0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част IV
« Отговор #960 -: Декември 19, 2011, 18:20:34 pm »
Здравейте момичета,имам приятелка с момиче на 8 год.от известно време детето сутрин се изпишква трудно и се зачервявали срамните устни,през деня нямало проблеми,помоли ме да попитам къде да води малката-на гинеколог или педиатър или другаде.

мерси на всички

*
« Отговор #961 -: Декември 20, 2011, 09:05:59 am »
Topsi, нека да пуснат стерилна урина - посявка и след това, ако се изолира нещо с направление от педиатъра при нефролог.
« Отговор #962 -: Декември 20, 2011, 11:38:03 am »
И аз мисля за уместно да се направи посявка на стерилна урина, след тоалет, средна порция.
Отделно джи пи то може да даде направление за педиатър спациалист, който от своя страна може да я насочи и към нефролог и към детски гинеколог. Направленията на специалистите педиатри за консултации са неограничени.
Поне така ми обясни една позната, която е джи пи.
Като за начало може да пробвате с измиване външно само с отвара от лайка, но не седящи бани. Лайката облекчава и действа противовъзпалително.
За лечение вече посявката ще даде яснота.
« Отговор #963 -: Декември 21, 2011, 16:03:53 pm »
Здравейте!
Искам да попитам някой правил ли е на детето си тест за доказване на алергия към даден АБ и на каква възраст е удачно да се заведе за това изследване. На 2 г. възраст малкият имаше обрив по цялото тяло и не се установи дали се е получил вследствие на приема на Аугментин или е изкарал розеола. От тогава насам винаги избягваме този АБ, но се е случвало мъж ми да води детето на преглед и да забрави да спомене, след което започва едно умуване какво друго е подходящо, доуточняване и т.н. Клацидът пък е другият АБ, който почти винаги ни се предписва, но малкият го повръща, последният път изобщо не подейства и го сменяхме с Цефзил. Оказва се, че най-често пие Зинат, но такъв последно приема през септември и не знам дали е удачен пак. В момента съм объркана, защото ни предложиха да заменим със Сумамед, но той е само за 3 дни. Симптомите са ларингеална кашлица от 2-3 дни, от вчера много влажна и отхрачваща, хрема, но не обилна. Гърло зачервено. Рано тази сутрин Т 37,3, която бързо свалихме и досега не е вдигал пак. Притеснява ме, че се оплаква от болки в гърба от лявата страна, няма много апетит и има леко разстройство. Сега съм пред най-трудната дилема да изчакам ли, да търся подходящ АБ ли и какъв да е той или да заведем малкия на преглед другаде  :? Ще се радвам и д-р Бърди да се включи с мнение  :)
« Отговор #964 -: Декември 22, 2011, 10:07:22 am »
Здравейте,
Вчера бяхме на преглед с Мира при детски нефролог - Д-р Боцова, Плевен. Докторката е работила в екип с доц. Буева в София и от няколко места ми беше препоръчана.

Ехография: Бъбреци - нормални размери и форма. Запазен дренаж. Пикочен мехур - задебелена двойно контурирана стена с груб лигавичен релеф. /Докторката обясни, че това е недоизлекуван възпалителен процес./

Основна диагноза: Цистит.
Анамнеза: В хода на диспептичен с-м се появили микционни смущения, изследвана урина - установена несигниф. протеус мирабилис бактериурия. При контролни изследвания - без растеж. В момента детето е без оплаквания.
Обективно състояние: Пулмо ет кор - б.о. Корем - мек. Външни гениталии - хипермирани. /Това последното е от 2 дена. Като си е вкъщи я избърсвам хубаво след пишкане и всичко е ОК, но на градината след пишкане вдига веднага гащите, защото не намирала тоалетна хартия и забелязах, че срамните и устни са леко зачервени./
Изследвания - УЗИ на отделителна система.
Терапия - Нелидикс 2 по 1/2 - 10 дни, Имунобор уро по 1 дн.

За изписания Нелдикс доста се запънах, защото знам какво е мнението на д-р Бърди за това лекарство, но докторката настоя това да е терапията, много добро действие имало в такива случаи и започнах да и го давам.
След НГ, след като спрем терапията ще пуснем пак посявка.
« Последна редакция: Декември 22, 2011, 10:10:45 am от pgzenga »
*

Birdie

• 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
« Отговор #965 -: Декември 22, 2011, 11:10:04 am »
Нелидикс е добро решение за уроинфекции.
Но аз лично бих Ви препоръчал Бисептол, в една доза, вечер преди лягане.
За да не се объркате- продължете с Нелидикс. Ако детето не го понася, може да дадете Бисептол.
Общо, повече от 2 месеца, химеопрофилактика едва ли Ви е нужна.

Макар че е трудно от разстояние да се каже, вероятно, проблемите Ви изначално са били от уроинфекция.
« Последна редакция: Декември 22, 2011, 11:14:17 am от Birdie »
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
Mistakes are the secret of my success.
« Отговор #966 -: Декември 22, 2011, 11:23:32 am »
Благодаря за коментара, д-р Бърди!
В момента Мира няма оплаквания, но докторката каза, че заради задебелената стена на пикочния мехур ще изпише Нелидикса. Аз вече започнах да и го давам, така че ще продължа.
Предния път, когато и го бяха изписали заради разтройството и го давах 5 дни 3 х 1/2 т. Сега ни е изписан 2 х 1/2 т. за 10 дни. Тогава го спрях по ваша препоръка.

Смятах, че 10-я ден на приема се пада 31.12. Колко време след това да пусна нова посявка?

Между другото, да Ви припомня, че последните 2 урини на Мира бяха чисти, преди това в лабораторията в Козлодуй беше излязъл Протеус Мирабилис 10^4-10^5 и от АБ беше чувствителен към Нелидикс. Трите посявки пускахме в рамките на 7-10 дни, една след друга и след като не се потвърди Протеуса, не проведохме лечение. Това - в началото на месеца.

По Ваша препоръка, а и на педиатърката ни направихме тази консултация с детски нефролог и УЗИ.

Искам да попитам и какво ще кажете за изписания ни Имунобор уро? Ще го пие по 1 капсула сутрин на гладно в продължение на месец.

Благодаря Ви за вниманието, Докторе!

Мислех, че няма да сте на линия по празниците...

Весело посрещане на Коледа и Нова година Ви желая и много здраве и късмет!

Поздрави,
Павлина
« Последна редакция: Декември 22, 2011, 11:27:40 am от pgzenga »
*

Birdie

• 11040
« Отговор #967 -: Декември 22, 2011, 11:33:27 am »
Нелидикс само Ви е достатъчен.
Нелидикс е добър за уроинфекции. Но не за диарии. Затова Ви и казах тогава да го спрете.
Може да пуснете контролни посявки в добра лаборатория някъде около 28-29/12/.
Ако излязат добри, може да продължите Нелидикс до средата на Януари и после да го минете през ден и след време- спрете.

Всяка химеопрофилактика за уроинфекции се дава в една доза- вечер.
Следователно може до 28-29/12/ да давате само по 1/2 вечер.
Така не само нямалявате страничните ефекти, но е и същото в действителност.
« Последна редакция: Декември 22, 2011, 11:37:18 am от Birdie »
Sir Alec Guinness
« Отговор #968 -: Декември 22, 2011, 22:55:37 pm »
Д-р Бърди,
иавинявам се, че ще използвам темата, за да задам въпрос за мен, но закъсах предпразнично.
Та във вторник, 20.12, сложиха на мен и дъщеря ми противогрипни ваксини.
Дара беше със стомашен вирус, върлуваш в ДГ /разстройство/, без Т,
аз - с гърлобол и почти без глас, никакви други симптоми, като хрема, Т и т. н., чуствах се съвсем добре.

Лекарката /педиатърката/ прецени, че може да сложи ваксините.
Да обаче аз сега привечер се почуствах тотално зле, боли ме всяка костица и всеки муслул,  Т -  37,8 гр. Гърлото ми като че ли е по-добре, но още говорв присипнало. Мястото на инжекцията ме заболя още вчера, малко след слагането, трудно си движех ръката дори.

Мислите ли , че може да е ефект от Ваксината, на 2я ден. Много се надявам да е, за да не изкараме отново болни празниците.

И другия въпрос - в тези случаи като нашите, които описах по-горе, с гърлобол и диария, без Т, не е ли по0добре да се отложи ваксината, Или няма значение
Благодаря Ви много
« Последна редакция: Декември 22, 2011, 22:57:32 pm от albenanedelcheva »

« Отговор #969 -: Декември 24, 2011, 22:18:01 pm »
Здравейте д-р Бърди!
Дъщеря ми от близо 3 месеца е прегракнала. Няма хрема, не кашля. Педиатърката казва, че се дължи на това че плаче и крещи. Водихме я при двама лекари УНГ, които също казаха, че е здрава и е от зъбките. Натиска си дясното ухо по няколко пъти на ден, което може и да е от кътниците, но гласа може ли да и падне от зъбките? Вие какво мислите? Благодаря Ви предварително!
Ако се появят препятствия по пътя Ви - сменете посоката, а не крайната цел...

БЛАГОДАРЯ ВИ, Д-Р СТАМЕНОВ!
*
« Отговор #970 -: Декември 27, 2011, 16:11:20 pm »
Какво мислите за инхалации с физиологичен разтвор с профилактична цел? Има ли ползи при вас, ако някой е правил сравнително редовно, примерно един път вечер, има ли противопоказания?
When the things seem most hopeless - this is a prelude to when real opportunities begin

*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #971 -: Декември 27, 2011, 16:31:14 pm »
Какво мислите за инхалации с физиологичен разтвор с профилактична цел? Има ли ползи при вас, ако някой е правил сравнително редовно, примерно един път вечер, има ли противопоказания?

няма нужда от такова нещо "с профилактична цел" - ако няма съответни оплаквания.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

« Отговор #972 -: Декември 28, 2011, 10:28:26 am »
Честита Коледа на всички!
Много здраве желая на всички дечица и техните близки!

Мира продължава да си пие Нелидикса. След НГ ще пуснем стерилна урина.

От петък пак започна да кашля. Взех я на обяд от детската градина и докато изчаквах да обядват, чух, че има кашлящи. :( До вечерта и тя започна да покашля, в събота повече и вчера пак бяхме при нашата лекарка.
Гърдите били чисти, гърлото - добре. Има хрема и секрета се стичал назад, оттам и кашлицата. Това според докторката.
Изписала и е Вентолин 3 х 3 мл, Мукосолван 2 х 3 мл, Виброцил спрей 3 х 2 впръсквания и от правените капки /не им помня името/ по 2 капки да редувам през 3 часа със Виброцила. Утре е на контролен преглед.
Струват ми се много 2 сиропа и 2 вида капки + Нелидикса.

Мира в неделя не беше акала, в понеделник чак вечерта ака и беше по-твърдичко.
Вчера през деня е акала нормално, а вечерта след като пи малко боза и яде леща се изака малко кашкаво. И аз пак се притесних.

Четох пак всички листовки на лекарствата и на Мукосолвана дават като страничен ефект - диария, та днес съм казала да и дават вместо Мукосолван, ЕнТиТус. /Аз съм на работа и я гледат на смени вкъщи чичо и и дядо и./ Докторката това искаше да и изписва, но аз и казах, че сме го давали събота и неделя и май няма ефект от него, та затова смени ЕнТиТуса с Мукосолван.

От снощи не е акала, не се е оплаквала от някакви неразположения.

Ако д-р Бърди влезе, ще се радвам да чуя коментара му.

Павлина
« Последна редакция: Декември 28, 2011, 10:31:30 am от pgzenga »
« Отговор #973 -: Декември 29, 2011, 09:11:57 am »
Здравейте д-р Birdie! Искрено се надявам да ме насочите в правилната посока, защото съм отчаяна. Ще се опитам съвсем накратко да изкажа притесненията си. Имам момиченце на 3 год. с малък мускулен рестриктивен МКД - 2 мм. Досега - 3 години, тя не беше боледувала изобщо, дори когато се е събирала с болни деца - най-много да има 3-4 дни хрема и това беше. Тази година като започна от месец октомври - изведнъж висока температура - до 39 С - казаха налепи по гърлото, пи цедакс, изпоринозин, вит. С. Мина й. Ноември месеца пак - температура до 39 С  без нищо друго , и тя казва че нищо не я боли и лекаря нищо не откри. CRP беше 15 mg/ l - пи аугментин 6 дни. Сега декември пак - температура до 39 С. Заведох я оше на следващия ден .т.е вчера - пак нищо друго - всичко чисто - гърло, уши , гърди. Приличало на чиста вирусна инфекция, но за по-сигурно пак CRP - 25 mg/l - хайде пак цедакс. и така - това здраво, неспиращо се детенце за три поредни месеца изпи три антибиотика и аз всеки път се чудя да го давам ли или не, а имам чувството, че й доктора се чуди, но заради сърчицето й го предписва. И става някакъв порочен кръг, имунитета й явно е отслабен и от най-малкото се раболява вече, а преди не беше така. И ако се продължава така, какво ще стане за всяко нещо антибиотик заради риска от инфекциозен ендокардит. Та какво бихте ме посъветвали? Тези стойности на СRP предполагат ли веднага изписване на антибиотик. или може да се изчака 2-3 дни с температура и как мога да съм сигурна кога е вирус, кога е бактериална инфекция? благодаря
*

Birdie

• 11040
« Отговор #974 -: Декември 29, 2011, 10:08:38 am »
Направете носни и фарингеални посявки на всички в близкото обкръжение на детето.
И на детето- но преди започването на АБ.
Sir Alec Guinness
*

lady_11

• 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
« Отговор #975 -: Декември 29, 2011, 15:39:07 pm »
Здравейте, докторе. Честита Коледа с пожелание за здраве на Вас и Вашите близки , както и новата 2012 година да ви донесе лични и професионални успехи.
Вики малко го "позагази" след прекараната варицела. Накратко:
1. Започна конюктивит - изписан Цилоксан на 26.12.2011г. Хрема - задна и бистра. Стандартните неща : Стеримар и Ксиламетазолин; Температура -  най- висока 38.5 градуса, повлияваща се от хексалгин, но не и от Панадол. Задари високата температура Джипито се осъмни за инфекциозен, не висурес процес и включи Фромилид
2. 27.12.2011г. - детето вдигна до 39 градуса  с оплакване от уши. Консултация с УНГ специалист. Заключение - отит. Смяна на антибиотика (макар УНГ да коментира, че не е коретктно, но счете новия антибиотик за по-добър за служчая) Панцеф - еднократно 8 мл на 24 часа (теглото на детето е 18 кг.) Появи се и кашлица - суха , за която беше изписан Синекод.
3. 28.12.2011г. - кашлицата се увеличи. Рентгенова снимка на бял дроб: Хилусна пневмония в дясно, хилусна аденопатия. Синекода е заменен от Проспан и Бромхексин. Поддържа се температура около 38 градуса. Вечерта късно детето започна да кашля  така, че не можеше да си поеме дъх, в минута имаше не по-малко 20 изкашляния. След чакане и говорене с педиатъра по телефона - даден Вентолин 3 мл,, детето се успокои за 15 минути.
4. 29. 12.2011г.- консултация с детски пулмолог. Вентолина продължава, чува се свиркане. Назначеното лечение: Вентолин, Панцеф, Изопринозин (любимия ми), антиалергично, в случая Ксизал по 5 капки.

Въпроси: адекватно ли е лечението? Чета в друга тема че за болести на дихателни пътища при деца препоръчвате инхалаторни КС? Отчитам като минус, че нямаме МБ на носен секрет или храчка, но при вече приемани два вида антибиотика, ми е ясно какъв ще е разултата.

Предварително благодаря!
*
« Отговор #976 -: Декември 29, 2011, 16:15:18 pm »
Здравейте д-р Бърди,
Разболяванията на сина ми /2.5 години/ винаги протичат по един и същ начин - първо започва повечко да киха, после идва хремата, след нея кашлица /предимно нощна и сутрин рано/, влошаване на кашлицата и накрая стигаме до по-сериозни лекарства.
Опитвам се още в началото да пресека идващото заболяване - с промивки на носа, инхалации, спиране от яслата, чайчета, сиропче за кашлица, но не - нещата не се получават. Вече два пъти пи Суметролим, а в други два случая - АБ, въпреки че нямаше температура, отит и т.н. други усложнения.
Какво може да се направи още на най-ранен етап, за да се пресече болестта?
When the things seem most hopeless - this is a prelude to when real opportunities begin

*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #977 -: Декември 29, 2011, 19:22:36 pm »
Здравейте, докторе. Честита Коледа с пожелание за здраве на Вас и Вашите близки , както и новата 2012 година да ви донесе лични и професионални успехи.
Вики малко го "позагази" след прекараната варицела. Накратко:
1. Започна конюктивит - изписан Цилоксан на 26.12.2011г. Хрема - задна и бистра. Стандартните неща : Стеримар и Ксиламетазолин; Температура -  най- висока 38.5 градуса, повлияваща се от хексалгин, но не и от Панадол. Задари високата температура Джипито се осъмни за инфекциозен, не висурес процес и включи Фромилид
2. 27.12.2011г. - детето вдигна до 39 градуса  с оплакване от уши. Консултация с УНГ специалист. Заключение - отит. Смяна на антибиотика (макар УНГ да коментира, че не е коретктно, но счете новия антибиотик за по-добър за служчая) Панцеф - еднократно 8 мл на 24 часа (теглото на детето е 18 кг.) Появи се и кашлица - суха , за която беше изписан Синекод.
3. 28.12.2011г. - кашлицата се увеличи. Рентгенова снимка на бял дроб: Хилусна пневмония в дясно, хилусна аденопатия. Синекода е заменен от Проспан и Бромхексин. Поддържа се температура около 38 градуса. Вечерта късно детето започна да кашля  така, че не можеше да си поеме дъх, в минута имаше не по-малко 20 изкашляния. След чакане и говорене с педиатъра по телефона - даден Вентолин 3 мл,, детето се успокои за 15 минути.
4. 29. 12.2011г.- консултация с детски пулмолог. Вентолина продължава, чува се свиркане. Назначеното лечение: Вентолин, Панцеф, Изопринозин (любимия ми), антиалергично, в случая Ксизал по 5 капки.

Въпроси: адекватно ли е лечението? Чета в друга тема че за болести на дихателни пътища при деца препоръчвате инхалаторни КС? Отчитам като минус, че нямаме МБ на носен секрет или храчка, но при вече приемани два вида антибиотика, ми е ясно какъв ще е разултата.

Предварително благодаря!
офтопик. Лейди, скам само да кажа, че ако всички описваха така като теб, работата на доктора доста би се улеснила. Според мен това трябва да го сложат в началото на темата да служи за пример(включително и на мен) как се описват проблеми и задават въпроси.

*

lady_11

• 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
« Отговор #978 -: Януари 02, 2012, 16:58:40 pm »
Доктор Бърди, предполагам, че не отговорихте на предишния ми пост, защото няма как дистанционно да лекувате пневмония.
Имам обаче принципен въпрос /Вики за първи път пие Вентолин/ : Докога се налага приема на Вентолин - за облекчаване на бронхоспазъм и предотвратяване на такъв в кратък период от време след това  или хей така - априори докато детето е с хипотетична възможност да кашля и да направи спазъм. Питането ми е продиктувано от това, че пулмоложката каза да давам Вентолина "докато детето кашля". Е то хубаво, но от кашлица до кашлица си има разлика, а доколкото съм запозната Вентолинът не е панацея за всяка кашлица и трябва да се прилага внимателно.

И още един въпрос: Медицинската пректика препоръчва ли след плевмония и изминат курс на лечение с АБ  да се прави втора, контролна рентгенова снимка?

Пак подчертавам, че въпросиге са  ми  поставени не с цел лечение по интернет. Ясно ми е, че без слушалка , рентгенова снимка, и личен преглед тази работа не става.
*

Birdie

• 11040
« Отговор #979 -: Януари 02, 2012, 17:13:00 pm »
За около 2-3 дена се дава Вентолин. После се решава - Фликсотайд? или инфекция, или смяна на АБ? Ветолин е симптоматично средство за кратък курс.

Това, дали да се прави 2 рентгенография зависи от:

*първоначалната диагноза
*има ли остатъчни диагностични въпроси, или няма- например-проследяване на излив, резорбция, възстановяване на огнище или анаточмини промени, вследствие процеса, който се лекува и т.н. .
* дали с обикновените методи на диагноза, може да се потвърди успешния ход на лечението

Не мога да кажа "дали е адекватно" лечението-зависи от диагнозата. Може да преопръчам неподходящо нещо, тъй като нямам пряк поглед, а описанието само не е достатъчно в случая.
« Последна редакция: Януари 02, 2012, 17:15:39 pm от Birdie »
Sir Alec Guinness