0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Birdie

• 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част IV
« Отговор #480 -: Септември 21, 2011, 00:52:55 am »
В походка... не само статичен.
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
Mistakes are the secret of my success.
« Отговор #481 -: Септември 21, 2011, 00:54:34 am »
Да, да, иначе не изглежда да има проблем...

« Отговор #482 -: Септември 21, 2011, 15:47:15 pm »
Докторе, какво препоръчвате при упорита, суха, лаеща, ларингитна кашлица? Благодаря за вниманието!
« Отговор #483 -: Септември 22, 2011, 14:38:55 pm »
Здравейте, доктор Birdie
Позволявам си за ви задам и аз един въпрос, виждам, че откликвате веднага.
Дъщеря ми на 1год. и 6мес. от вторник (днес е четвъртък) е с температура, която сутринта беше 37,7, веднага и дадох Панадол и тя се повлия.На обяд темп. стигна 38,3, детето се отпусна и заспа без да обядва, успях само да и дам още един прием на Панадол (бяха минали 4 часа от предния прием). След обяд тя видимо не се чувставаше добре, заведох я на ЛЛ. Посъветва ме да редувам Панадол и Нурофен и през час Беладона хомеоп. дражета. Изписа ни и Изопринозин 2*1/2. Каза, ако продължи да поддържа темп. в сряда вечер или в четвъртък сутрин да започна да давам Зинат. Днес детето се чуватва добре, хапна си, игрива е, сутринта нямаше темп, но на обяд тя вече бе 37,6. Стоя и си блъскам главата, да започвам ли с антибиотика???
А започнаха и почивните дни и не мога да се консултирам с друг лекар.
Благодаря Ви.
« Отговор #484 -: Септември 22, 2011, 22:57:12 pm »
Само за снимка нашата одисея с боледуването на дедето започна през м.април, от тогава до днес е дълго за разправяне какво преживяхме. То не бяха болници, антибиотици, Кръвни изследвания на 2 седмици, стерилна урина, кошмарно лято.... И когато се поуспокоихме и се зарадвахме, че Радост е вече добре тя вдигна тази температура и се отпусна :(.
Днес само след обяд имаше темп. 37,6, но на нея веднага и се отразява, става много раздразнителна и отпусната в 4:30 и дадох Нурофен, след вечеря в 8 и дадох Изопринозина и в 9 преди лягане и дадох Панадол.
Антибиотика го купих, но не искам и да се докосвам до него.
Надявам се да не се налага да го давам.
Утре само ще продължа с Изопринозина, не знам дали правилно съм постъпила.
*

Birdie

• 11040
« Отговор #485 -: Септември 22, 2011, 23:11:07 pm »
hellena не съм лекар, но не разбирам лекарката ви какво има предвид с назначеното лечение. От една страна изписва мощен имуномодулатор, който е и противовирусен препарат /Изопринозин/, а от друга и антибиотик. Защо не пуснахте една кръвна картина с диференциално броене и CRP, за да се види вирус ли е или нещо бактериално, ако е вирус усложнява ли се в бактериална инфекция и тн.
Пак повтарям, никак не съм лекар, но ми е странно педиатър да не си отговаря на телефона, а да оставя рецепта с последователност на лечение без да знае какво лекува.

Ти вероятно вече си решила дали да дадеш антибиотика, но използвам повода да се запитам как може да се процедира така? Това е масова практика, знам, но пак не разбирам.
Няма нищо за "разбиране".
Казва се "ниско ниво". Казва се "лоша квалификация".
Казва се - "Бг Педиатрия".
От която да се избяга, за мен като лекар, бе най-голямото ми професионално щастие. "Плюл съм бил Бг си колеги"... никого не "плюя"... те сами себе си "плюят", щом дори и за най-малкото, за най-незначителното, са като пиле в кълчища.

Например, най- голямата "фирма" на Варна, не може да направи разлика между вагинален Стрептокок и Пневмокок... кой го "плюе"? аз? сам себе си плюе, и професията си. Може да не си спомниш, не е престъпление. Престъпление е да не си припомниш, да не направиш усилие да си припомниш.

Кой и къде дава илачите "Изопринозин", " Ентерол" ? В коя държава с добра Педиатрия става това? В никоя държава с добра Педиатрия, ще Ви отговоря.
Не мога да отговоря на майката без преглед и пряк поглед. Като не мога да видя? как мога да кажа нещо... .

Пише ми една майка наскоро за детенце, което куца. " Моля, помагайте, в чудо сме".
И филмче прати- е, куца детето с лявото краче. Вижда се ясно. Никой досега даже не си е направил труда да измери двете крачета, за да види дали едното не е по-късо "аджеба".
Ако куцате така изведнъж, и без други симптоми, първото е къс крайник по някоя причина- не се иска много фантазия за това. Не говорим тук даже за класификация на куцането при деца, която ВСЕКИ БГ лекар може да намери... като тази например:
http://emedicine.medscape.com/article/1258835-overview#aw2aab6b3

Посещава майката "корифей" ортопед в София ( който и аз имах за свестен), който не само че не може ясно и смислено да даде РЕД на възможните изследвания ( тоест , да има план в главата си, какво и как да търси) а почва да говори глупости...

Това сме ние, това е нивото ни. Жалко... .
« Последна редакция: Септември 25, 2011, 15:21:06 pm от Birdie »
Sir Alec Guinness
*

Birdie

• 11040
« Отговор #486 -: Септември 23, 2011, 00:51:45 am »
Не се дава това нещо- няма доказателства че работи. Няма доказателства, че не вреди.
Не се вписва в никаква лечебна логика... .
Sir Alec Guinness
*

Birdie

• 11040
« Отговор #487 -: Септември 23, 2011, 00:59:26 am »
Здравейте, доктор Birdie
Позволявам си за ви задам и аз един въпрос, виждам, че откликвате веднага.
Дъщеря ми на 1год. и 6мес. от вторник (днес е четвъртък) е с температура, която сутринта беше 37,7, веднага и дадох Панадол и тя се повлия.На обяд темп. стигна 38,3, детето се отпусна и заспа без да обядва, успях само да и дам още един прием на Панадол (бяха минали 4 часа от предния прием). След обяд тя видимо не се чувставаше добре, заведох я на ЛЛ. Посъветва ме да редувам Панадол и Нурофен и през час Беладона хомеоп. дражета. Изписа ни и Изопринозин 2*1/2. Каза, ако продължи да поддържа темп. в сряда вечер или в четвъртък сутрин да започна да давам Зинат. Днес детето се чуватва добре, хапна си, игрива е, сутринта нямаше темп, но на обяд тя вече бе 37,6. Стоя и си блъскам главата, да започвам ли с антибиотика???
А започнаха и почивните дни и не мога да се консултирам с друг лекар.
Благодаря Ви.

*посявка на урина
*Стреп-тест

Първите две стъпки... .
Не мога да кажа за нуждата от АБ без преглед.
Първите две смятам за нужно да се направят.
Sir Alec Guinness
*

Birdie

• 11040
« Отговор #488 -: Септември 23, 2011, 01:14:51 am »
Не. Като Бг "патенти" в лечението на децата.
Като "запазена марка" на наивните, нерезултатните и смешни ( в много случаи) "подходи" на Бг Педиатрия като цяло.
Това е наследство от Руската Педиатрия- вид "мистицизъм" ->>  " да "укрепим имунните сили", "профилактика" ( на нещо, което НЯМА профилактика- каква профилактика  може да правите с Бронховаксом или Респивакс, ако Детската Ви градина гъмжи от неваксинирани, или деца с Пневмокок, който в Бг считат за "невинен" ??).

С една дума - "запазена марка" на глупостта и наивитета.

Ще Ви дам само един пример:

* "Eнтерол" е екстракт съдържащ Захаромицес Буларди -това е вид  дрожди.  В същата група със З.Буларди ( Захаромикотина) е и Кандида групата- тежки гъбични патогени в човешката Патология.
Има редица подозрения, че тези дрожди (Захаромицес Буларди) помагат при остра диария и при редица други заболявания. Но общо взето- темата е непроучена, и НЯМА никъде официални препоръки да се дава "Ентерол" като средство за лечение на остри диарии при деца. НИКЪДЕ, официални. Моля, не цитирайте Индия или Русия- не важи. Основният проблем с "Ентерол" е, че с него умишлено се "наводниха" различни страни от Източния блок за да може децата там да служат за "опитни зайчета"  в рамките на широко тестуване на "Ентерол" преди големи фирми да се заемат с търговска продукция. Това е простичката истина- и кой "будала" е най-лесно да се излъже? Бг Педиатрия, разбира се . На широкото разпространение на "Ентерол" в Бг се дължи ВЕРОЯТНО и масовата чревна колонизация на децата с кандида глабрата- вижте само от колко детски посявки на изпражнения в България се изолира Кандида. Аз за 11 години работа в чужбина, не съм виждал в амбулаторната практика да се изолира от изпражнения Кандида.
« Последна редакция: Септември 23, 2011, 01:43:15 am от Birdie »
Sir Alec Guinness
*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #489 -: Септември 23, 2011, 04:43:27 am »
Аз за 11 години работа в чужбина, не съм виждал в амбулаторната практика да се изолира от изпражнения Кандида.
Докторе, когато е голямо количество, тогава диагностицират кандидоза иначе не им обръщат внимание. Сигурно разликата е в това какви са критериите на лабораториите за докладване на Кандида. Всеки е колонизиран с Кандида албиканс и се смята за нормална флора в червата и дори може и във влагалището, ако не предизвиква симптоми да се сметне за нормална флора. К. глабрата също е нормална флора.
« Последна редакция: Септември 23, 2011, 04:56:04 am от Bobbie »

« Отговор #490 -: Септември 24, 2011, 16:24:07 pm »
Докторе, имам едно питане към Вас. Дъщеря ми е родена на 29 декември 2007 г. До скоро не се притеснявах от изхвръкналия и корем, защото все се надявах че ще се прибере. Накратко - слабичка и стегната е, но има голям корем, като сомалийче е. Все едно е 6 месец бременна. Наскоро се допитах до педиатърката й и тя каза, че това бил т.нар. "жабешки корем". Каза че според нея в първите месеци от живота си малката е прекарала лека форма на любимия  :) Ви рахит и затова е така. Според нея корема ще се прибере с повече физически упражнения за стягане на коремната мускулатура. Ето линк да я видите: http://www.snimka.bg/?album;aid=622787
Според Вас имам ли поводи за притеснение и това надуто коремче поправимо ли е? А може ли нещо друго да е причина за него? Тя е била изключително на кърма първите 6 месеца, а общо съм я кърмила 13 месеца. Вигантол почти не е пила - само първите 2 месеца след раждането и то не съм била абсолютно редовна.
*

Birdie

• 11040
« Отговор #491 -: Септември 24, 2011, 16:31:33 pm »
Снимката не се отваря... .
Има много причини за това- глутенова ентеропатия е една от тях.
Sir Alec Guinness
*

Birdie

• 11040
« Отговор #492 -: Септември 24, 2011, 16:34:10 pm »
Аз за 11 години работа в чужбина, не съм виждал в амбулаторната практика да се изолира от изпражнения Кандида.
Докторе, когато е голямо количество, тогава диагностицират кандидоза иначе не им обръщат внимание. Сигурно разликата е в това какви са критериите на лабораториите за докладване на Кандида. Всеки е колонизиран с Кандида албиканс и се смята за нормална флора в червата и дори може и във влагалището, ако не предизвиква симптоми да се сметне за нормална флора. К. глабрата също е нормална флора.
Това за Кандида  глабрата не е вярно:
http://en.wikipedia.org/wiki/Candida_glabrata
има данни че е особено нежелан опортюнистичен патоген.

Имам и други- но това е "под ръка".
Sir Alec Guinness
*

Bobbie

• *
  • 5701
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Час
« Отговор #493 -: Септември 24, 2011, 16:54:36 pm »

Това за Кандида  глабрата не е вярно:
http://en.wikipedia.org/wiki/Candida_glabrata
има данни че е особено нежелан опортюнистичен патоген.

Имам и други- но това е "под ръка".
Докторе, извинявам се, но опортюнистичен патоген са и Кандида албиканс или Е коли. Много от организмите в нормалната флора са опортюниситчни патогени. К. албиканс особено е смъртоносна в голям процент от случаите, но пак си е нормална флора при здрави хора.
Кандида глабрата е нормална флора http://cmr.asm.org/cgi/content/full/12/1/80  , а това, че е опасна съм съгласна, ама за това няма какво да направим освен да гледаме да сме здрави и да ядем кисело мляко :-).

Б.
« Последна редакция: Септември 24, 2011, 17:10:52 pm от Bobbie »

*

Birdie

• 11040
« Отговор #494 -: Септември 24, 2011, 18:53:02 pm »
Това, което давате е от 1999. Това са 12 години давност.
Едва ли е актуално днес. Иначе е крайно интересно.

Нормалната флора не се пише като резултат. Това е втората страна на въпроса, също.
Sir Alec Guinness
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #495 -: Септември 24, 2011, 21:42:06 pm »
Това, което давате е от 1999.
Аз го дадох само за източник, че е е нормална флора,защото преди това не ми повярвахте.

« Отговор #496 -: Септември 25, 2011, 08:18:44 am »
Докторе, извинявам се за снимката  :oops:, уж я проверих дали се отваря след като публикувах!
Ето я: http://kpeycheva.snimka.bg/children/snimki.622921.25113302.

Ако клоните към глутенова ентеропатия какви изследвания за доказването и трябва да направим?
*

Birdie

• 11040
« Отговор #497 -: Септември 25, 2011, 15:20:24 pm »
Направете първо УЗ на коремче.
Пишете после.

Защо УЗ? за да видите дали няма нещо в коремчето, даващо такова подуване- киста, например, или формация.
Ако това се изключи, следват изследвания по протокол
1
2
3
4
Ако всичко е наред- е наред.

Това не е  точно "жабешки корем", но това е малка подробност.
« Последна редакция: Септември 25, 2011, 15:29:32 pm от Birdie »
Sir Alec Guinness
*

Birdie

• 11040
« Отговор #498 -: Септември 25, 2011, 15:26:54 pm »
Това, което давате е от 1999.
Аз го дадох само за източник, че е е нормална флора,защото преди това не ми повярвахте.

Това е много интересен обзор, но с 12 годишна давност.
12 години са много голям период.
Не съм микробиолог, но от това, което следя специално за глабрата ( вследствие на Бг резултати) показва, че отношението към този патоген се променя.

Когато искате посявки, задача на микробиолога не е да пише всичко, което се намира, а да даде резултата, претеглен съобразно неговата квалификация. И не се пишат в резултата неща, които микробиолога смята за нормална флора- той затова е и микробиолог.
В Бг ги пишат, защото не знаят кое е норма, и кое- патология. И драскат всичко, което се намира- "Лекарят да му мисли". Като това е типична реакция на отбягване на поемане на отговорност, която ИМ принадлежи.
Но това не е коректно.
Sir Alec Guinness
« Отговор #499 -: Септември 25, 2011, 16:32:54 pm »
Ох, Докторе, ако знаете как ми се искаше да прочета да не се вглеждам прекалено в детето и да го оставя да си расте на воля. Сега ще започна издирвам добър детски гастроентеролог и се надявам още следващата седмица да минем на преглед.