Здравейте, д-р Бърди! Притеснена съм от повишени моноцити в ДКК на сина ми и Ви моля за някакво мнение.
Детето е на 5г. Преди 5 дни (на 05.10.) детето вдигна вечерта Т 38,5, дадох му Хексалгин, на другия ден на обяд вдигна 38 и още следобяд я свали без лекарства. Същия този следобяд го заведох на лекар, докторката каза, че има налепи по гърлото (гнойна ангина) и изписа Аугментин. Аз настоях за кръвна картина и урина (урината - заради оплакване от лека болка в коремчето). Кръвната картина ни я пуснаха без СУЕ и без деф.броене. Всички показатели бяха в норма, както и урината. Детето беше живо, с апетит. В събота го заведох на УНГ, той каза, че не е за АБ, каза да мажа гърлото със Септадин, взе гърлен секрет и каза да направим ДКК + СУЕ. Вчера сутринта детето започна да кашля със суха "стържеща" кащлица, дадох му Синекод и Зиртек, но следобяд започнаха пристъпи на кашлица. И друг път е правил подобна, но се е оправял бързо с еднократна доза Вентолин сироп или с вдишане на пара, но този път от парата само за 20-тина мин. се успокои, а Вентолин въобще не му подейства. Започна буквално да се задушава от кашлица и го заведох на дежурния кабинет. Педиатъра каза, че няма обструкция и че всичко е от ларинкса и затова не му е подействал Вентолин, изписа му Ериус - по 4 мл дневно и Медрол 4 мг. - 2 таблетки вчера + 1 таблетка днес. Снощи детето се успокои и днес вече изкашлянията са единични и нечести. Но доктора беше категоричен, че трябва да пие Аугментин заради налепите (те вече бяха намалели, а днес ги няма въобще). Днес направихме ДКК и ме притесниха повишените моноцити - 0.16 при реф.граници: 0.01-0.12, а като % моноцитите са 10.10% при реф.граници: 1.0-12.0%, левкоцитите са 5.2 при реф.граници: 3.5-10.5 (в предното изледване от 06.10 бяха 10.2), хемоглобина е 143 ( предното изследване от 06.10 е 128). Леко понижени са сегментоядрените: 0.38 при реф.гарници: 0.40-0.70. Възможно ли е да има някакво влияние на Медрол или Ериус в резултата (по-конкретно моноцитите)? И двете лекарства ги пи вчера към 17-18 часа, а ДКК правихме днес сутринта - към 10 часа. Доктора УНГ ще е чак в петък на работа, а и резултата от микробиологичното изследване на гърления секрет ще е готов чак в сряда следобяд. Та сега изчаквам и се притеснявам да не стане по-зле. Иначе детето на вид изглежда напълно здраво. Не е боледувал сериозно от една година.