дидон,
в аптеките ли няма Топоцин? Това си го бях купила, но така и не съм го ползвала - пъпчето на Бобо падна още в болницата и после го обработвах само с мъъъничко спирт.
За АМ нищо не мога да ти кажа, аз така и не си взех, но не е лошо да имаш, ако стане напечено. Д-р Бърди май препоръчваше Хумана, но не съм 100% сигурна, виж из темите.
Козметиката - в началото аз се хвърлих на Веледа (защото много ми харесваше маслото против целулит за бременни). Но бебешката козметика не струва, по мое лично мнение, с изключение на лосиона за тяло, който е ок. От това, което съм ползвала, ми харесват нещата на Себамед и Мустела, в Токуда къпеха бебетата с Хипп и ужасно хубаво ми миришеха, но аз не съм ги ползвала после. Ако бебчо няма проблеми с кожата, мисля, че не е от кой знае какво значение с кой от бебешките сапуни го къпеш (стига да не е козметиката от нисък клас като Нивеа, Джонсън и Джонсън...).
Шампоан за глава взимам един на Мустела, който е и против крусти - Бобо няма много, но, като му разроша косичката, се виждат. Когато не съм го къпала с този шампоан, стават повече и по-големи, така че продължавам с него. Цената му е 14-15 лв., ако не се лъжа, но една опаковка се ползва поне 4-5 месеца.
Лосион за тяло можеш да си вземеш (на марката, която ти хареса), но недей да си взимаш бебешко олио - лятно бебе ще имаш и ще ти остане, защото лятото, в жегите, и без това бебетата не се мажат с тия работи. А и като цяло е хубаво да се въздържаш от излишно мацотене, според мен.
За дупе си взех голяма опаковка Судокрем - все още имам повече от половин кутийка. Това е крем на цинкова основа и в редките случаи, когато Бобо е имал зачервено дупе, е решавал проблема за ден-два.
Мокри кърпички - абсолютно безценни са ми, специално аз съм фен на тези на Huggies. Стават и за бърсане на лице и много повече издържат от другите, а и като цена са добри. Хубаво е да инвестираш в пластмасова кутия за кърпички, защото ще ползваш, не е толкова скъпа, а кърпичките издържат по повече в нея
Клечки за уши - нормални, но не ги ползваш за уши, а за пъпче (като дезинфекцираш раничката), за носле (не да бърникаш вътре, но да махнеш някое засъхнало сополче примерно).
Физиологичен разтвор - най-добре банка, че излиза най-евтино и е удобно. Моя си го пресипах в помпата от един бебешки сапун и отделно си пълня една спринцовка, за случаите, в които ми трябват само няколко капки.
Термометър също си бях купила предварително (електронен, с гъвкав връх, макар че никога не съм мерила температура в дупето), защото може спешно да се наложи да се ползва.
Вече от там насетне ще си наблюдаваш бебето и ще взимаш допълнително неща, ако са ти необходими. Лиготии, както и полезни изобретения има всякакви, така че ще си преценяваш на място. Но моят опит показва, че тези неща са достатъчни, поне като начало.