Д-р Бърди преди време Ви бях писала:
Д-р Бърди имам следното притеснение:
Дъщеря ми е на 1г. и 5м. и все още не ходи, не може да стои сама права (или по-скоро като усети, че не я държи никой полита да се хване), както и не се изправя сама. Това, което прави е: стои права, държейки се за нещо, ходи, като се подпира на мебели и за една ръка доста добре. Само да уточня, че когато беше на 1г. не искаше изобщо да си стъпи на краката. Тогава посетихме доктор, който каза, че е "мека" каквото и да значи това и ни назначиха физиотерапия, която беше само 5 дни и не се видя особен напредък. Преди месец ходихме на преглед при невролог в болницата по ДЦП, който каза, че има двигателно изоставане, но засега за ДЦП не може да се говори (т.е. нищо конкретно). Пак ни назначиха физиотерапия съответно, която правим и до сега. Според нашата педиатърка е огромен проблем, че не ходи. При педиатър, който посещаваме от време на време в Токуда и също ни следи от раждането- няма никакъв проблем.
Иска ми се да чуя и Вашето мнение.
Благодаря предварително.
В крайна сметка се оказа според направено ЕМГ, че има наследствена полиневропатия, която обаче не е доказана, тъй като не сме правили генетични изследвания.
Но въпроса ми в момента е следния: На 1 г. 8м. започна да прави първите си самостоятелни крачки като изминаваше разстояние от 3-4 метра, ако аз или баща й я чакахме насреща. След това се придвижваше от мебел до мебел. И едва преди 10-ина дни се пусна на улицата като с кратки почивки ходи сама около 15 мин., т.е. видяхме, че може да ходи, но не иска /прави по 2-3 крачки и пак се хваща за нещо/. Постоянно се държи за единия ми пръст, ако успея да си отскубна ръката се хваща за крака ми, т.е. насила не мога да я накарам да ходи, и дори да стои на едно място сама без да се държи /стои права сама само ако нещо й привлече много винамието и аз незабелязано се измъкна/. Да уточня,че не е падала в случая, когато ходи навън, както и според мен не е имала сериозни падания. Явно проблема е психологически вече. Мога ли да направя нещо, за да я накарам да ходи, с какво да я провокирам?