Здравейте Д-р Бърди,
Моля спешно за съвет. На сина ми от около месец /токава беше на почти 5 месеца/ започнаха да излизат
червени сухи, грапави петънца по бузите.
Заведох го на лекар. Педиатърката му изписа Linola Fett и Neuroderm Akut, /състав - Hydrocortisonbuteprat/. последното по мое настояване, т. к. като имам опит с дъщеря ми и на нея Фусикорт, който Вие ми препоръчахте най-добре и помагаше. препоръката беше да мажа 1 седмица с кортизоновия грем и след това с масления.
След няколко дена мазане с кортизоновия петната изчезнаха, мазах и с другия, бузките се изчистиха, и помен нямаше от петната.
След няколко дена започнаха обаче пак да се появяват. Пак мазах с кортизоновия, след което изчезват.
И така на няколко пъти
От 2 - 3 дена се увеличиха доста, аз не съм сигурно колко продължително мога да мажа с кортизоновия крем, аи има ли смисъл, след като се появяват отново, след като го спра.
Днес пак бяхме при педиатърката. Обясних й, че дъщеря ми е имала нещо подобно на бузите, точно на същата възраст /4. 5. 6 месеца/ и че най-добре се повлияваше от Фусикорт. Не ми го препоръча, изписа ми някакъв друг крем / правен в аптеката/, без кортизон, не му знам още състава, с който трябва да мажем 10 дена и ако няма подобрение, отново на лекар, изследвания и т. н.
Според нашата лекарка състоянието сочи към АД /прегледа и тялото, той има само на едното краче, две миниатюрни петънца грапава кожа, иначе е чисто по тялото/, който подсказва за бъдещи алергии.
Според нея най вероятно е алергия към млякото. Детето от 10я си жизнен ден е на АМ, от 2 мес и половина на Аптамил. Ако се влошат нещата, евентуално трябва да преминем на соево мляко или нещо такова, не разбрах точно.
Да отбележа - От 2 седмици започнах захранването, Ял е мркови, картофи, тиква, тиквички. Не съм забелязала да се увеличва след някоя от храните, а и започна още преди зхранването.
Може ли да има връзка според Вас със захранването.
Ето Ви и 2 линка, за да добиете представа:
http://albenanedelcheva.snimka.bg/baby/kalojan.591877.23410114http://albenanedelcheva.snimka.bg/baby/kalojan.591877.23410128Както казах, при дъщеря ми имахме подобен проблем на същата възраст и малко покъсно, При нея обаче бяха по концентрирани петната, само в седата на бузата едно голямо петно, почти до кръв. Излизаха и на няколко пъти, мажех с Фусикорт по ваша препоръка, изчезваха, След като навърши 1 год не се е появявало повече.
Моля посъветвайте ме, какво да правим, С какво да мажа? И ако постоянно се появяват дори и сле мазане с кортизонов препарат? Наистина ли трябва да преминем към лечебно мляко, ако нещата се влошат
Благодаря Ви и спокойна вечер.