Имайте предвид, че желязо от спанак, коприва и т.н, НЕ се усвоява.
Мит е, че спанакът е богат на желязо. Дори лещата и зелето съдържат повече биологично активно желязо. Спанакът съдържа обаче оксалова киселина, която блокира усвояването на желязото в организма, и това го прави доста неподходящ при желязно дефицитни състояния. При анемия е противопоказно да го консумирате.
....Цвеклото и фолиева киселина, трябва да се консумират с поне 2 часа разлика...
Fifa, благодаря за информацията , но ще помоля да споделиш източника , лекаря и т.н. откъдето е тази информация.
По всички таблици дават зелените листни ,че са с високо съдържание на желязо .
Друг е въпроса за усвояването им , но странно ,че никои никога досега не е споменавал за това.
За оксаловата к-на съм срещала нещо ,че е проблем за усвояване на калция в организма и образуването на камъни .
За интервала на цвекло и фолиева не знаех -аз пия редовно фреш от него сутрин .
Elena B , засега не са чак толкова натрапчиви мислите ми, а твъреде реалистично си ги представям-като на филм
. Просто исках да споделя има ли и други с такива страхове , за да се успокоя ,че е нормално.
Така -не знам от жегата, анемията и ниското кръвно ли , но преди обяд пак ми се зави свят навън и едвам не се строполих на улицата.
Излязох за малко до близък магазин -5-7 мин . , бавна крачка и в един момент усетих как ми причернява, започва да се стяга устата , имах чуство ,че ми е много топло,ама си бях и с яке.
Едвам пресякох и седнах на стълбите пред блока.
Причерня ми, припотих се, всичко ми се завъртя .След няколко минути вече ми бе по добре . Та и на разходка не смея сама да изляза вече.
topsi, много ви е изненадъл юнака.Не се притеснявай , имаш нашата положителна енергия и молитва всичко да е наред с бебока .Бъди силна и спокойна !!!