Докторе, аз не разбирам как може да насилиш дете да ходи на гърне? Защо смятате, че не е редно въобще да се учи? Знам че майка ми каза, че в яслата за 2 седмици са ме научили, а съм била на година и половина. Ако не са ме учили сигурно съм щяла доста по-късно да се науча. В крайна сметка то се вижда дали е въможно или не да се научи и ако не става се изчаква да порастне. Но не разбирам защо смятате, че въобще не трябва да се опитва? Преди време тук ми се бяха скарали, че съм била учела детето да пие от чаша с накрайник - малка била, на еди кой си децата пиели от биберон до не знам каква възраст и не знам какво си още. Добре де, детето се научи - никой не го е тормозил, нито го е оставил гладно, само му е предлагано от време на време и то само свикна. Не е ли същото с гърнето? АКо се научи, научи се - ние предлагаме, а то само решава кога. Но защо да не предлагаме въобще?
Аз знам че има родители, които може би си тормозят децата психически с тези гърнета, че едва ли не е провал, ако не успеят - предполагам че за такива случаи говорите, а не за обикновените случаи на родителска подкрепа (така да го кажем), кояот цели да обучи детето в нещо полезно.
Боби