Д-р Бърди,
моля Ви, ако четете за един много спешен отговор.
При мъжа ми днес, след кръвно изследване се потвърди Пертусис, не знам все още дали е Bordetella pertussis или Bordetella parapertussis.
Въпроса ми е:
Децата ми са ваксинирани по немския имунизационен календар, т. е. Дара - 4ри пъти, Калоян - 3 с Infanrix. Аз също миналата година при раждането на Калоян се реимунизирах.
100% ли е сигурна защитата ни. Защото според педиатърката, Да - 100% сме защитени, според домашния ни лекар, който предположи и установи диагнозата на мъжа ми - НЕ
Калоян е с бронхит в момента. Дара кашля от 1 месец, прислушвана многократно, с чисти гърди и зачервено гърло, посотянни диагнози - вируси.
Ще ги заведа утре за изследване, за да се потвърди при тях наличие или неналивие на въпросните бактерии.
Кое е най -показателното изследване според Вас - кръвно, носен-гърлен секрет... ?
Много моля, ако прочетете, отговорете ми. Благодаря
Аз не съм спешен "център". Пиша с мисъл за децата... иначе не бих Ви отговорил. Простете. Не обичам "пробивните".
Постекспозиционната профилактика е:
* Аб лечение на контактните, независимо от ваксинационният им статус- в съображение влизат макролидната група АБ. Лекува се като за Пертусисна инфекция, а не 3 дневни курсове. Схема може да е 5 дена Азитромицин, или 7 дена Кларитромицин, или 14 дена еритромицин.
*Всички контактни деца под 7 годишна възраст, които не са приключили с ваксинацията, се приключва с нея максимално бързо,
но спазвайки минималните срокове между дозите. Американската схема е 2,4,6 и 15-18м възраст, с допълнителна доза- 4-6 годишна възраст ( тоест- 5 общо дози до 6 г възраст). Следователно, ако децата Ви са получили едното 4, другото -3 дози, би трябвало да ги довършите ( до 5) НО спазвайки задължително минималния срок между дозите.
*Пост-експозиционната профилактика с Tdap е възможна, но с неясна ефективност.Това за по-големи индивиди.
За дг, ако имате възможност, може да направите PCR за пертусис и разбира се посявки, които си остават "златен стандарт", ако се вземат и рабоят коректно.
Така че- АБ плюс ваксинация за децата- за едното 2 дози още, за другото- 1 доза.
Това разбира се ако в Германия правят общо 5 дози пертусисна ваксина до 4-6 г възраст. Ако не правят- не знам... . Ако 4-та доза пертусисна ваксина е поставена след 4г възраст, 5-та доза не е нужна.
http://www.immunize.org/catg.d/p2010.pdfhttp://www.cdc.gov/mmwr/PDF/rr/rr5414.pdf