Здравейте! Хубава седмица и от мен!
За температурата - ето мнението на д-р Бърди, което аз много ценя (извадки):
"Аз лично не поддържам мнението да не се дават антипиретици под 38. Смятам го за необосновано, недоказано (като полза) и рисково като поведение. Ако детето подскача с 38? може и да не подскача и играе след 1/2 час а да направи гърч, например, ако т-та внезапно отиде към 40... .
Изобщо моето скромно мнение е че никой практически работещ Педиатър не може и да мисли да оставя деца (особено под 2 годинки) с т-ра с часове и по принцип за мен този въпрос е вид "лакмус" за това колко "практически опитен" е един Педиатър... почне ли да ми говори "до 38 чакаме и т.н.", го отписвам от "интересните" за мен професионалисти. Това е толкова базов и дълбок въпрос, че който не успее там да ме впечатли, едва ли ще ме впечатли с редки диагнози и научни "абра-канабри" от последна мода (като "Сингюлер" манията, например, или светенето с фенерче из нослетата, или кашкавал овчи-сирене краве, триковете...).
Видял съм много, за да ме лъжат лесно... .
Знаете ли, когато работите много години, видели сте доста неща, всяка нова за Вас информация се пречупва през личното мнение. И много трудно си променя мнението човек, имащ дълбок практически опит.
Едно отклонение ще направя тук... това с 38 е Американско мнение и в Европа не се поддържа навсякъде- например Французите НЕ го поддържат и дават антипиретик над тази т-ра, над която детето не се чувства добре. Но над 38- винаги. Тяхна (Американска) е също теорията че видите ли нормалната т-ра била до 37.3, с което аз лично категорично не съм съгласен. Впрочем, никой не знае- няма да намерите лекарски учебник, в който ТОЧНО И ЯСНО да е дефинирано кое е нормална т-та, и кое не е. Пишат че над 38 било повишена, под 38- не била. Да, но има пневмонии и с 37.7...така че >> пак "увиснахме Господа" .
Моето мнение? всичко над 37 (включително и 37) си е т-ра над нормата. Всичко до 36.9- норма. Това под мишницата измерено, и то лява мишница.
...
Не забравяйте няколко неща:
* повишената температура не е толкова защитна реакция колкото реакция към стимул. Ако не бе така, щяхме да си имаме постоянно повишена температура. Контролът на телесната темпратура е в много тесни граници и перфектен. Именно затова 37.3 постоянно не е нормална температура. Да, дневни вариации има, но това е друг въпрос.
* наистина може повишената температура да стимулира защитни механизми, но това изобщо не значи че щом свалите температурата защитните механизми престават да функционират. Защитните механизми са отговор на стимул, а не са се отключили "от само себе си". Следователно отговорът на външният стимул продължава независимо каква е т-та щом стимула (вирус, инфекция, онкологично заболяване и т.н.) е наличен. Пример? Спира ли имунният отговор към една тежка инфекция съпроводена от хипотермия? Не.
* Да, Нурофен и от групата са имуносупресори и понижават имунният отговор към инфекции. Но с една,две дози дневно нещата много не се променят за здрави деца.
* няма НИТО едно научно доказателство или статия доказващи че, деца на които не са давани антипиретици, се оправят по-бързо от деца, на които са давани. При едно и също заболяване,разбира се. Опитът показва че деца с добър контрол на повишената т-ра много по-лесно и бързо преодоляват банални вирусни заболявания, отколкото деца с лошо хранене и обезводнени от дни с висока т-ра. Тук има възрастови различия и много други детайли. Защото липсата на контрол на т-та допълнително "наслагва" върху основното заболяване допълнителна патология >> най-вече обезводняване,липса на адекватно хранене, силен катаболизъм със загуба на тегло. Не е все едно дали ще имате диария с тежко обезводняване от висока т-ра, или диария с контрол на т-та, и от там по-слабо обезводняване"
Дано е добре д-р Бърди! Липсват ми мненията му!
Моето дете с Т над 37 е като парцал. Лично аз давам антипиретик за Т над 37.
П.П. Сара, пробвай както мишето ти е казала. Аз сешоара го бях обявила за вълшебния уред!
При нас коликите продължиха доста - до 5.5 месеца. В известна степен помагаше и носенето на ръце, гушната плътно до тялото ми.