0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Бях чела някъде този съвет и го прилагам, защото намирам, че е много практично: обличайте децата на пластове. Примерно, излизаме към 9-10, но по-късно ще стане по-топло. Обличам го с панталонки, които могат да се скъсят (навиват се или се маха с цип долната част), боди с къс ръкав, фланелка с къс ръкав и лека жилетка. В чантата за всеки случай имам блуза с дълъг ръкав. Като започне да се затопля преценявам какво да махна - само жилетката или и фланелката с къс ръкав. Ако, примерно, ще заспива скоро, взимам и това предвид и може да не го завия, ако е по-топло облечен. Чорапи носи, защото в момента е с обувки за прохождане, страх ме е, че иначе ще му се наранят крачетата. Но следващите обувки вероятно ще са сандали и ще джапа бос.
Вкъщи, тъй като в хола е доста хладно, а той седи главно там, обикновено е по памучно панталонче, боди с къс ръкав и фланелка с къс ръкав или боди и жилетка (зависи от температурите). Освен това, подът ни е с плочки, така че терлички със силиконова подметка или такива чорапи са задължителни. Взимам предвид и това, че все пак на пода е малко по-хладно, отколкото на моята височина. Ако се съмнявам в преценката си, просто сядам на пода за 5-10 минути... Голяма драма ми е и на мен това обличане, та така се справям, до тук не съм го простудявала, но се е случвало да го претопля, главно през нощта. 
Мненията, които изразявам в този форум, са мои лични мнения, без претенции да бъдат единствената и неоспорима истина. Понякога си позволявам да цитирам и други хора, което специално упоменавам.

*
А забравих и чорапките,те са задължителни и за нас и буйки/обувчици/.Спи си с боди с къс ръкав и памучна пижамка.
Сарич,ако се притесняваш звънни на доки да го види

*

    Raissa777

  • *****
  • 1672
  • Засадиш ли горчиви плодове-няма да береш сладки.
Аз много го мислех въпроса с обличането - докато родих. След това беше ясно - детето ще е голо и това е  :lol:
Не мога да разбера какво толкова му мислите, много по-лесно е да претоплите дете, отколкото да го изстудите. Аз по-скоро рискувам, че ако й е хладно все някакъв признак ще даде. До сега не се е случвало да даде признак че й е студено и не съм я преохлаждала.
99% от децата които виждам по улиците - са прекалено облечени/завити. Според мен !
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца.
« Отговор #523 -: Май 23, 2011, 08:23:00 am »
Браво Раиса! Рядко са такива майки, а това е по-правилно. В България имаме навика да навличаме децата и това е по-лошо, отколкото ако малко го охладиш. Със свекърва ми бяхме в постоянна борба за това, защото като се обърнех и тя я навличаше. На 25 градуса и беше сложила яке с качулка, че имала сополи. Е като има сополи те да не би с топло да се лекуват? Освен това детето имаше алергия, от която имаше сополи :-).

  Аз например не мога да го обясня това мислене на колегите си тук, че от студено се разболява. Това май си е наш български патент. Моето бебе живее на климатик от както се е родила, спи незавита и пие сок от хладилника, защото иначе не и харсва. То и аз да съм няма да пия топъл сок -да не съм луда като има студен :-)

Б.
« Последна редакция: Май 23, 2011, 08:27:15 am от Bobbie »


  
*
Е Боби, пак направи генерално заключение относно навиците на българите :lol:
Ами и аз съм българка, че и живея в България, да ме пита човек още защо, но децата ми ходят по къс ръкав и къси панталони от месец почти, спят на отворен прозорец с пижамки с къси ръкави и завити с по едно леко одеалце :wink:
Ммм, Раиса, и какъв знак очакваш да ти даде дете под годинка, като му е студено? Особено през нощта? Мисля, че затова го мислят хората. Иначе съм напълно съгласна, че повечето деца са навлечени и увити, все едно сме в Сибир посред зима. Много от количките все още са с чувалчетата, което направо ме потриса.
Мненията, които изразявам в този форум, са мои лични мнения, без претенции да бъдат единствената и неоспорима истина. Понякога си позволявам да цитирам и други хора, което специално упоменавам.

*

    Raissa777

  • *****
  • 1672
  • Засадиш ли горчиви плодове-няма да береш сладки.
Стеф, Боби не го казва генерално...и това е ясно...

Комбозола...сега като ме попита - знам ли  :? :lol:
Разчитам, че си усещам детето. Принципно мислех за през деня, докато пишех, но сега като питаш за вечер - очаквам че ще се събуди ако й е студено...ще се размрънка, нещо такова. Когато нещо й е дискомфортно си го показва, защо в този случай с температурата да не е така.
*

    power

  • *
  • 1116
  • трябва да сме силни !
Да и на мен са ми много чудни тези хора дето на двадесет и кусур градwса слагат чувалчетата на количките....ама хора всякакви.Но така като ви чета виждам,че Милен го оличам по същия начин като вас и до сега не съм го претопляла.:)))))) А да ви се похваля и нещо,че от 1-2 дни вече съвсем съзнателно се протяга към играчките:))))))))))))
07.10.2009
*
Ами да ви кажа то всеки си го знае,защото пък ако се простуди детето ,тя ще го гледа и нейното дете ще е болно,та и по този въпрос като за другите всичко е индивидуално,сега убедена съм и че там в Америката има навлечени деца не само тук в Бг.Няма нищо лошо стига детето да се чувства добре ,ако трябва и с чувалче на количката ще е ,аз също едва тази седмица се осмелих да го махна и все го барниках детето топло ли е ,студено ли е  :lol: :oops:Със вторите ще сме по-смели :lol:

*

    Raissa777

  • *****
  • 1672
  • Засадиш ли горчиви плодове-няма да береш сладки.
аз също едва тази седмица се осмелих да го махна :

 8O Аз го махнах преди месеци.
Е добре, когато детето е с разни дрехи и пъхнато в чувала на количката - ти как си облечена ?
*
Чувал имам впредвит това отгоре дето се слага,детето не е пъхнато в него,а то му покрива само краката.Детето и леко облечено,де нали писах по-горе,с боди с къс ръкав,без ританки ,отгоре с панталонки и  блузка  или друго.Но вече е без суитчър,по блузка или евентуално елек.
Аз вървя гола  :lol: :lol: :lol:

*

    Raissa777

  • *****
  • 1672
  • Засадиш ли горчиви плодове-няма да береш сладки.
Аз вървя гола  :lol: :lol: :lol:

 :lol: Аз като съм гола детето е по памперс, затова питах ти как си.
Явно чувалите са съвсем различни...моя е много дебел и детето се пъха вътре цялото.
*
Боби, нали знаеш българина го е страх да не истине и да не се мине  :lol:.
Та, кажи не ли страхуваш да не й духа на Ивана от климатика? И колко градуса е у вас, и как е облечена малката у дома?






При жълтеница у новороденото не се дава да се пие глюкоза, защото излишният  билирубин не се отделя с урината, а с изпражненията.
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца.
« Отговор #533 -: Май 23, 2011, 18:59:29 pm »
Стефи, просто казвам,че по принцип в България като кажеш, че детето ще се простуди, ако не е добре облечено, всички знаем за какво става дума. Или като кажеш, че хапнало сладолед и му се зачервило гърлото, пак всички знаем за какво става дума. На никой не му минава през акъла да оспори подобно твърдение :-). Докато тук никой не разбира за какво говоря, ако им кажа, че пиенето на студено води до разболяване ( защото то НЕ води)или пък че климатика разболявал. Та затова говорех. Такава е културата в България. Като дойдох и с почуда гледах в един ресторант как една майка тъпчеше ледчета в устата на едно може би едногодишно детенце. Виках си - тая е луда, ще разболее детето. А сега съм разбрала, че тези неща дето ги учеха в България бабите ни са пълни глупости.

Аз си мисля, че на детето ако му е студено, то ще се разплаче или най-малкото няма да спи. Щом спи значи му е добре. Аз в стаята на бебето вече не влизам въобще, от страх да не я събудя и да после да се приспиваме посред нощ. Има си камера, но не я позлвам да гледам вече, а само я слушам, ако се разплаче да отида. Как спи не знам( завививам я до кръста),  но никога не е завита на сутринта. Слагам я да спи с долнище на пижама и по къс ръкав и климатика работи цяла нощ, защото тук иначе не се живее от жега.

Боби

П.П. Смарайди, сега виждам, че без да видя въпроса ти съм отговорила вече :-). Как да се страхувам от климатика, като повече би ме било страх без него от жестоките жеги тук. От какво да ме е страх точно? Като дойдохме всички ни отне време да свикнем, но след около месец нямахме проблеми. Това дето духа не е разболяване. Може човек да се схване нещо - не е като да си болен от някаква болест. Както знаем болестите се причиняват от вируси и бактерии, не от вятър :-). Като ти духа, местиш духалката на другата страна и толкоз. Аз лично обичам в мен да духа, но мъжът ми се схваща и затова не духа към нас директно.
« Последна редакция: Май 23, 2011, 19:09:49 pm от Bobbie »


  
*
Не по темата, но пак за климатиците.

Разликата между климата в България и другаде, например където е Боби и където аз се пържа всяко лято, е високата влажност на въздуха. Жегата в България, с много редки изключения по морето, е суха. При Боби и при мен е хем жега, хем влага.

Единствено мога да дам сравнение с гореща баня след продължителен душ - ей това е и в дома, и навън по цял ден и по цяла нощ. Не е просто неприятно и непоносимо, ами направо опасно за здравето. Така че климатиците хем разхлаждат, хем изсушават въздуха, за да става за дишане, и не са въпрос на избор или предпочитание, ами първа необходимост. Всяко лято тук умират хора без климатици в горещите дни...
*
Смараиди да ти кажа не знам защо винаги нападаш,не ме е страх да не се мина,и моето дете седи на климатик и му духа и въобще не знам защо във всички теми на форума се чудиш как да захапеш някого.....Именно затова много хора не изказват мнение ,защото след постовете си четат подобни коментари-малко прекаляваш с иронията,но това е естествено мое мнение.Та да питам не си ли българка и ти?
Боби, нали знаеш българина го е страх да не истине и да не се мине  :lol:.
Та, кажи не ли страхуваш да не й духа на Ивана от климатика? И колко градуса е у вас, и как е облечена малката у дома?
« Последна редакция: Май 23, 2011, 20:34:18 pm от moniks_s »

*

    Raissa777

  • *****
  • 1672
  • Засадиш ли горчиви плодове-няма да береш сладки.
Мони разбала си я погрешно...иронията не е насочена към теб, а към манталитета на българина ( има изключения разбира се, но са повече при по-младите хора ! ) .
Аз вече не обяснявам, че от студено човек не може да се разболее...омръзна ми. На мъжа ми му изнасях цяла лекция ( трудно вдява ) и той просто не можеше да повярва че от чист студ не можеш да се разболееш. Даваше ми примери ако излезне гол зимата  :lol: това така се е сраснало с мисленето на хората, че няма оттърванка. Поне него успях да го убедя, за да не ми досажда с въпроси.
Друг е въпроса, че бактерии има навсякъде и ако рязко ти падне имунната защита ( от преохлаждане, да речем ) може лесно да се разболееш.
Но принципно, аз съм твърдо За закаляването и моето мнение е малко по-крайно. От това което наблюдавам с Дария, бебетата са много по-издържливи отколкото е общоприетото мнение.
*
 Аз от сега съм приготвила на Момчето екипче за изписването:
             отдолу боди без ръкав , отгоре памучна блузка с късо ръкавче и панталонки, които на мен ми изглеждат 7/8,но е твърде вероятно да са дълги :) ,памучни чорапки,от онези тъничките и памучна пеленка вместо одеалце.
  Мъжа ми , понеже бях избрала два екипа и го питам кой му харесва повече,а той ми вика "ама ще ти дадат ли така да го облечеш?Това дрехи за новородено ли са"
  Хихихи,явно е свикнал да гледа навлечени деца... а що се отнася до панталонките,няма да ги мисля акушерките,те ще се справят с обуването им  :wink:

 За коша за новородено,понеже май и аз ще трябва в такъв да го возя/летния е от типа на Куини кошовете,изцяло легнало положение има,но там при крачетата си остава чупка.../ таааа,гледам ,че е уплътнен много сериозно с вата. Реших да му сменя вътрешната част и да му ушия от памук,без вата.Надявам се да стане по-подходящ за жегите
Момичета,
извинявам се, че се намесвам, но защо имам усещането, че тази тема започва да се превръща в "седмична говорилня".

Доколкото съм разбрала, тя е замислена, по-скоро, като взаимопомощ при здравословни проблеми и би била полезна, като такава.
Чета 2 страници, кой какви чорапки и какви бодита обличал.
Мисля, че така се губи смисъла и полезността на темата.

Нека ме поправят модовете, ако греша
Поздрави.

*

    saraapl

  • *****
  • 2009
  • Нашата мечта... Обичаме те много
Момичета,
извинявам се, че се намесвам, но защо имам усещането, че тази тема започва да се превръща в "седмична говорилня".

Доколкото съм разбрала, тя е замислена, по-скоро, като взаимопомощ при здравословни проблеми и би била полезна, като такава.
Чета 2 страници, кой какви чорапки и какви бодита обличал.
Мисля, че така се губи смисъла и полезността на темата.

Нека ме поправят модовете, ако греша
Поздрави.
Аз пък съм в голяма чуденка за обличането на Милен сега в това време.Вие как си обличате бебетата у вас,защото вече всички бодита му станах малки,а по магазините продават вече предимно бодита с къс ръкав?Дали няма да му е студено ако е само по къс ръкав,че иначе ако му облека друго нещо отгоре ще почне да се поти.

Пауърчето зададе въпрос и ние си "помагаме взаимно:бебета от 0 до 12 месеца."
Вярно че можеше и в другата седмичната тема,ама сега какво.. Айде стига сега с тези забележки кой къде в коя тема и как да пише..