0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Да видим дали можем да си помогнем с преодоляването на бюрокрацията (държавна и частна) при допълнителното здравно осигуряване  :D

Моят случай: имам опълнително осигуряване към Generali Закрила; пакетът би трябвало да покрива раждането + VIP стая, без избор на екип и без ненатологичен пакет. Аз обаче искам да раждам в "Токуда", с която Закрила нямат договор, и се опитвам да разбера какво се предполага да ги накарам да пишат във фактурата си, за да задоволи изискванията на Закрила (досега само ДНК от лекуващи ми лекар не са изискали). Този "разговор" го водя с координаторите на Закрила, с координатора за моята фирма в застрахователния ни брокер (друго чудо, не Закрила) и, последно, по мейла с някого си в "Закрила". Ясен отговор относно формулировката, която изискват, няма. Борим се...

Казусът ще се усложни още, ако раждането мине след 30.04, когато фирменият ни договор със Закрила изтича и още не се знае дали и при какви условия ще бъде подменен; може и да не е с тях дори, та съвсем да се окажа в небрано лозе.
За мен следователно е ценно инфо всякакво, от който вече е преживял нещо по темата, в рамките на последните 6-12 месеца (оказва се, че по-старата информация вече е абсолютно невалидна).

Дано помогне и на някой друг заинтересован 8)
Re: Раждане и Допълнителното здравно осигуряване
« Отговор #1 -: Март 14, 2011, 17:25:58 pm »
Надин, мислех че се отказа от Токуда и ще раждащ в Щерев..
Първо, с Дженерали и аз съм имала проблеми по отношение на възстановяването на средста -каквото ти искаш, когато няма сключен договор с лечебното заведение. Винаги си намират причина да не платят  :x Но виж добре в договора ви дали възстановяването не важи, само когато не може друго заведение в населеното място да извърши услугата, защото при нас имаше нещо такова /предимно за провинцията/.
Най-важното обаче е, че заради новата наребда за таван на цените, Токуда няма ценоразпис и доколкото разбрах плащането става като дарение и проблема идва точно оттам, че ДЗОФ не приемат това като разход. Не съм се интересувала много, защото нашия договор с Дженерали е силно орязан /криза, както се казва :?/ и не включва възстановяване на разходи вече.
Провери в Токуда как стои въпроса с плащането, но този проблем може да ти отпадне с Щерев, ако те устройва там.
*
« Отговор #2 -: Март 14, 2011, 17:39:16 pm »
Нет, за съжаление. При нас няма ограничения в плащанията, официално, нито в избора на лечебно заведение. И в Щерев щеше да е съвсем същото (една колежка вече си изпати точно там - в смисъл, не Щерев са виновни за нещо). Просто си питам, пък току-виж някой случайно знае нещо и има аналогичен договор с Генерали :D

Или с някой друг, че, както казах, не се знае в чия финансова власт ще попадне моя щъркел  :lol:

Ааа, да, последно реших, че ще си кисна с Илиев в Токуда.... Поне докато мъж ми не види снимката му  :lol: :lol: :lol:
*
« Отговор #3 -: Март 15, 2011, 01:03:04 am »
Надин, просто кажи на "милите застрахователо-осигурители", че ако не ти решат въпроса до /даваш някакъв срок/, ще подадеш една хубава жалба до техния надзорен орган /не знам вече кои бюрократи ги гърчат тях точно/ и допускам, че много бързо ще намерят начин да осчетоводят каквото трябва, в която болница искаш.
Практиката сочи, че подобни дружества предпочитат да платят, особено когато става въпрос за такива дребни за тях суми, отколкото да им се натресат на проверка държавни чиновници по-големи идиоти и от тях самите.
Този вариант работи доста успешно, разбира се ако не искаш неща извън сключния договор, но за всичко което се съдържа в него, или се подразбира - върши чудесна работа. ;)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

« Отговор #4 -: Март 15, 2011, 16:02:27 pm »
С Токуда определено е по-различен начина на плащане, както казах заради новата наредба. Както знаеш има таван на цените за избор на екип -350лв., а те хем работят със ЗК, хем са частна болница и оттам ивда проблема, че не могат да се съобразят с това ограничение. Махнали са ценоразписа от сайта и знам, че са установили друг начин, мисля като дарение и фактура не издават. Така че въпроса не е само до Дженерали Закрила и ако си решила твърдо за там, се приготви и за вероятност да сте без финансова власт на доброволните фондове :) Въпреки че в този случай аз лично бих се замислила сериозно.. Има май подобна тема в бг мама
*
« Отговор #5 -: Март 16, 2011, 12:05:38 pm »
Има тема в бг-мама. Ама както от повечето им теми, нищо не можах да отбера. Затова ще си хвана някой директно в Токуда следващата седмица, да ми обясни какво става, наживо.
*
« Отговор #6 -: Март 18, 2011, 18:51:25 pm »
Преди първото забременяване, искахме с мъжа ми да си направим частни здравни застаховки, за да може да облегчим и финансовата част за раждането. Поразпитахме и в крайна сметка нещата с Токуда бяха крайно неясни и несигурни, изплащането на каквато и да била сума беше под въпрос, та си платихме, както си му е реда. Ще следя темата, че знае ли се, може някой да има конкретен отговор на питането ти.
*
« Отговор #7 -: Април 02, 2011, 18:58:16 pm »
Nadine, моля те, когато имаш инфо пиши, дали ще ти възстановят разходите. :)

Аз съм в Доверие, и силно ме интересува при избор на екип, и след като платиш, дали ще ти възстановят разходите - при нас са в рамките на 80% от стойността. Пакета ни е пълен.
До сега всичко са ми изплащали, но за раждане, при условие че сме здравно осигурени :ask:
Ще питам в Доверие как е, ако лечебното заведение има договор с фонда.
*
« Отговор #8 -: Април 03, 2011, 11:18:24 am »
Ще пиша, Breiv, но по принцип за изплащането на разходи няма значение дали си здравно осигурен или не - нали затова си плащаш.
Аз съм в Закрила (Дженерали), не в Доверие, но като опреш дотам, най-добре си питай директно координаторите точно какво искат от теб, после говори и с Токуда. Както казва Жбрул по-горе, изнудване му е майката - моите мили "застрахователи" правят всичко възможно да не плащат, та се налага всеки път да си четем по телефона договорите, на висок тон в стил "ей сега ще почна да съскам" :-)
« Отговор #9 -: Април 04, 2011, 18:06:21 pm »
Здравейте!
Аз пък имам проблеми с Далл Богг. Отказват да платят с мотива, че част от направеното ми секцио се поемало от здравната каса, а те такива услуги не покривали. Надеждата ми е в Човешки Ресурси от моята фирма.
Регулаторният орган на такива фондове  е Комисита за финансов надзор, направление Застраховател надзор.
« Отговор #10 -: Април 05, 2011, 11:12:26 am »
Здравейте!
Аз пък имам проблеми с Далл Богг. Отказват да платят с мотива, че част от направеното ми секцио се поемало от здравната каса, а те такива услуги не покривали. Надеждата ми е в Човешки Ресурси от моята фирма.
Регулаторният орган на такива фондове  е Комисита за финансов надзор, направление Застраховател надзор.
И аз съм към този фонд, но досега не съм имала проблеми с тях, но пък не ми се е налагала операция де. Иначе изследвания и лекарства са ми покривали винаги коректно.
Много зависи какъв пакет си избрала на осигуряване. От предния месец  се включи и престой в болницата и ВИП стая и още нещо беше, но не помня точно, а до февруари и март го нямаше като клауза. Влиза в сила от април тази година и малко ще се увеличи премията, която ти ще плащаш към фонда. Но това е пожелание, ако искаш си променяш договора с анекс, ако не искаш си оставаш на стария. Аз си го промених и се надявам да нямам проблеми де.
*
« Отговор #11 -: Април 05, 2011, 18:14:44 pm »
Здравейте!
Абе това си звучи като пълна глупост, не виждам какво общо има ЗК, ти може да не си осигурена по ЗК и пак да имаш доп. осигуряване! Имам някакъв спомен от опитите си да чета по темата в БГ-мама, в последната (или предпоследната) тема за Токуда, че ДаллБогг бил платил нещо си... не знам, ако я намериш, може и да помогне с нещо, то именно за раждане си се отнасяше. При всички обстоятелства обаче случаите често са несравними - мисля, че всички сме на различни договори и пакети (например моите пакети са подробно описани в приложение изрично към договора за нашата фирма;  май е въпрос на индивидуално договаряне всеки отделен случай.
« Отговор #12 -: Април 06, 2011, 09:27:42 am »
Здравейте!
Абе това си звучи като пълна глупост, не виждам какво общо има ЗК, ти може да не си осигурена по ЗК и пак да имаш доп. осигуряване! Имам някакъв спомен от опитите си да чета по темата в БГ-мама, в последната (или предпоследната) тема за Токуда, че ДаллБогг бил платил нещо си... не знам, ако я намериш, може и да помогне с нещо, то именно за раждане си се отнасяше. При всички обстоятелства обаче случаите често са несравними - мисля, че всички сме на различни договори и пакети (например моите пакети са подробно описани в приложение изрично към договора за нашата фирма;  май е въпрос на индивидуално договаряне всеки отделен случай.

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=358993.msg16500722#msg16500722 това е темата от Бг Мама.
И както е казала Надин всичко зависи от избрания пакет и трябва внимателно да се чете какво покрива. Ако има неясноти винаги може да се свържете с координатор за доуточнение.
Аз честно казано все го пропускам координатора, ама до сега не съм имала проблеми.
« Отговор #13 -: Април 07, 2011, 13:00:45 pm »
kartiche, nadine, благодаря за информацията. Интересното е, че моя позната, с която родихме в същата клиника са я накарали да се върне до клиниката и да си преправи фактурата в резултат, на което й изплатиха сумата. Но тя се осигурява чрез друга фирма. Сега съм помолила за помощ една колежка от ЧР, тя поне трябва да е запозната с договора. Да не говорим, че ми отказаха по телефона и чак след искане от моя страна благоволиха да ми изпратят отказа в писмена форма.
*

Zai

• 955
  • Вкъщи сме вече 4 заека!
« Отговор #14 -: Май 20, 2011, 14:27:04 pm »
Ами хайде да се присъединя и аз към недоволните от Далл Богг (интересно какво е дал...). Абсолютно същата ситуация като Вирджиния - аз още не съм стигнала до раждането, но ми отказаха от сега да ми поемат повече от 350 лв. за избор на екип.

Живо се интересувам кой е фондът, който е изплатил сумата, защото сме доста голяма фирма и се прехвърлихме на горепосочения фонд уж за добро, но очевидно от там няма желание да ни съдействат.

Спермограма - задължително с морфология по Крюгер и САМО в клиника по репродуктивна медицина!
*
« Отговор #15 -: Май 20, 2011, 15:02:58 pm »
Зай,
В пакетите ни има избор на екип по наредба, която както знаеш го направи максимум 350 лева за раждане. Така, че трябва да се сърдим на този, който направи тази наредба . Преди са изплащали сумите, защото нямаше ограничение за избор на екип.
Когато още се чудех къде да раждам от фонда ми казаха, че ще ми въстановят парите по фактура. В крайна сметка реших да избера Майчин дом, малко след това и наредбата каза - 350 лева.
« Последна редакция: Май 20, 2011, 15:08:49 pm от Ники »

*

Zai

• 955
« Отговор #16 -: Май 20, 2011, 15:16:30 pm »
Зай, не мисля, че ДаллБогг са кофти в ситуацията.
В пакетите ни има избор на екип по наредба, която както знаеш го направи максимум 350 лева за раждане. Така, че трябва да се сърдим на този, който направи тази наредба .
Поне това е моето мнение.

Щом януари месец са можели да покрият 1500 лв, могат и сега. Въпрос на желание да измислят заедно с болниците по какъв параграф да ги пишат. Но такова желание няма, защото им е по-изгодно да плащат по новата наредба. Да не би да са глухи и слепи, че болниците пак си взимат парите под масата? Просто ги плаща пациента, а не фонда. Така им е изгодно.

Разбрах, че Токуда примерно издавали обща фактура за раждане "с допълнителни разходи" за 1500 лв. Защо да не могат да поемат целия пакет?

Също така, както беше писано по-горе, ми беше заявено, че те нищо от раждането не покривали, понеже се поемало по здравна каса. Ами то и прегледите в доболничният пакет се покриват по ЗК, с направление от GP-то. Защо те фигурират като услуга тогава? Доста от изследванията, които лекар от някой частен център, работещ с фонда, би ти назначил се покриват от ЗК. Тях защо ги покриват?

Спермограма - задължително с морфология по Крюгер и САМО в клиника по репродуктивна медицина!
« Отговор #17 -: Май 20, 2011, 21:55:03 pm »
От Закрила и аз съм разочарована. Не ми покриха лапароскопията 2009г, защото било.. Лапароскопия. 8O На въпроса каква значи това ми отговориха, че едва ли не не било нормална операция (по-евтина), ами били мои прищявки (по-скъпи) и такива разходи не покривали, при положение, че съм можела да избера по-евтината операция! 8O Нямам думи!
Сега ни осигуряват към едни още по-зле: Медико 21. Като дойде време да раждам, ще видим там какъв фарс ще е.

« Отговор #18 -: Май 20, 2011, 23:17:01 pm »
От Закрила и аз съм разочарована. Не ми покриха лапароскопията 2009г, защото било.. Лапароскопия. 8O На въпроса каква значи това ми отговориха, че едва ли не не било нормална операция (по-евтина), ами били мои прищявки (по-скъпи) и такива разходи не покривали, при положение, че съм можела да избера по-евтината операция! 8O Нямам думи!
Сега ни осигуряват към едни още по-зле: Медико 21. Като дойде време да раждам, ще видим там какъв фарс ще е.
Преди години за Закрила чувах само хубави неща, но нещои там нещата се промениха в последствие.
Медико21 наистина са може би един от най-смотаните фондове.
Дом Здраве и те не са стока, отказват масово да плащат и си измислят всякакви поводи за това.
Аз както писах по-горе все още не съм стигнала до раждане, но като цяло до сега съм доволна от Дал Бог. За обикновенните прегледи и лекарства всичко си ми плащат, само инвитро изследвани не поемат и самото инвитро, но то никой фонд не го поема. Това е кофти.
С другите фондове индирекно съм имала работа, затова си позвалявам да изкажа мнение за работата им.
За болница Токуда четох някъде, че те били казали, че няма да се събразяват с наредбата за доплащанията на МЗ и може би затова се получават тези различия в сумите - незнам.
Но факт е че като цяло всички си искат пари.
Преди няколко дни говорих с едно младо семейство, жената е родила предния месец в малък провинциален град от селски тип и нищо не е плащала в болницата 8O. Май само леглоден си е платила, че не си спомням в момента, но пари на лекаря за раждане не е плащала. Направо останах шокирана, като знам какви пари се искат навсякъде.
*

Zai

• 955
« Отговор #19 -: Май 22, 2011, 18:17:57 pm »
И в София е напълно възможно да родиш без да доплащаш, стига да ти стиска достатъчно да идеш при дежурния екип.

Възмущението ми идва конкретно от наредбата за избор екип, конкретно за раждане, макар, че съм убедена, че и за други интервенции положението е абсолютно същото.

Отново повтарям, че преди да влезе в сила въпросната Наредба 2, парите за избор екип са изплащани в пълния им размер от фондовете за доп. здравно осигуряване.
В момента си измиват ръцете с наредбата и казват, че повече от 350 лв. не покриват. Пълен абсурд, осъзнат в цялото му безумие и от фондовете, и от болниците, и от НЗОК, е това налагане на таван на избора екип.

Парите над 350 лв. пак се взимат, това е факт. Само че до януари месец фондовете бяха така добри да ги покриват - отново конкретно говоря за раждане, защото поне при нас избор екип за друго не се поема - а сега изведнъж им станаха много.