Не съм д-р бърди, но алергия в случая няма нищо общо. детето ваксинирано ли е спревенар, пускани ли са му носни и гърлени секрети, как дават АБ и АБ капки, на сляпо ли?
Правени са веднъж посявки при първия отит - Мораксела катаралис в носа, Аугментин по антибиограма. Известно време след АБ-то, посявки на гърло и нос чисти. Посявките и антибиограмите са правени по препоръката на педиатъра на детето, която лекува първия отит. Тя пък тогава предписа много силен АБ (Аугментин 475) 10 дни (така сега било по новому трепенето на бактериите - мощно и продължително), детето направи дисбактериоза от клавулановата киселина. Почнахме да лекуваме дисбактериозата.
След това като тръгнахме по УНГ-та такова нещо няма. АБ се предписват с размах, без изследвания. Дори сега си мисля, че при парацентезата не трябва ли да се направи изследване на секрета? Нямаше такова нещо, разбира се.
Просто е отчайващо! Всеки родител в Бг трябва да завърши обезателно второ висше - медицина. Ако не иска децата му да са жертви на безхаберието.
П.С. Д-р, Бърди. Попаднах на информация, че голям процент от децата с рецидивиращ отит, имат и ГЕЕР. Т.е. причината за тези отити е именно рефлуксът. Изследван бил секретът от миринготомията и се установявало съдържание на пепсин (затова ме доядя, че нашия секрет отиде в канала). Смятате ли, че трябва да отидем на гастроентеролог? И изобщо какво смятате, че трябва да предприема? Алерголог, гастроентеролог?