Здравейте д-р Бърди,
дъщеря ми е на 3 г. От скоро над уретрата (подкожно) започна да й се събира бяла вещество, прилича на гъст крем, казаха ми, че това е смегма и че е нормално да я има. Но по този повод личната й докторка каза да вземем секрет от това място. Изолираха се proteus mirabilis и pseudomonas aeruginosa в сигнификантни количества. След което докторката искаше да изпише антибиотично инжекционно лечение. Но тъй като дъщеря ми имаше само леко зачервяване, без течение, поисках второ мнение. Консултирахме се с нефролог, направихме УЗ на бъбреци, стерилна урина, кръв и вагинален секрет. От вагиналния секрет се изолираха стафилококи. Всички останали изследвания са добри. Според уролога нормално външно по половите органи може да има proteus mirabilis и първата проба е замърсена. Тя смята, че не е нужно инж. антибиотично лечение. Засега изписа бани с триклобактер и крем гентамицин. Тази седмица ще правим контролен вагинален секрет.
Но според личната лекарка на детето, не е нормално външно тези бактерий да ги има. Тя смята, че лигавицата на това място е възпалена и за да не се разпространи това възпаление е необходимо лечение с антибиотик по антибиограма.
Какво е вашето мнение?
За сега не сме предприели инжекционното лечение. След баните с триклобактер и кремчето зачервяването отзвуча, а смегмата намаля.