0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част IV
« Отговор #920 -: Декември 06, 2011, 21:11:11 pm »
извинявам се :oops:
*

Birdie

• 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
« Отговор #921 -: Декември 06, 2011, 21:13:02 pm »
Да не се притеснява майката... .
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
Mistakes are the secret of my success.
*
« Отговор #922 -: Декември 06, 2011, 21:44:34 pm »
Да, така е, прав сте, но понякога наистина е хубаво човек да не си затваря очите, както и разбира се прекаленото взиране пак не е хубаво :)
*
« Отговор #923 -: Декември 06, 2011, 22:47:16 pm »
Извинявам се, че нахлувам в темата, но и при нас веднъж излезе протеус /микробно число 10/4/ без всякакви други симптоми и след като повторихме изследването се оказа че няма нищо. Това ме отказа веднъж завинаги да давам урина в кварталната поликлиника. Дано да й няма нищо на Мира. Ние също сме лекували ешерихия коли 2 пъти, единият от които се стигна до пиелонефрит. Правен е УЗ на отделителна система, която не показа да има някакъв проблем. Посещавали сме доц. Буева/тя ни лекува като лежахме в педиатрията/ и доц. Лилова в Токуда. Която и да избереш няма да сбъркаш! Късмет!
*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #924 -: Декември 06, 2011, 22:54:50 pm »
Да, така е, прав сте, но понякога наистина е хубаво човек да не си затваря очите, както и разбира се прекаленото взиране пак не е хубаво :)

Аз честно казано не виждам като видиш някое дете че е по-ниско, какво може да направиш. Общо взето нищо. Чувала съм за хормон на растежа, ама много крайно ми се струва- сигурно е за някакви болестни състояния.
 Дъщеря ми е в 25 персентил - няма как да е висока, като и аз и мъжът ми не сме високи. Такъв и е генът.

*

Birdie

• 11040
« Отговор #925 -: Декември 06, 2011, 22:59:17 pm »
Нееее... правите голяма грешка!
Освен че ниският ръст може да е липса на растежен хормон, той може да е важен показател за съпътстващи заболявания. Динамиката му, тоест.
Sir Alec Guinness
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #926 -: Декември 07, 2011, 00:33:24 am »
Нееее... правите голяма грешка!
Освен че ниският ръст може да е липса на растежен хормон, той може да е важен показател за съпътстващи заболявания. Динамиката му, тоест.
Не знаех. Аз все пак не виждам как дъщеря ми ще е в средата, след като нито аз, нито мъжът ми сме там.

*

Birdie

• 11040
« Отговор #927 -: Декември 07, 2011, 00:43:52 am »
Оценката е не само в абсолютни стойности.
Тя е и в динамиката на промяна с възрастта, (прескачане на места надолу, например) и това е много чувствителен критерии за нередности.
Това, което пишете няма връзка със "средата" а с крайната височина, която детето генетично ще постигне в зависимост от ръстта на двамата родителя ( има формула за това).
Ами, 25 перс си е норма.

Освен това има криви тегло/ръст. Затова са те също.
http://www.cdc.gov/nchs/data/ad/ad314.pdf
Стр.15

Динамиката на ръстта във възраста до 12 м възраст, макар и по-късно повлияващ се, е важен маркер за проблеми.

Ех Тексас, Тексас- " Хюстън, имаме проблем тук".   :wink:  :D
« Последна редакция: Декември 07, 2011, 12:09:49 pm от Birdie »
Sir Alec Guinness
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #928 -: Декември 07, 2011, 01:47:05 am »
Ех Тексас, Тексас- " Хюстън, имаме проблем тук".   :wink:  :D
:-)

Докторе, моля ако имате време, да кажете какви са тези заболявания.

*

Birdie

• 11040
« Отговор #929 -: Декември 07, 2011, 11:14:04 am »
Какво по точно Ви интересува?
Sir Alec Guinness
« Отговор #930 -: Декември 07, 2011, 12:06:57 pm »
Мира по последни замервания е 98 см. и около или малко под 13 кг. Роди се 44 см и 2560 гр.
Това е?!
*
« Отговор #931 -: Декември 07, 2011, 14:08:23 pm »
Както винаги интересна и актуална за мен тема  :D
Да попитам (понеже сега излезнаха резултатите) при пуснато изследване на седимент в урина, р-тат ед.левк (на единия) и 1-2левк (на другия) е нормално, нали? Няма находка на бактерия и т.н. Референтни 2-4левк.
pgzenga, снощи ни мериха - 98см и 16кг. Детето ти е добре според мен, само дето е финна дама  :D Но то след вашите премеждия, нормално да поотслабне.
Иначе ние сме лекували Протеус 2 пъти. Единия път видях, че урината е мътна и пуснах посявка, втория - детето казваше, че го боли като пиша и урината беше по-червена. Беше точно 10^4-10^5. Лекувахме с АБ и двата пъти, гледани са на УЗИ от нефролог, правихме контроли после на 2-3 месеца (поне 4 пъти). Изписваха ни и на 2 пъти Имунобор Уро за по 1 месец. А сега аз им купувам често боровинки - сушени или пюре.
Така и не се престраших да направим Микционна цистография, но според нефроложката не се налага. Последната контрола всичко беше в норма на УЗИ.
Понеже се споменава напишването като един от симптомите, пуснах един седимент, за да се види има ли нужда да правя и посявка, че за последните 2-3 седмици са ми се напишали през нощта по 2-3 пъти, а аз такова нещо от 8месечни незнам. Но явно (ако съдя по изледването ни) проблема не е в това, а в количеството вода, което пият вечер. Друг път са ставали през нощта да пишат, макар и рядко, а сега не се усещат нещо май. Сега ще огранича водата вечер, че имат навик да лягат с шишетата.
Докторе, ще се радвам, ако кажете и вие нещо по въпроса. Има ли място за притеснение?
« Отговор #932 -: Декември 07, 2011, 14:39:31 pm »
И аз да се отчета макар и малко закъсняла :)
Контролната посявка излезе и всичко е ок :) /да напомня само, че лекувахме стафилокок с Аугментин 10 дни и капки през последните 4/. Пуснах я 10 дни след последния прием АБ, защото исках да е понеделник, че да не престоява пробата в почивните дни ;)
Благодаря Ви отново д-р Бърди!
Бог да е с Вас!
 :bighug:

*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #933 -: Декември 07, 2011, 15:28:11 pm »
Например за какво може да е индикация подобен растеж. С две думи. Не искам да ви отнемам много от времето, просто ме заинтригува това.

*
« Отговор #934 -: Декември 07, 2011, 15:35:33 pm »
Мими, и мен ме беше шубе да правим микционна цистография и я спестих на детето. И без това много й се беше насъбрало тогава - болници, вливания, прегледи, беше се стресирало горкото та затова не й го причиних. Може да съм сбъркала, може и не...незнам. За да поддържа стерилна урина обаче, пи   м есеца фуролин, после сме правили контролни посявки на 2-3 - месеца и са били без растеж, слава Богу. Иначе и мен това с растежа ме заинтригува - и нашата мома е доста слабичка. Роди се 2,400, но с около 20 дни по-рано, та аз го отдавам на това. Оттогава винаги е била злояда, но на ръст е абсолютно в норма. Сега 8на 2 години и 8 месеца  е около 12 кг/
А за нощното напикаване и аз си мисля, че зависи от количеството течности, което поемат. На Дара още й слагам памперс и рядко се случва да е сух на сутринта. Но с това количество мляко, което изпива нощем няма как да е.
*
« Отговор #935 -: Декември 07, 2011, 16:53:56 pm »
Нуну, проблема е там, че те спряха да пишат нощем още на 8месеца. Пиеха си мляко през нощта до година и половина, после вода. Никога не съм ограничавала течностите през нощта. Имало е случаи да стават през нощта, но рядко. От 2 години да са имали по 2-3 изпускания, а сега за 2-3 седмици имат по толкова. От известно време имат много здрав нощен сън - въобще не се будят и незнам дали и заради този дълбок съм не се усещат. Сега ще намаля водата преди лягане и ще видя как ще е положението. Притеснява ме това, че спят мокри, не се усещат, а аз не мога на половин час да ставам да ги проверявам.
Надявам се причината да е водата, а не нещо друго...
*
« Отговор #936 -: Декември 07, 2011, 17:43:25 pm »
Надявам се причината да е водата, а не нещо друго...
Е, щом посявката е без растеж не би трябвало да има нещо обезпокоително :wink:
*

Birdie

• 11040
« Отговор #937 -: Декември 07, 2011, 18:53:09 pm »
Например за какво може да е индикация подобен растеж. С две думи. Не искам да ви отнемам много от времето, просто ме заинтригува това.

Фанкони Синдром в рамките на цистиноза, например.
Hartnup също.
« Последна редакция: Декември 07, 2011, 19:01:50 pm от Birdie »
Sir Alec Guinness
« Отговор #938 -: Декември 07, 2011, 18:57:31 pm »
Извинявам се за глупавия въпрос, но как едно малко дете може да лепне такава бактерия? Как се появява в урината?

*

Bobbie

• *
  • 5701
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Час
« Отговор #939 -: Декември 07, 2011, 19:17:59 pm »
Извинявам се за глупавия въпрос, но как едно малко дете може да лепне такава бактерия? Как се появява в урината?
Много хора си носят протеус в червата ( в малко количество) и може да попадне с пикочопровода понякога (http://www.biomedhtc.org.uk/ProteusMirabilis.htm) . С другите бактерии пак така - червата бъкат от бактерии, които ако излезнат от там и отидат на друго място, причиняват болест ( така наречени опортюнистични патогени т.е. причиняват болест само ако възможност), а иначе не те притесняват. Друг такъв пример е Е. коли - нормална флора в червата, но определено не искаш да я имаш някъде другаде.
Вероятно винаги имаш някакво малко количество, което попада ( особено пък при бебетата с тези памперси), но имунната ти система го убива като не е много. Обаче ако е повече или ако си болен и ти е намален имунитета, тогава стават тези неща.
  При момиченцата особено по-лесно става това замърсяване заради близоста с ануса и късото растояние до пикочният мехур. Особено ако, като на моя мъж. не може да ти мине през акъла, че момиченце се бърше само отпред назад ( трябваше да проведа инструктаж за това, не се майтапя).

Б.
« Последна редакция: Декември 07, 2011, 19:23:03 pm от Bobbie »