0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Здравейте,
Имам няколко въпроса, но не знам към кого да се обърна. Ще съм благодарна на всеки, който ме насочи към правилното разрешаване на проблемите и най вече на д-р Birdie, ако успее да се включи с отговор.
Става въпрос за едно бебе(момче) на 5,5 месеца. Бебето е на кърма и от 2 седмици на АМ, като добавка към едното кърмене ( 13-14 часа). Захранването не е започнало.
1.Тук (в Турция)му изписаха железен препарат на капки да се дава на гладно. Проблемът е, че много повръща от него, буквално секунди след като се даде повръща обилно. Прочетох доста противоречиви мнения за добавянето на желязо на бебета и искам да попитам,дали има смисъл от него, при положение,че в България или в Европа не се изписва, доколкото аз знам.
2.От 2-3 дни след изпиването на АМ (Аптамил 1), около устата и бузите му, там където се е пръснал с АМ се появяват пъпки, които изчезват след 20-30 минути. Обривът става все по-силен и сърбящ с всеки изминал ден. Алергия ли е това и дали може да има подобни раздразнени области и в стомахчето и червата. Не мога да преценя дали има разстройство, понеже от кърмата изпражненията му са редки. Да давам ли АМ при това положение и с какво друго мога да го заменя?

3.След като повръщането се усили след започване на железния препарат педиатърът ни пусна изследвания на урина и фекалии. Оказа се, че в урината всичко е наред, освен 1-2 еритроцита и 5-6 левкоцита. След това се пусна микробиология на стерилна урина. Днес се обадиха от болницата, че посявката е показала наличие на бактерии ( не казват какви) и, че утре трябва да отидем да изпишат на бебето антибиотик. Има и левкоцити във фекалната проба 5-6 броя)В началото казаха, че не е нещо притеснително, но сега вече излиза, че има инфекция. Моля да ми кажете дали наличието на малък брой левкоцити и еритроцити наистина изисква използването на антибиотик, тъй като детето е без температура или каквито и да е други оплаквания, като и повръщането е спряло след като спряхме желязото.
Благодаря предварително за отговорите.
*
Здравейте,
Ще съм благодарна за отговор от Др.Birdie и на всеки който би помогнал със съвет.
Преди 2 седмици направихме на дъщеря ми ( на 7 месеца тогава) рутинните кръвни изследвания:  
     WBC 3,4     G/L  3.5-10.5
     LYM# 2,4     G/L  1.2-3.9
     LYM% 70,8     %  20-45
     MID# 0,2     G/L  0.1-1.0
     MID% 6,4     %  до 10%
     GRAN# 0,8     G/L  2.5-7.0
     GRAN% 22,8     %  50 - 72
Същата вечер тя много хленчи и плака, но я хванах, че има температура 38,5 чак на другия ден. От Панадол не падна,и след час й дадох Нурофен и я заведох при педиатъра й. Там се оказа че има зачервено гърло, а кръвната картина показва вирусна инфекция. Изписаха ни витамин Ц за три дни и панадол 3 пъти на ден. Понеже беше болна и през Януари, аз я заведох след два дена и в Токуда да я видят и там казаха, че с толкова ниски левкоцити ги хоспитализират и че просто така инфекцията няма да мине от самосебе си. Не е ясно дали не е стара неизлекувана  инфекция. Изписаха ни изопринозин да пие 10 дни и след това пак да се направи кръвна картина. Консултираха ни и с УНГ там, понеже много си дърпа и чеше ушите, но казаха че са добре. Изписаха ни да капем в носа Виброцил и накакъв разтвор на сребро (черни капки) 4-5 дни, понеже при бебетата бързо може да стане проблем.
Не е имала хрема, а кашлица не чувам.
И така днес направихме нова кръвна картина:
     WBC 3,9     G/L  3.5-10.5
     LYM% 61,8     %  20-45
     MID# 0,4     G/L  0.1-1.0
     MID% 9,6     %  до 10%
     GRAN# 1,1     G/L  2.5-7.0
     GRAN% 28,6     %  50 - 72

Явно нещата са се подобрили донякъде, но изглеждат още далеч от нормата.Да я водя ли пак на лекар? Мога ли (безопасно и необходимо)още да продължа изопринозина? Има 3 непоставени ваксини - третите хепатитна, Пентаксим и Синфлорикс
Наа втората Пентаксим тя беше много отпаднала три дни. За да е пълна картината, имаме обриви и сме много назад със захранването - ядем само пюре от картофи и тиква. Лекарят каза да не даваме нова храна докато е с ниски левкоцити .Сега дали мога да започна с оризова каша или не още?  Не е ясно обривите от какво са - получи ги за първи път преди 2 месеца след 5 дена захранване с картофено пюре. На смесено хранене е 50 кърма/50 АМ хипоалергично. Ще пиша отделно , че поста стана много дълъг.Тя не е живо дете, и спи през деня 3 пъти по 1.5-2 часа,  а 8 часа през нощта. Аз също боледувам всеки вирус с нея, а понеже и давам кърма (и надявам се антитела),  съм пила само хомеопатия, а кашлям вече трети месец, та съм наясно, че вирусът съвсем не е лесен. Моля дайте съвет какво да направя, за да излекувам детето напълно - какво следва да направя?
« Последна редакция: Март 23, 2011, 17:31:29 pm от briax »
*

Birdie

• 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Цитат
Мазах го със судокрема и стелатопия на дебел слой.
Цитат
...оставям възможно най-дълго по голо дупе и бързо минава.

Тайната на успеха... .
Най-доброто е чист пчелен восък, разтопен в зехтин. От това се прави крем- натурален, без лекарствени средства, много ефективен.
Има се пред вид неупотребявана пчеларска пита пчелен восък - от която се реже лента, лента и половина с ширина около 5-6 см. И която се разтопява в обикновен горещ зехтин. Пресипва се после в стъклен съд- и крема е готов.
« Последна редакция: Март 23, 2011, 17:48:51 pm от Birdie »
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
Mistakes are the secret of my success.
*

Birdie

• 11040
Здравейте,
Имам няколко въпроса, но не знам към кого да се обърна. Ще съм благодарна на всеки, който ме насочи към правилното разрешаване на проблемите и най вече на д-р Birdie, ако успее да се включи с отговор.
Става въпрос за едно бебе(момче) на 5,5 месеца. Бебето е на кърма и от 2 седмици на АМ, като добавка към едното кърмене ( 13-14 часа). Захранването не е започнало.
1.Тук (в Турция)му изписаха железен препарат на капки да се дава на гладно. Проблемът е, че много повръща от него, буквално секунди след като се даде повръща обилно. Прочетох доста противоречиви мнения за добавянето на желязо на бебета и искам да попитам,дали има смисъл от него, при положение,че в България или в Европа не се изписва, доколкото аз знам.
2.От 2-3 дни след изпиването на АМ (Аптамил 1), около устата и бузите му, там където се е пръснал с АМ се появяват пъпки, които изчезват след 20-30 минути. Обривът става все по-силен и сърбящ с всеки изминал ден. Алергия ли е това и дали може да има подобни раздразнени области и в стомахчето и червата. Не мога да преценя дали има разстройство, понеже от кърмата изпражненията му са редки. Да давам ли АМ при това положение и с какво друго мога да го заменя?

3.След като повръщането се усили след започване на железния препарат педиатърът ни пусна изследвания на урина и фекалии. Оказа се, че в урината всичко е наред, освен 1-2 еритроцита и 5-6 левкоцита. След това се пусна микробиология на стерилна урина. Днес се обадиха от болницата, че посявката е показала наличие на бактерии ( не казват какви) и, че утре трябва да отидем да изпишат на бебето антибиотик. Има и левкоцити във фекалната проба 5-6 броя)В началото казаха, че не е нещо притеснително, но сега вече излиза, че има инфекция. Моля да ми кажете дали наличието на малък брой левкоцити и еритроцити наистина изисква използването на антибиотик, тъй като детето е без температура или каквито и да е други оплаквания, като и повръщането е спряло след като спряхме желязото.
Благодаря предварително за отговорите.
Турски работи, простете. Турска "Педиатрия". Обосновка

* за какво му давате Аптамил щом кърмите? Детето е на 5.5м, и може спокойно да започнете да захранвате- така, избягвайки биберон ще запазите и кърменето.
* никой и никъде така не дава железни препарати.
* щом е ясно че железният препарат дава такива странични реакции, защо първо не го спрат, и после да се търси "под вола теле"? да се изразя грубо... .
*Сами си създават проблеми и сами си ги търсят. Нещо като Бг Педиатрия номер 2.
* повторете посявките на урина, взети от проби внимателно събирани.
*"Левкоцити" в изпражнения? това го бях забравил от доста десетилетия... за какво Ви е това, за Бога? за чревни инфекции при деца има други методи за диагноза.  И каква ще е тази "чревна инфекция" при кърмаче без диария, системни прояви, други симптоми? Аааа... забравих- те дават желязо. Ами като дават желязо, причиняващо диария, защо първо не го спрат преди да започнат с другите глупостите?

Ужас, с една дума... . Кошмар, Ориента... . Простете... .
« Последна редакция: Март 23, 2011, 17:59:21 pm от Birdie »
Sir Alec Guinness
*

Birdie

• 11040
Здравейте,
Ще съм благодарна за отговор от Др.Birdie и на всеки който би помогнал със съвет.
Преди 2 седмици направихме на дъщеря ми ( на 7 месеца тогава) рутинните кръвни изследвания:  
     WBC 3,4     G/L  3.5-10.5
     LYM% 70,8     %  20-45
     MID# 0,2     G/L  0.1-1.0
     MID% 6,4     %  до 10%
     GRAN# 0,8     G/L  2.5-7.0
     GRAN% 22,8     %  50 - 72
Същата вечер тя много хленчи и плака, но я хванах, че има температура 38,5 чак на другия ден. От Панадол не падна,и след час й дадох Нурофен и я заведох при педиатъра й. Там се оказа че има зачервено гърло, а кръвната картина показва вирусна инфекция. Изписаха ни витамин Ц за три дни и панадол 3 пъти на ден. Понеже беше болна и през Януари, аз я заведох след два дена и в Токуда да я видят и там казаха, че с толкова ниски левкоцити ги хоспитализират и че просто така инфекцията няма да мине от самосебе си. Не е ясно дали не е стара неизлекувана  инфекция. Изписаха ни изопринозин да пие 10 дни и след това пак да се направи кръвна картина. Консултираха ни и с УНГ там, понеже много си дърпа и чеше ушите, но казаха че са добре. Изписаха ни да капем в носа Виброцил и накакъв разтвор на сребро (черни капки) 4-5 дни, понеже при бебетата бързо може да стане проблем.
Не е имала хрема, а кашлица не чувам.
И така днес направихме нова кръвна картина:
     WBC 3,9     G/L  3.5-10.5
     LYM% 61,8     %  20-45
     MID# 0,4     G/L  0.1-1.0
     MID% 9,6     %  до 10%
     GRAN# 1,1     G/L  2.5-7.0
     GRAN% 28,6     %  50 - 72

Явно нещата са се подобрили донякъде, но изглеждат още далеч от нормата.Да я водя ли пак на лекар? Мога ли (безопасно и необходимо)още да продължа изопринозина? Има 3 непоставени ваксини - третите хепатитна, Пентаксим и Синфлорикс
Наа втората Пентаксим тя беше много отпаднала три дни. За да е пълна картината, имаме обриви и сме много назад със захранването - ядем само пюре от картофи и тиква. Лекарят каза да не даваме нова храна докато е с ниски левкоцити .Сега дали мога да започна с оризова каша или не още?  Не е ясно обривите от какво са - получи ги за първи път преди 2 месеца след 5 дена захранване с картофено пюре. На смесено хранене е 50 кърма/50 АМ хипоалергично. Ще пиша отделно , че поста стана много дълъг.Тя не е живо дете, и спи през деня 3 пъти по 1.5-2 часа,  а 8 часа през нощта. Аз също боледувам всеки вирус с нея, а понеже и давам кърма (и надявам се антитела),  съм пила само хомеопатия, а кашлям вече трети месец, та съм наясно, че вирусът съвсем не е лесен. Моля дайте съвет какво да направя, за да излекувам детето напълно - какво следва да направя?
Долната граница на левкоцитите за дете в тази възраст са 5.9-6 , а не 3.5.
Следователно, трябва да търсите причината... .
« Последна редакция: Март 23, 2011, 18:39:08 pm от Birdie »
Sir Alec Guinness
Благодаря Ви.
За съжаление аз също нямам доверие в ориенталския начин на мислене и турската педиатрия. Не мога да се доверя нито на педиатрите, нито на лабораториите, за това и задавам въпроси в този форум. След смяна на трима педиатри(и тримата бяха "за" желязото) намерихме "под вола теле".
Аптамил му давам, защото исках да го захраня с оризова каша (безмлечна) и да я приготвям с АМ.Понеже не е ял АМ до сега пробвах за евентуални реакции към Аптамил и защото не прие ябълка, нито круша преди седмица го дохранвах само с Аптамил, Детето суче доста и кърмата на достига ( с малко, но все пак не достига). Изчаквах и тази седмица, за да захраня с ябълка отново. Сега с тези обриви не знам как да продължа. Само с плодове или и с оризова каша, приготвена с вода? А какво да приема вместо мляко сутрин и вечер ако кърмата започне да не достига?
Благодаря Ви отново,повярвайте ми, нямам кого друг да попитам....... :(
*

Birdie

• 11040
Разбирам и простете за "откровенията", но не се сдържах... .

Предложения:

* захранете с оризова каша направена с Аптамил  (отделно приготвяте Аптамил по правилата на разреждане). Има ли "Хумана" в Турция? Може да ползвате Хумана за АМ... . Към сместа може да добавите 1 лъжичка круша ( или ябълка или синя слива) и да опитате така. За начало 1-2 ч.л ! Не цели порции! "За начало"  се има пред вид- 1-2 седмици!! Увеличавате само ако детето иска повече.
* За да давате желязо, трябва да има обосновка- липса на желязо и анемия, например ( една от тях). Ако нямате нужда от желязо- не давайте. Ако имате - подберете правилно формата.
*Ако нямате нужда от желязо-спрете го. Потърсете "Хумана". Ако няма, преценете внимателно имате ли нужда от АМ изобщо, с оглед кърменето. Преценете наддаването... .
*Ако имате съмнения за чревна инфекция- вземете проби за изследвания. Или посявка... .
« Последна редакция: Март 23, 2011, 18:52:46 pm от Birdie »
Sir Alec Guinness
*

Lisko

• *
  • 5448
  • Липсваш ми Бари:)

Тук виждам само две опции: 1. Водиш на лекар/дерматолог; 2. Молиш Доктора за коментар, като му пуснеш снимки на обрива.
Колкото по-бързо го направиш, по-добре, за да се предотврати евентуално разпространение. Мазането наслуки с разни неща по съвет на съфорумки може да усложни положението.
Иначе веднага мога да ти изброя антибактериално, противогъбично и хидратиращо кремче или бебешка пудра.
Тик-так, понеже си цитирала мен за мазането наслуки с "разни неща" да поясня, че крема който препоръчвам не е разно нещо а изпитано средство, което се прави от фармацефти а не се забърква в кварталния гараж.
И друго да поясня отново. изрично съм писала АКО Е ПОДСИЧАСНЕ. Дали е такова или не майката може да прецени или да заведе детето на лекар.
Лека и спокойна вечер.
*
Много моля за малко помощ, на дъщеря ми и излязоха някакви пъпчици в гънката на дупенцето и горе в гънките на крачетата, пъпчиците са като много малки мехурчета, за подсичане ползвах Судокрем, а сега минах на Павловича мас, ако някой може да ми даде съвет ще съм благодарна.
От вчера имам същия проблем с бебето,който днес се задълбочи-точно същото,което описва и Йоана.По съвет на педиатърката ни,мия с Триклобактер и Тетра и редувам мазането с правения крем и Судокрем.Надявам се да отшуми,такова нещо ми се случва за пръв път,с дъщеря ми никога не съм виждала зачервено дупе.

*
Хайде и аз да се запиша  в новата тема...
Сари и Тео е със запушен нос въпреки ,че го чистя с аспиратора и слагам Тетрисал.
Възможно ли е да му се запушва от климатика?
За коликите давам Инфакол и действат ,доволна съм
Да ви питам вие само при слънчево време леи извеждате бебчовците/питам за тези горе -долу около нашите месеци-месец де :D Аз днес изведох Тео и получих сериозно мъмрене от майка ми,как имало вируси и т.н и не трябвало да го извеждам :? :?
И още един въпрос,столчето ни за кола -бебчо в него е в почти седнало положение,вие ползвате ли ги или е още рано да го слагам? :oops:

*
Да ви питам вие само при слънчево време леи извеждате бебчовците/питам за тези горе -долу около нашите месеци-месец де :D Аз днес изведох Тео и получих сериозно мъмрене от майка ми,как имало вируси и т.н и не трябвало да го извеждам :? :?
И още един въпрос,столчето ни за кола -бебчо в него е в почти седнало положение,вие ползвате ли ги или е още рано да го слагам? :oops:

Аз гледам да не е студено,не непременно да е сланчево и тогава извеждам,вчера спахме около час в количката навън,днес също излязохме,но заваля дъжд и бързо се прибрахме.Да уточня че Венци е на 1 месец и 19 дена  :)                   А относно столчето за кола,мисля че е рано за него,по удачно е да ползваш кошче за новородено,повечето колички имат такива.
« Последна редакция: Март 23, 2011, 19:50:09 pm от ian82 »
*
Долната граница на левкоцитите за дете в тази възраст са 5.9-6 , а не 3.5.
Следователно, трябва да търсите причината... .
Благодаря за бързия отговор. Пак ще търсим лекар.
Позволете ми да попитам:
Ако едно дете се оправя за колко време приблизително може да се очаква левкоцитите да влязат в норма?
Реф. стойности за лимфоцити при бебе какви са  20-45 или други?
GRAN като е много ниско какво означава?
Може ли да има връзка между обривите и ниските левкоцити? Много си търка очите и лицето и понякога не може да заспи от търкане. Жал ми е да я гледам.
Благодаря
« Последна редакция: Март 23, 2011, 20:11:13 pm от briax »
*

Birdie

• 11040
За 7м дете нормалният брой Левк.  е >> 6.0-17.5 . Средно 11.9.
Броенето е съответно на общият брой и съответно възрастта на детето. Лимфоцитното преобладаване е характерно за тази възраст, ако е в рамките на референтните стойности.
Досега би трябвало да се е покачил броят- нужно е да търсите причината и това в извънболнична обстановка ще е трудно.
Освен ако цифрите не са грешка на лабораторията.
Да, може да има връзка с обривите, но зависи от обривите... .
Sir Alec Guinness
*

Lisko

• *
  • 5448
  • Липсваш ми Бари:)
Сари и Тео е със запушен нос въпреки ,че го чистя с аспиратора и слагам Тетрисал.
Възможно ли е да му се запушва от климатика?
За коликите давам Инфакол и действат ,доволна съм

Извеждах децата винаги, когато температурата беше над 5 градуса. Слагах дъждобрана за да ги предпазва от вятър и не сме имали проблем.
Докато децата спяха на климатик, носовете им непрекъснато бяха запушени и по цяла нощ ги чувах как "свистят". Сега вече нямат този проблем.
Моникс, на кое казваш столче за кола? Столче ли е или кошница с която носите бебето?
Това е кошница в каквато трябва да се носят/возят новородени деца.

Това е столче за кола, което въпреки, че го дават 0-18 кг. не става за новородени бебета.
*
Лиско ,значи става въпрос за кошницата.Благодаря ви за отговорите.

*

mini

• *
  • 8160
  • purple addicted
zapis  :oops:
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
Това е столче за кола, което въпреки, че го дават 0-18 кг. не става за новородени бебета.
Момичета ,след месец предстои ни пътуване на около 500 км ,взели сме този вид столче(9-18 кг).В посока на движението ли трябва да бъде или обратно?(с изглед към седалката?)
 И още едно питане -вчера имаше слуз и нишки от кръв в акото на бебо :(,мислите ли ,че е станало заради ябълката ,която давах предните дни ? Сещам се ,че съм изяла и една половинка портокал(въпреки ,че съм яла и преди)..

*
Велина, тази група столчета се монтират в посока на движението. Като ти гледам лентичката, детето ти е много малко за да се вози така. Нямате ли кошница?

dani_ j имаме и кошница,но вече му е тясно там,и краката му се опират в седалката.Павел вече е над 8 кг,след месец мисля ,че ще стане и 9 кг..решихме ,че с това столче ще му е по-удобно ,има и положение полулегнал..

*

Raissa777

• 1672
  • Засадиш ли горчиви плодове-няма да береш сладки.
Запис