Фуси, от сърце пожелавам свекър ти да се оправи и да се радва на внука и семейството си още дълго време!
Днес се навършва точно една година, откакто почина вуйчо ми /на 54г/ от меланома /агресивен кожен рак, един от най-гадните/, та темата ми е и близка и болна... Вуйчо ми ми беше като баща, на сватбата ми той ме "даде" на мъжа ми, адски ми липсва и се моля възможно най-малко хора да чувстват такава липса, поради лекарско безхаберие и некадърност. Тези дни очаквам най-сетне да гушна сина си и като повечето хора преживели загубата на близък човек, си повтарям наум разни "утешителни неща", като ето: вуйчо си отиде, но на негово място ще се появи моето дете. Тъпо е, но го правя, защото друго не мога да напаравя и да променя...
Редно е да отбележа, че в нашия случай - заболяването беше хванато навреме, проведеното лечение беше адекватно и според всички съвременни стандарти, просто типът рак беше от тези с почти нулев шанс за преборване и го "изяде" за 8 месеца, този двуметров здрав мъж...Нямам упрек към лекарите, те направиха и невъзможното да го спасят, но не било писано.
Но искам да кажа следното на всички, които някога /недай Боже/ изпаднат в подобно положение, с подобна диагноза те, или техни близки. Джи-пи-то НЕ Е човека, който да следи нещата! Това го забравете и зачеркнете като вариант, въобще през ум да не ви минава. Състоянието на пациент, преборил онкозаболяване - в последствие се следи само от онкоспециалист! Майната им на осигуровки, ЗК, пари и пр. нищо не струва повече от живота. Дори онкологът може да пропусне нещо и това го има, ама ако той пропусне, джи-пи-то със сигурност няма да стопли за какво иде реч, докато не стане твърде късно. Изключенията от това правило са прнебрежимо малко.
Не защитавам общопрактикуващите лекари, те просто са едно безумно звено в безумната ни здравна система и лично аз, освен за това, че съм се разсополивила нещо - за друго нито бих потърсила такъв лекар, нито бих го послушала. Помислете реално каква би следвало да е длъжностната характеристика на един общопрактикуващ? "Специалист по всичко" - еми няма такъв лекар просто. Кой е този лекар който ще разбира от всякакви видове болести, при всички възрастови групи - "от бебе до баба" и с какъв акъл да му се доверя на преценката за нещо сериозно? Да, би трябвало въпросните за всяко нещо, което не знаят и не им е ясно да насочат към колега-специалист в дадена област, всъщност "позицията" им нормативно така е замислена - "гара разпределителна", но всички знаем, че напрактика не работят така и защо това не се случва. Както за репродуктивни проблеми не търсим кварталния АГ, както за децата си избираме педиатър, така и за всяко сериозно заболяване, особено доказано - постъпвайте по същия начин. Специалист и той да следи нещата.
Общопрактикуващите, често не са просто безхаберни и да не им пука за пациентите всъщност - просто са некомпетентни. В случая със свекъра на Фуси, по-вероятно за това става дума, а не за мърлявщина. Този въпросния лекар само си го представете...има пациенти бебета с алергии примерно, пациенти с младежки диабет, със старчески диабет, с епилепсия, със сърдечно-съдови заболявания, с онкозаболявания и с още 1000 вида болести на всякакви възрасти, плюс регулярните с настинка и грип. Е, абсолютно изключено е той да е наясно с всички диагнози и профилактика за тях. Пак казвам - не оправдавам никого от тях, искам да се замислите на кого поверявате здравето си и защо джи-пи-то не е човекът, на когото да разчитате при сериозен проблем.
Пиша това с пожелание, никой да не опира до лекари, освен за настинка! Но, ако все пак се случи - мислете рационално, за ваше добро.