0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    mira_mimi

  • *****
  • 1375
  • И третото столче се запълни! Ще довавяме и 4-то!
Re: Тема на бременните №74
« Отговор #780 -: Април 05, 2011, 11:25:25 am »
Да се включа и аз за херпесите. На мен ми излизат от малка, но от доста време не ги мажа с нищо, така правя с всички кожни раздразнения. Преди ми е помагало мазането с хума.
*
Re: Тема на бременните №74
« Отговор #781 -: Април 05, 2011, 11:34:31 am »
Боби,  много се радвам, че амниото е минало като по вода, сега ще чакаме хубави новини от резултатите.

Надин, вчера като ходих на среща с акушерките - все едно, че съм в различна болница- приказваха съвсем други неща от предишния път. даже казаха, че като раждаш в басейн ти си вдигаш бебето и си го гушкаш, те не ти се бъркат. от една страна звучи много приятно аз да съм първия човек дето да пипне и да гушне бебето, от друга все пак е добре и те да свършат някаква работа. ще видим това с епизиотомиите, надявам се да не се наложи, казаха да правим масаж на перинеума и, че имало една джаджа казва се epi-no, което е балон, който си го раздуваш, така че да тренираш мускулите и кожата за разкритието. това си го правиш в къщи. както можете да се сетите не е приятно, но пък помагало. имало го в нета, ще трябва да проверя. та тези, които ще раждат естествено или поне се готвят за такова - това са опциите за сухи тренировки.

мен най-ме е шубе да не се наложи форцепс, мисля, че ако стане така, направо ще си поискам секцио, щото определено форцепса ме плаши. та това е плана засега - раждане във вода, ток и газ за обезболяване (макар, че звучи повече като за екзекуция, но вие се сещате за какво говоря) и това е. вероятно планът ще се промени доста пъти и най-вече като тръгна да раждам, но това е положението.
*
Re: Тема на бременните №74
« Отговор #782 -: Април 05, 2011, 11:37:18 am »
Привет и от мен. Днес съм вече много по-добре. Гърлото ми мина на 99% :D. Надявам се вече утре да съм се оправила напълно :D.
Надин, препоръчаха ми хексоралетен Н. За целия ден вчера съм измукала 4 хапченца - да не прекалявам много :wink:. Доволна съм. Честно казано с прополките доникъде не стигнах, та даже и по-зле станах този път.
Момичета аз взех да се подготвям вече за малката. Днес пуснах първата пералня, изпрах някой дрешки на ръка и съм подготвила още една пералня за след обяд. Само ме притеснява дали съм успяла да изплакна хубаво дрешките които изпрах на ръка (с течен прах ги изпрах и се надявам да са добре изплакнати).
Боби, продължавам да стискам палци за хубави резултати. Дано притесненията се окажат напразни и всичко е ОК.

Re: Тема на бременните №74
« Отговор #783 -: Април 05, 2011, 11:39:14 am »
да ви питам какво сте чели - днес ми казаха, че тук не правят епизиотомии и фактът, че може да получиш разкъсване на било предписание за епиозиотомия. било по-добре малко разкъсване отколкото това? някой да е чел нещо по въпроса или да е говорил с лекари по въпроса?

E това съвсем ме разби  :wink: В Англия много консерватевна тази медицина.. Аз изрично съм чувала от доктори, че епиозотомията предотвратява некортролирано разкъсване във всички посоки. И това ми звучи съвсем логично - както ни казваха представи си да окажеш силен натиск върху плат или друг подобен материал, той ще се разпори по всички нишки, вместо на направиш малък срез. Шевовете после са много по-малко, но разбира се зависи как върви раждането. Не на всяка цена ще те режат, но ако лекаря прецени че на изхода натиска е много силен и отвора не е толкова широк, искам да ме среже и това е, разбира се прави се с местна упойка, което също намалява болката от разкъсване накрая..

На мен пък ми писна да ми заглъхват ушите, напоследък е още повече. Това идва от запушения нос знам, но не смятам да лекувам като настинка, едва ли ще помогне много.. Май и при други от вас се беше случвало, но явно при мен ушите са слабо място и ми се отразява там  :(
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Тема на бременните №74
« Отговор #784 -: Април 05, 2011, 11:42:07 am »
Елена, то и аз си мсилех, че епизиотомията спасява от по-лошо разкъсване, защото това беше тезата преди години, но се учудих, когато скоро четох, че май нямало ефект от нея. Не знам, аз продължавам да си мисля, че има, но е факт, че и мен също не ме резнаха, а се разкъсах малко и ме шиха след това.  Или поне не съм видяла да са ме резнали, макар че то с тази епидурална може и просто да не съм разбрала. Според мен си зависи от лекаря какво смята за правилно. Говори с твоя, а аз като отида на лекар след 2 седмици ще гледам да се сетя да попитам. Нали сега ходя при тези високорисковите специалисти, всички там са страхотно добри лекари и много обясняват и ще ми кажат какви са сега идеите по въпроса.
Ти в басейн ли ще раждаш? Мен ми се стурва малко гадничко( да не се обидиш), защото ако ми изтекат там водите какво правим - сменяме водата ли? Няма да си плувам в нея в следващите няколко часа. При мен като извадиха Ивана и ми я сложиха на корема веднага и там я разтриваха. Не знам дали бих имала сила да си я взема сама. Те ми подаваха и ножица да съм срежела пъпната връв и аз се отказах сама, защото ме хвана шубе.
 Аз въобще идеята, която стои зад това водно раждане не я разбирам,. Човека е земно животно и никога не е раждал във вода и не знам някое дете стресирано то това, че се е родило на суша :-).

Надин, добре си е да си поседи вътре поне до 36та седмица. Всяка седмица в коремчето на мама е по-добре за бебчето, от колкото по-ранно раждане.

Туци,  благораря, С толкова стиснати палци съм сигурна, че ще е наред :-). Защо переш на ръка? Не си хаби силичките от сега с ненужни действия, а ползвай каквито улеснения живота в днешно време ни дава. Нашита баби не са имали перални, ама сега не е необходимо и ние да се мъчим, нали?

Боби
« Последна редакция: Април 05, 2011, 11:54:30 am от Bobbie »


  
*

    ultra

  • Анна Зашева
  • *
  • 7291
Re: Тема на бременните №74
« Отговор #785 -: Април 05, 2011, 12:33:24 pm »
Здравейте, да се отчета от вчерашния преглед - няма разкритие, правиха ми тест - не изтичат води, даже запис на тонове си изпросих :) За половин час 5 контракции, но леки и нерегулярни. дадоха ми лист за постъпване и на 13 на обяд отивам в родилно. Там ще имам разговор с анестезиолог, когото ще сюрпризирам, че съм вземала превантивно антихистаминов препарат. При предишното секцио се оказа, че съм с доста алергии към обезболяващи, но тук не правят кожен тест и трябва да се подсигуря. Ще ми позволят да се прибера вечерта да спя вкъщи и на 14 в 7 трябва да съм на линия. Водих преговори секциото да започне към 8.30, за да може таткото да има време да остави баткото на детска градина и да дойде при мен. В България ни искаха пари, за да присъства на раждането, но тук в Естония е безплатно и предвид езиковата бариера предпочитам да има някой близък до мен.

Боби, ще чакаме само добри новини от амниото!
За херпесите - не забравяйте, че това е отговор на имунната система и вземете нещо за подсилване. На моя мъж също му излизат при стрес, преумора или след боледуване.
Защо перете на ръка? Няма бебешка дреха, която да не може да се пере в пералня - има всякакви щадящи режими. Аз пускам бебешките дрехи на по-дълга програма, отколкото нашите, предимно на 40 градуса и с допълнително изплакване.
Изгладих само първата пералня, следващите ме домързя :lol: Майка ми ще дойде да помага първите две седмици и ако я влече, ще глади тя.
Онзиден купувахме памперси на промоция, мъжът ми беше убеден, че ще ни стигнат за месец. Още не мога да го убедя, че на ден ще отиват 7-8 памперса, а не 3-4, както той си мисли :lol:

Ще съединя тази тема с №75 - има десетина мнения там. Ще се появят по датата на публикуване.


“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
*
Re: Тема на бременните №74
« Отговор #786 -: Април 05, 2011, 12:53:06 pm »
Ултра, всичко да мине по вода! Пожелавам на теб и таткото неповторима първа среща :)

Успех и късмет на всички останали момичета, при които хубавото събитие наближава!

Боби, имаш стиснати палци за резултатите и от мен!
*
Re: Тема на бременните №74
« Отговор #787 -: Април 05, 2011, 13:01:29 pm »
В България има водно раждане. Във ваната се влиза при около 5-6 см разкритие, съответно, Боби, водите или са изтекли сами, или са ги спукали. При водното раждане не се прави епизиотомия.






При жълтеница у новороденото не се дава да се пие глюкоза, защото излишният  билирубин не се отделя с урината, а с изпражненията.
*

    Raissa777

  • *****
  • 1672
  • Засадиш ли горчиви плодове-няма да береш сладки.
Re: Тема на бременните №74
« Отговор #788 -: Април 05, 2011, 13:20:08 pm »
При водното раждане не се прави епизиотомия.

Това не е вярно .  :) Имаме пример тук.
Фибс е раждала във вана .
« Последна редакция: Април 05, 2011, 14:23:16 pm от Raissa777 »
*
Re: Тема на бременните №74
« Отговор #789 -: Април 05, 2011, 13:23:08 pm »
Хм... моя позната ражда водно тук и на нея така са и казали...






При жълтеница у новороденото не се дава да се пие глюкоза, защото излишният  билирубин не се отделя с урината, а с изпражненията.
Re: Тема на бременните №74
« Отговор #790 -: Април 05, 2011, 16:16:25 pm »
За епизиотомиите - на курса са бременни ни обясняваха, че по-лесно и по-добре зараства разкъсване, отколкото епизиотомия. Не помня точно, но беше нещо в смисъл, че разкъсването става естествено, по слабите места на тъканта и после зарастването си става пак естествено, а при рязането зарастването не е толкова лесно. Мен ме кръцнаха малко, не мога да преценя дали е било по-добре така...
Мненията, които изразявам в този форум, са мои лични мнения, без претенции да бъдат единствената и неоспорима истина. Понякога си позволявам да цитирам и други хора, което специално упоменавам.

*

    elle22

  • *****
  • 1645
  • La donna `e mobile ;)
Re: Тема на бременните №74
« Отговор #791 -: Април 05, 2011, 16:22:59 pm »
Привет и от нас!
Боби, мен много ме беше страх от амниото, радвам се, че е преминало без проблеми и чакаме добър резултат!
Момичета, ако някой се интересува от леко раждане с ужасно усложнение на епизиотомия, да ми пише на лични  :wink:.
Херпес ми излезна точно преди да си направя теста за бременност. Толкова рядко ми излиза, че веднага "загрях"  :D.
Ultra, успех!
Надин, аз пък изобщо не бързам да раждам  :lol:... Може би защото спя като пън по цяла нощ, бебка се събужда на сутринта, след като чуе гласа ми. Нямам никакви контракции, даже от няколко дни се "завърнах" на бягащата пътека  :lol:.
Туци, с малкия прах на ръка и гладех до завиване на свят... Ако ти доставя удоволствие да го правиш - добре, но ако е по други причини - наистина няма смисъл  :wink:. И да оздравяваш по - бързо!
Хубава вечер на всички!
*
Re: Тема на бременните №74
« Отговор #792 -: Април 05, 2011, 16:30:38 pm »
Момичета изпрах някой неща на ръка, тъй като са в червен цвят, а имам и едно гащеризонче в тъмно син цвят и ме достраша да не пуснат и да оцветят другите дрешки. Иначе нямам наремение да пера на ръка. То това си е тежък физически труд :D. Днес вече две перални врътнах :D.

Re: Тема на бременните №74
« Отговор #793 -: Април 05, 2011, 16:51:19 pm »
Ултра, браво, стискам палци  :wink: И аз съм по това време, и най-вероятно с цезарово, но силно се надявам да тръгне по-рано.
Надин, разбирам нетърпението ти /може би най-добре/ но при теб има още малко време. Преди 37г.с. се водят недоносени даже.. въпреки че ти имаш няколко дни до тогава, използвай времето да си подготвиш задачите спокойно.
Аз си мисля, че нетърпението ми идва, освен от неразположенията които изброи, най-вече от факта че сме малко големи и се разминаваме с всеки изминал ден с естественото раждане, а от друга страна ако ще е секцио, то поне да знам кога и да съм подготвена.. А и да ви кажа, незнам внушавам ли си, но мисля че продължава да расте- корема ми ще се пръсне вече, а и уж накрая движенията ставали по-слаби -нищо подобно при мен- хълцането дори ми се вижда доста мощно и най-лошото е че започна и през нощта да се мята силно и съвсем сън няма  osi_15 А през деня се боря да не са ми постоянно заглъхнали ушите.. ама крайната цел компенсира всичко това  :D

За гладенето- много ме беше яд когато се наложи да гладя 1-2пъти, тъй като не уцелих добре сушилнята и излязоха доста влажни, а вкъщи няма къде да суша, освен на терасата. Туци, аз прах някои по-цветни дрешки на 40градуса, че и на сушилня но с намалена центрофуга и нищо им нямаше, но ги отделих от светлите бодита, които прах на 50-60гр.
*
Re: Тема на бременните №74
« Отговор #794 -: Април 05, 2011, 17:18:13 pm »
Здравейте мамчета,ние с нашия нетърпелив юнак вече сме си у дома,но имаме малък проблем-не ще да суче,иска биба и за сега се цедя,но ще видим занапред как ще я караме.Иначе за раждането сега ми е смешно какви ги говорих и доки ми се смееше,но тогава доста си ме болеше,просто не очаквах такива болки и по средата на раждането се развиках,че се отказвам и искам секцио :)а доки вика че един напън ми трябва и бебо излиза,но паниката голяма работа,нито чувах,нито възприемах,дори по някое време те ми викат-поеми въздух,аз поемах и издишах веднага,и от цялата какафония имах 3 външни шева,но се забравя.

На всички тумбачета пожелавам леки месеци до края и неповторима среща с малките ангелчета!

*
Re: Тема на бременните №74
« Отговор #795 -: Април 05, 2011, 18:07:51 pm »
Ей, народе, не така де! Не съм тръгнала още да изхвърлям квартиранта, то е ясно, че колкото повече, толкова повече за него. Обаче "крайната цел" на практика не прави нещата по-приятни и туй-то, поне в моя си случай без доза черен хумор хептен няма да изкарам! Аз лично така и не усетих колко прекрасна може да е бремеността (вероятно защото златния 2ри триместър имах работа за целия китайски народ и продължаващи болки за половината) и истината си е, че искам вече да свършва; ясно ми е колко е еретично туй твърдение, но факт  :D

Като стана въпрос за пране, помня, че нейде писахме по темата, ама не помня да имаше ясен отговор: как, за бога, да пусна дрешколяците на висока температура (нямам сушилня после), като по повечето от тях пише 40*С??? На одеалцата дори пише 30*! :? Имам си една програма на оералнята, с нарисувано бебе, но тя е на 60*С, пак повече; а пък 40* ми се струват малко... Не знам де, аз нашите дрехи повечето пъти ги пускам на 30*, една бърза програма... Какво измислихте (без пране на ръка моля ви сЪ!)  :D
*

    ultra

  • Анна Зашева
  • *
  • 7291
Re: Тема на бременните №74
« Отговор #796 -: Април 05, 2011, 18:22:39 pm »
А защо ти е висока температура, каква ти е целта?


“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
*
Re: Тема на бременните №74
« Отговор #797 -: Април 05, 2011, 19:01:09 pm »
А защо ти е висока температура, каква ти е целта?
Добър въпрос! Никаква, освен идеята, четена тук и там, че по-висока температура им трябвала на бебешките дрешки с цел по-добра дезинфекция, и в тоз ред на мисли.... При все че в същия ред на мисли трябва да отбележа, че ще съхнат на балкона и не съм изобщо убедена какво ще остане от "дезинфекцията" тогава :-)

Благодарско, отивам да ги пера според етикетите, пък каквото сабя покаже :-)
*
Re: Тема на бременните №74
« Отговор #798 -: Април 05, 2011, 19:17:38 pm »
Дрешките аз лично ги пуснах на указаните на етикетите градуси. По принцип не са толкова замърсени самите дрешки, освен от пипането. А и както казва Надин, при повечето, дрешките ще съхнат на балкона. Моята пералня няма сушилня, така че ще съхнат на простора.
А и другото нещо е че дори и да се изперат на 90 градуса, като ги приберете в шкафчето не е гаранция че ще останат напълно дезинфекцирани. Така че лично аз си пера на указаните температури.

*
Re: Тема на бременните №74
« Отговор #799 -: Април 05, 2011, 19:56:33 pm »
едно по едно сега:

Боби, по повод раждането във вода, мисля, че е по-скоро с оглед подпомагането на майката, отколкото стреса на бебето - както ти бяха писали влизаш във водата след като вече раждането е достатъчно установено - над 4 см разкритие, дори малко повече, защото иначе топлата вода спира контракциите, и освен това е ефективно средство срещу болката. така, че това с водите не е толкова страшно, щото ти така или иначе после ще си теглиш един душ. основното предимството за мен е облекчението от болката и намаляването на риска от асистирано раждане включително епизиотомия. което не означава, че никога при водно раждане не се прави епи, но ако има някакъв проблем те изкарват от там и си тръгваш по по-медикализирания път. от гледна точка на хигиената повече ме притесняват нещата дето ще излиза от мен по време на раждането, така че ще съм благодарна на родители да кажат как стои този въпрос - като тук измежду другите неща, които не ти правят е и клизмата?

днес акушерките ми обясниха, че според изследванията напоследък е по-добре да има малко естествено разкъсване, отколкото епизиотомия. ако разкъсването има опасност да засегне мускулите към гърба тогава се правил разрез.

питах ги и за микробиология - отговора беше, че се получавали много фалшиви негативни тестове, затова не го правели стандартно това изследване, а ако има симптоми на инфекция по време и след раждането, тогава ти дават антибиотици и ако си имала повече от един симптом за инфекция, дават на бебето също антибиотици.

иначе новините са, че аз съм добре и бебето вече е започнало да слиза надолу към таза и си седи с главата надолу.

а за дрешките - какъв е смисълът да мислите за дезинфекция като ще ги сушите навън?
аз много съм се замислила, защото мястото за нещата на бебето е отделено само с една вътрешна стена на гардероба от мястото дето ни стоят дрехите за навън. още не съм я решила тази дилема, някакви идеи?

пп вчера ни казаха задължително за родилното да носим шапки за бебето, защото от главата най-много се губела топлина.