0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Тема на бременните №74
« Отговор #320 -: Март 17, 2011, 17:58:43 pm »
Привет и от мен. Ох ще видим дали ще се завърти през тези две седмици (на 31.03 отново съм на преглед). Предполагам че тогава ако е седалищно мога да искам докторката да ми напише в направлението, което ще ми даде раждането да е секцио. 

А ето и списъчето, че отдавна не съм го пускала.
ПРИСТИГАМЕ   
 yahoo_17 stork-boy


Литето-21.03.2011 планово секцио
Ася 81-05.04.2011 планово секцио
sami123 – 14.04.2011
ultra – 14.04.2011 планово секцио

zeituni-7 дни до термин


ЧАКАЩИ  preggo

tucy – 29.04.2011
elle22 – 03.05.2011 планово секцио
Nadine – 04.05.2011
Topsi – 04.05.2011
Elena B – 19.05.2011

*
Re: Тема на бременните №74
« Отговор #321 -: Март 17, 2011, 18:24:13 pm »
 Еленкаааа, абсолютно разбираеми притеснения.Според мен идват от многобройните примери по улици и градинки.Аз лично познавам такива мами,които само гукат и каквото друго каза ти :) . Проблема си е в самите мами,а ти няма да си от тях, щом от сега те тормози това  :lol:
 За градусите при пране.Ми ,момичета,ако искате да перете на 60градуса и повече памучни дрехи,купувайте ги по-големи. Ограничението за градусите е защото памука се свива и то не малко.Същото важи и за сушилнята...
 Лятото,простирането на балкона е хубаво.Слънцето играе добра роля за убиване на бактерии,но пък мръсния въздух ,особено в София ... аз лично откакто простирам в вътре в къщата на сушилка ,вече не ми се простира на балкон.
 Гладенетооооо,ще ми е супер приятно да гладя малки сладки дрешки сигурно точно една седмица  :? .Ако си купим сушилня до лятото със сигурност ще пропускам гладенето

 Килограмитееее,аз съм +15кг. Приятелките казват,че изглеждам много добре,само малко дупето е в повече  :oops: , обаче днес доживях свекито да ми каже,че съм погрозняла в лицето...хихихихи,а аз точно там си мислех ,че изглеждам добре.Нито ми е подпухнало,нито е изринато с пъпки  :lol: :lol: :lol:
*
Re: Тема на бременните №74
« Отговор #322 -: Март 17, 2011, 18:42:33 pm »
Мен още по-странни мисли ме мъчат от вчера, даже ме е срам да си призная пред мъжа ми че мисля за работата и едва ли не дали няма да пропусна нещо важно доката ме няма  8) Довчера исках да се махна час по-скоро, сега пък слушам колегите с огромен интерес, а те ми викат -на теб защо ти пука  osi_10 откачена работа сме жените, какво искам и аз не знам  :lol:
Ейй, все едно аз съм го писала! Само дето не мога да го скрия от мъжа ми, който полудява от непрестанното ми лашкане между "не ми пука, дори да изгори предпроятието още в неделя" и "о, боже, ама как сега ще изпусна точно смяната на властта (продадоха ни щото) и какво ще правя като се върна..."  :oops: А колегите всеки ден ме питат "ама ти още ли си тука"; добре, че обикновено и ми носят шоколад  :D Дано да са хормоните, не ща да продължавам така идната година и нещо!

Хора, ако съм със секцио, горе-долу 2 седмици преди термин ли го назначават? Или няма някакъв специален срок - в смисъл, хвърляме боб и гледаме да не епо Великден? Не че няма да разбера след седмица, ма пустото любопитство! Не знам за котките, но скорпионите много ги мори!
*
Re: Тема на бременните №74
« Отговор #323 -: Март 17, 2011, 20:23:18 pm »
Надин, доколкото на мен са ми казвали секцио се прави около 10 дена преди термин.
Аз пък да си призная много не се замислям за работата, може би защото вече три месеца съм си вкъщи. Е чувам се с колегите ама гледам да не си говоря много за работа. Макар че като се замисля в последно време като се чуем и току ми кажат някоя новост, която е адски нелепа и дори смешна. Ама както и да е.

*
Re: Тема на бременните №74
« Отговор #324 -: Март 17, 2011, 20:56:37 pm »
 На мен ми казаха,че може една седмица преди датата на термина,но много често се случвало да се съобразим и с графика на избрания от нас доктор  ;) особено ако е отпускарски периода

 Аз имам терзания по повод работата само защото като я отказвам / аз съм си сам шеф на себе си / всъщност отказвам пари във време на криза и това леко гризе съвестта ми.Обаче опитах няколко пъти да се върна пълноценно на работа ,но не се получава.Единия ден съм преизпълнена с енергия и позитивизъм.На другия обаче ми се спиииии,мързи мееее,тежко ми е и какво ли не друго оправдание за да не работя.Явно има нещо вярно в това,че организма ни се наглася на икономичен режим и пести енергия за бебето и това,което го очаква
Re: Тема на бременните №74
« Отговор #325 -: Март 17, 2011, 20:58:17 pm »
Леле Туци, ами то само ние почти сме без планово секцио и с дата доста неизвестна  :lol: Аз да се отчета -идвам от Токуда и засега няма индикации за секцио, още сме главично и не е особено голямо все още -3130гр. Само не разбрах кога ще ми оцени дали главата на бебо е съотносима с моя таз- спомена нещо но след това изчезна и аз забравих да питам. Въобще прегледа ми там на УЗИ обикновено не трае повече от 3-4мин., въпреки че отговаря и обяснява много сладкодумно  :wink: Надявам се е така, защото всичко е ок. Но пък от ЖК ще ме мери по този критерии в понеделник, така че съм по-спокойна. И отново моето двусмислие -хем исках нормално, хем сега искам да излезе по-рано, защото иначе съвсем ще наддаде, а аз и сега едва издържам на огромния корем :oops:

Освен това днес първото ми пране на 90гр. не беше провал, но не уцелих сушенето и се наложи и да гладя после, че бяха влажни, но добре че беше пробно с малко пелени. Утре ще пускам обеялца но на не повече от 40градуса предполагам..

надин, знам аз че сме на един хал :) а и като гледам май ще раждаме с малка разлика във времето, ако ти си по-рано с 10-15дни, дано обаче аз не закъснея  :wink:
*
Re: Тема на бременните №74
« Отговор #326 -: Март 17, 2011, 21:04:15 pm »
 Момичета,вие от тези бархетните пеленки ли си купувате?Някоя от вас може ли да ми каже с какви размери са горе долу.Аз ще си купя,но искам и да си направя няколко.Имам страхотни 100% памучни платчета и много ме сърбят ръцете.Само не знам с какви размери да са...Аааааа, и тези кърпички,които винаги постиламе преди да сложим бебчето на рамото си примерно,теколко са големи?
*
Re: Тема на бременните №74
« Отговор #327 -: Март 17, 2011, 21:23:34 pm »
Сами, бутилираната бебешка вода е създадена /уж/, за да не се преварява, а да се ползва директно. Аз я ползвам директно от бутилката и не съм регистрирала проблем от това. Както се сещаш по подобен въпрос обаче, колкото мами - толкова и мнения ще чуеш, та сама ще трябва да си решиш. ;) Както споделих и преди, вече начената бутилка бебешка вода, ако не съм я изразходвала до 24 часа след отварянето й - преварявам остатъка /така е указано и на етикета, поне на тази на ХИП/. Предполагам, че се прави така за по-сигурно, ако все пак са полазили някакви гадинки и се развиват микроорганизми във вече отворената бутилка - да ги изтребиш, като им кипнеш водицата  :lol:
Чаят от копър пак е на ХИП, един на гранулки, може да се дава на деца от една седмица нагоре. Уж трябва да помага и за коликите, ама нещо ме съмнява мен. Моето хлапе го пие с кеф и по много /да му се чудиш на акъла, на мен ми е гаден на вкус/.

Да ви кажа, прах на 60 градуса бебешките неща само веднъж - при първото пране и нямаше щети, въпреки че на повечето етикети беше указано 40 градуса /с малки изключения/. Апропо, поредният случай в който се запитах защо уж 100% памучни тъкани трябва да се перат на такива температури, ама...ясно. Някои пухкваи одеалца и пеленки от много деликатни тъкани с разни шарки и апликации ги прах на програмата за плетени тъкани, която е и кратка и на ниски градуси 30-40. Оттогава пера основно на 40 градуса, понякога на 50 бяло и толкова. Абе...изобщо спрях да се водя по всякакви етикети, на повечето имаше символ, че не са подходящи за сушене в сушилня, ама познайте дали не ги набутвам редовно вътре - нямам загуби. ;)
Задължително обаче, пускам изплакваща програма два, най-често три пъти. Но това си ми е стар навик, така правя и с нашите дрехи.
Важното е, че бебето е ОК, кожата му е в чудесно състояние, от което стигам до извода, че пера "правилно" /или по-вероятно, детето просто няма проблемна кожа/.

Надин, поне в България планово секцио се прави 10 дни до две седмици преди термин, когато всичко с майката и бебето е наред /спешните състояния и показания - ясно, дано на никоя от вас не се налага подобен вариант/. В някои държави мисля, че се чака почти до термин, но карам на спомени и не го казвам категорично. Моето секцио беше точно 10 дни преди термин.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Тема на бременните №74
« Отговор #328 -: Март 17, 2011, 21:25:38 pm »
Момичета,вие от тези бархетните пеленки ли си купувате?Някоя от вас може ли да ми каже с какви размери са горе долу.Аз ще си купя,но искам и да си направя няколко.Имам страхотни 100% памучни платчета и много ме сърбят ръцете.Само не знам с какви размери да са...Аааааа, и тези кърпички,които винаги постиламе преди да сложим бебчето на рамото си примерно,теколко са големи?
Didon, аз си купих готови пелени и ги позвах, за да ги слагам под главата на Ивана, а също и за рамото, защото стават прекрасно и за това. Тук почти всички майки затова ги ползват.

Боби


  
Re: Тема на бременните №74
« Отговор #329 -: Март 17, 2011, 21:33:00 pm »
Привет,момичета!
На мен от работа и учене не ми остава много време да пиша,но пък и няма ново край мен де.
Ама разбира се,аз пак имам питанка-снощи много силно и болезнено ми се схванаха прасците,та това ли са крампите и не е ли малко рано за тях?Не знам дали е от бременността или от работата,че вече трета седмица дори не мога и да си помисля да поседна,но това схващане беше много неприятно.Дано не се повтаря често.
А за прането и гладенето нямам мнение,но поне събирам информация ;)
[/url]
*
Re: Тема на бременните №74
« Отговор #330 -: Март 17, 2011, 21:41:16 pm »
краси, тъкмо това са крампите, аз също търчах последните седмици и имах, макар и не ужасяващи, но много ми помогна, това, което и другите тук препоръчват - като усетиш схващането, изпъни си стъпалото нагоре, все едно някой ти бута пръстите към теб. и другото дето се предполага да помага е магнезия, ама не зная за него дали е плацебо ефект или истина.

исках да питам, мислите ли, че ми трябват бодита с къс ръкав и без крачоли за под бодито с дълъг ръкав и дълги крачоли? днес ми казаха, че трябвало като бельо за бебето, пък аз си мислех, че няма нужда от това, а може върху бодито да се сложи нещо, ако е хладно?

айде да си кажем, кой какво мисли за списъците за бебе (отново), че има някой неща, които ми се струват абсолютно излишни като например пижамка за бебето.

туци дано се обърне, нали имаше едни упражнения, които се правят да се обърне? и да седиш с облегалката на стола между краката (според мен това дава повече място)

да се оплача, мисля, че започва това с киселините и дискомфорта след хапване (сега ядох вафла мура и хич не ми е добре на стомаха, а пък след обяда ми да не ви разказвам).

лека ви нощ
*
Re: Тема на бременните №74
« Отговор #331 -: Март 17, 2011, 22:27:17 pm »
 Краси,аз крампи още не съм имала,но често ми се случва вечер като си легна да усещам прасците сякаш много изморени,като че ли цял ден съм трамбовала по улиците.Правя това,което момичетата съветват при кампи,опъвам стъпалото в контра щпиц ,а именно извивам го сякаш да опра пръстите в прасеца отпред

 Мен най-много ме тормози недостига на въздух нощно време.не е всяка нощ,но понякога явно лигавицата на носа се удебелява доста и не ми стига въздух...
 
 За секциото,моя позната знам,че много държеше секциото и да е възможно най-близо до датата на термина.Така и роди в Щеревата клиника , но за една бройка да изпусне момента за секцио...че отишла в болницата защото имала проблем нещо с червата и я боляли, а не  защото започвала да ражда...хихихи добре че мъжа и я накарал да отидат до болницата
*
Re: Тема на бременните №74
« Отговор #332 -: Март 17, 2011, 22:40:43 pm »
Аз пък момичета вечер спя като заклана. Нищо не усещам. Моя мъж само ме информира малката как е буйствала в корема ми, ама аз грам нищо не усещам. Дори не мога да кажа дали съм имала или не крампи.
А относно раждането съм пред голяма дилема - от една страна искам да си родя нормално, да е изненада, ама от друга страна пък се замислям за секцио, знаеш си точната дата и час, не се притесняваш каква акушерка ще ти се падне и т.н. Имам още много малко време да го омувам този въпрос. Като се замисля на 29.03 влизам в 9-ия месец и то не остана време вече.

*
Re: Тема на бременните №74
« Отговор #333 -: Март 18, 2011, 08:25:52 am »
Здравейте мамита!Аз не пиша ,но ви чета често да видя кой да къде е стигнал :lol:
За схващанията /крампите/те са много неприятни и мен ме тормозиха-пих Магнезии.Те се получават при липса на Магнезий.
За водата и аз да си кажа...някой питаше дали става с ел.кана-да става!Ние ползваме и педиатърът каза ,че не проблем и в нея да я кипваме
За прането аз ти пера на 40,но ако има особени замърсявания :lol:и на 90 
Успех  :crossfingers:и леко раждане

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Тема на бременните №74
« Отговор #334 -: Март 18, 2011, 08:52:34 am »
айде да си кажем, кой какво мисли за списъците за бебе (отново), че има някой неща, които ми се струват абсолютно излишни като например пижамка за бебето.
Ами аз не знам на какви викаш пижамка, но аз Ивана винаги я слагах да спи с дрешка с дълъг ръкав и крачол, вкойто влиза цялото краче. Как се казва това - боди с дълъг крачол ли? За мен е пижамка и аз само за спане ги позлвам тези дрешки. И отдолу си има боди без крачоли и с къс ръкав. Много е удобно да спи така, защото все пак се развива и не трябва да я мислиш, защото си е цялата покрита.

Боби
« Последна редакция: Март 18, 2011, 08:56:18 am от Bobbie »


  
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Тема на бременните №74
« Отговор #335 -: Март 18, 2011, 09:50:24 am »
Добро утро от мен!

Снощи се изкуших от една халва със стафиди  и прекалих с дегустацията й  :oops:. От нея на мен ли ми стана тежко или много енергия дойде при  човечето , но не можах да спя .

Скокнала съм още от 3 през ноща .Не можах да спя и станах , гледах малко тв  до към 5, легнах  и в 7 станах наспана . Тренирам от сега  :lol:


Вчера бях на ЖК -теглене и мерене .Коремче 97 см , кг : дотук  +6 според тяхните мерения , на  мен ми се струват повече като се погледна  . Другите чакащи бременни казаха ,че имам огромен  корем  -не знам  да се радвам или не .Дано " къщата " на бебо му е широка и удобна.  


didon,  ако имаш  плат ,  не виждам проблем да си ушиеш  сама пеленки.А и ако  излиза по-евтино да си купиш плат , защо  не?
Майка ми каза ,че има много мек бархетен плат    и ще ушие малко  пеленки .Но по-нататък  -рано било още  :wink: А за размерите не съм се замисляла -предполагам тя си знае .
Я кажи -каква дрешка купи за изписване ?  Нали сме с лятни бебоци,  хич нямам идея какъв трябва да е комплекта за изписване .Не че тук в провинцията имам избор, ама на следващото идване до София  , предвиждам шопинг, та да съм готова .

Иначе при последния преглед при д-р Сигридов минала седмица , той ми каза  да намаля магнерота  , с тенденция да го спра  засега, ако нямам  стягания .Но чак да го спирам ме е страх .
« Последна редакция: Март 18, 2011, 10:54:41 am от nimika »


Re: Тема на бременните №74
« Отговор #336 -: Март 18, 2011, 11:39:22 am »
didon  пелените аз ги ползвах върху хавлийката след къпане, върху повивалника като се преобувахме. Комплектите са две бархетени и две тензухени . Като едната бархетена е голяма , другата малка, и тензухените са така. Голямата е размер горе долу 90 на 90, а малката е правоъгълна, нея я ползвах повече на повивалника, или върху хавлийката за дупе. Така , че можеш да си направиш и сама, примерно малката да е с размер като хавлиена кърпа средно голяма, а голямата като размерът на хавлийката за баня. На мен ми бяха много полезни до почти една годинка, защото синът ми е с чувствителна кожа. А и бархетът попива много по добре от хавлията. В родилния дом ги подсушаваха само с бархетени пеленки, без хавлии.
« Последна редакция: Март 18, 2011, 11:42:13 am от elora_cat »
*
Re: Тема на бременните №74
« Отговор #337 -: Март 18, 2011, 12:08:38 pm »
Ехаа, аз тогава се очертава великденско яйце да снасям :-)  Сами, ще се шматкаме заедно по коридора на Токуда явно... ще е хубави най-сетне да мога да се размина с някого спокойно по тесен коридор  :D

За крампите, болките в гърба и др.подобни - моята кинезитерапевтка (спасява ми живота откак дископатията се обостри, а сега - ежеседмично) ми показа няколко упражнение от легнало и седнало положение за предотвратяване на крампите и заякване на гърба. Сега мога да спя спокойно, крампи почти нямам, и изчезват веднага след като си опъна крачетата, отново имам мускули на гърба и кръста ме тормози много по-малко и рядко отпреди... Изобщо, при условие, че не мога да се движа нормално и съм качила 10 кила (което за мен си е сериозна допълнителна тежест)съм адски доволна от упражненията; всяка сутрин си ги правя и се чувствам отлично. Ако някой иска по-подробно описание, да пише на лични, може пък да помогнат нашироко...

Елито, явно не само аз съм адски зле с терминологията на бебешките дрехи  :lol:  прекарах 1 ден със "списъка" връка и се изгубих тотално - бодита, ританки, панталони, гащеризони, потници.... и все не нацелвам кое какво е :-) Затуй се докопах до снаха ми, с пресен 8-месечен опит, взех каквиото тя ми каза, и продължавам да не знам как се казва... ще се уча в крачка, или ще ходя по магазините с мостра в ръка и ще казвам, че искам "такова" :P
*
Re: Тема на бременните №74
« Отговор #338 -: Март 18, 2011, 12:37:32 pm »
Това с дългия ръкав и цели крачоли се казва гащеризон у нас, по чужбина му казват пижама :wink:.






При жълтеница у новороденото не се дава да се пие глюкоза, защото излишният  билирубин не се отделя с урината, а с изпражненията.
*
Re: Тема на бременните №74
« Отговор #339 -: Март 18, 2011, 12:44:32 pm »
Нимика,не вярвам да излезнат по-евтинки пелените,но понеже аз се занимавам с шев и ще ми е много приятно да направя на бебчо нещо лично аз :)
 Между другото сега произвеждам едни супер сладурски лигавници,тип пиратска кърпа / .Малчуганите са супер сладки с тях,пък и са чудесен аксесоар към дрешките и предпазват от лигавене и цапане...
 Ето един сладур да го видите:

  
 Иначе за изписването аз взех едно страхотно гащеризонче с дълги ръкавки и цели крачолки,отдолу със затворени крачета/ точно каквито описва Боби за спането/ . Свекито каза,че щяло да му е топло.То е 100% памучно,но е от онези,малко като плющени отвън.Има си и таке към него.Май ще ни е големичко за изписването, обаче съм сигурна че ще напазарувам и други неща та ще имаме избор :)

 Елорка,благодаря за описанията на пеленките.Аз също си мисля,че ще са ми много удобни и за това ми се иска да си направя доста.Да не ги пера час по час,пък и да си имам разнообразие от десенчета