »
radosttinka - знам , че се изследва за тези
Инфекциозни причинители :
Chlamydia trachomatis IgG  - 17 лв.
Chlamydia trachomatis IgA  - 17 лв.
Chlamydia trachomatis IgМ  - 17 лв.
Toxoplasma gondii IgG      - 17 лв.
Toxoplasma gondii IgM      - 17 лв.
Rubella IgG                -  17 лв.
Rubella IgM                -   17 лв.
Туберкулозен тест  QantiFERON – TB  Gold - 105 лв.
 Но дали ще ме изследват за всички тях незнам.
« Отговор #17 -: Април 28, 2011, 10:56:59 am »
здр. вчера бях на консултация в КИРМ Плевен. Отношението на целия персонал е мн добро - предразполагат те да говориш и да не се чувстваш зле от това че си в клиника.Бяха мн любезни, обясняваха какво ще правят.Назначиха ми изследвания за Антифосфолипидни антитела ,Инфекциозни причинители ,Имунофенотипизиране / дано не съм сгрешила за някое изследване, но мисля, че бяха тези - ОТ ПРЕТЕСНЕНИЕ ЗАБРАВИХ ДА СИ ГИ ПРЕПИША / Резултатите ще са готови след 4 седмици и тогава пак ще Ви пиша. всичко до тук изследванията ми излязоха 280,00 лв. Честно казано очаквах доста повече , но все пак ще имам още изследвания/ микробиологични/.
*
« Отговор #18 -: Април 29, 2011, 14:38:44 pm »
Привет,извинявам се че се включвам сега. Питахте ме какво препоръчват от клиниката в истанбул. За тях абортите се дължат на цервикална недостатъчност. Въпреки липсата на видимо разкритие на долната част на цервикса ,който всъщност се предхожда от разтваряне на вътрешната част на шийката ,която обаче се намира в матката ,е също причина за спонтанен аборт .Това позволява на бактериите обитаващи влагалището да се прехвърлят по-нагоре в матката където да разкъсат околоплодния мехур.

Аз все пак съм с конизирана щийка .2/3 от нея в оперативно скъсена.
Разбира се пуснах ме всички други които вие знаете .Но конкретен агент не се откри.С изключение на леко завишени антитела за хламидия .
Те са на категоричното мнение за мен че става въпрос за цервикална недостатъчност.
« Отговор #19 -: Април 29, 2011, 19:11:03 pm »
От моя горчив опит и от това което обясняваха докторите в АГ болницата във Варна, поне при мен проблема излиза, че няма нищо общо с цервикалната недостатъчност.
Предизвикването на раждене се оказа голям проблем, най-вече заради шийката, въпреки прекараните 4 дни на системи с Окситоцин и слагане на някакво хапче до самата шийка (не знам как точно се казва) нямах грам разкртие - лекарите се принудиха да ми сложат балон-катетър, за направят изкуствено разкритие.

Не го пожелавам на никой, изключително болезнена манипулация и изживяне с този "уред" след това, което продължи 24 часа. Накрая доктора каза, че имам изключително тясна и дълга шийка, която много трудно поддава, от което оставам с впечатлението, че не можем да говорим за цервикална недостатъчност.

Аз поне схващам термина "цервикална недостатъчност", като скъсяване/отваряне на самата шийка, което мисля е видимо и на ехографите?

А може ли да се тълкува като - има цервикална недостатъчност, макари много минимална и незабележима, бактериите навлизат от влагалищетото към маточната кухина, но реално здравината на шийката е непоклатима?
Т.е. самата церв. недостатъчност не е само скъсяване на шийката, а и недостатъчно добър имунитет, който да осигуравя тя, което пък позволява навлизането на бактериите.

zyzka21, ще се следя за резултатите, че най-много ме вълнуват инфекциозните причинители, другите съм ги правила, но тези може много да варират според различните доктори.
« Последна редакция: Април 29, 2011, 19:13:00 pm от radosttinka »