И аз да разкажа за моето раждане, след като забременях, си следях бременността при доктор Ганева от клиниката на доцент Щерев, при нея ми бяха опитите, при нея направих коремната ми операция след извънматочната, благодарение на нея сега имам моята дъщеря.В началото бях сигурна, че ще раждам там, с напредване на бременността, като много от вас почнах да се замислям за неонатологията, ами, ако се наложи бебето да бъде в кувиоз трябва да го транспортират, а това си е доста рисково, и реших, че ще раждам при д-р Духовников в Шейново, в петия месец влезнах за задържане в Шейново, е няма такъв кошмар(имам две операции в Шейново, но на друг етаж), има само една тоалетна на цял етаж, в тази тоалетна няма седалка на чинията, общо взето мизерия пълна, санитарките се държаха така все едно съм им на гости в тях, накрая си отнесох и едни стрептококи, та ми се наложи да пия антибиотик, това ме разколеба, и взех решение да раждам в Щерев.
В началото на 35 седмица през нощта отидох в клиниката с контракции на 5 минути, на апарата се видя, че са родилни и са регулярни стигащи до 100, тогава д-р Тимева след консултация с д-р Ганева ме убедиха, че ще е по добре да отида в някоя от големите болници, все пак още не бях влезнала в 9 месец, и понеже имах уговорка с доктор в Шейново, отидох там, контракциите ми бяха на 3 мин., но имах разкритие само 1 см., включиха ми системи и ми записваха тоновете, следващите 2-3 часа ми се губят леко, но сутринта към 8 вече ми намаляха контракциите, как и досега не знам, изписаха ме след 5 дни, и се почна едно следене през ден, нямах почти води и ме обземаше на моменти такава паника, че не можех почти да спя. Решихме секциото да е на 1.11 тогава влизах в 37 г.с.
Сега за самото раждане в клиниката на Щерев:
Сутринта гладна и жадна бях в клиниката, качиха ни с още едно момиче (тя щеше да ражда първа), дадоха ми нощница и чехли и ме заведоха в реанимацията, там ме сложиха на запис(който беше докато не влезнах за самото раждане), направиха ми клизма и преглед и зачаках анестезиолога, направиха ми някои тестове за антибиотици и успокоителни, след разговор с анестезиолога, ме вкараха за раждане, бяха трима доктори: д-р Ганева, д-р Тимева и д-р Александров, след като извадиха бебето ми свалиха чаршафа и ми показаха как и режат пъпната връв, аз чесно не помня много, че бях толкова изплашена, че само питах дали е добре бебето, като почнаха да ме шият ме приспаха, събудих се след около час в реанимация и ми дадоха да гушна Божидара, дойде и таткото.През нощта не усещах никаква болка, просто няма такова обезболяване все едно не съм раждала.
На другата сутрин ни раздвижиха и ни заведоха да си видим бебетата, е тогава само ме е боляло, но аз си знам, че трябва много ходене за да ти мине по бързо.
Качиха ни в стаята и ми дадоха бебето за кърмене, през цялото време имаше една акушерка която обесняваше и ни показваше как става. Аз бях в самостоятелна стая, която беше като 5 звезден хотел, кърпи, тоалетни принадлежности, два вида превръзки, обезболяващи и каквото ти хрумне го има. Бебето си беше при мен постоянно и тогава реших, че ще се кърмим на поискване и няма да и давам изкуствено мляко, това споделих с акушерките и те ме подкрепиха, през ноща ги будех, когато се будеше детето да сменяме памперс, никой не ми каза нищо. на третия ден ми дойде кърмата с все сила и гърдите ми станаха като бомби които ще се пръснат всеки момент, тогава ми дадоха помпа(на Авент) и докторката и акушерките идваха на всеки час да ме преглеждат, че е можело да направя мастит.
В следващите дни ни показаха как се сменят памперси, как се преоблича детето, как се къпе и с какво. На мен лично ми беше доста полезна информацията защото не знаех нищо, а в нас щяхме да си бъдем самички и нямаше кой да ми показва. Накрая да кажа, че раждането ми беше една сбъдната приказка, и най важното и досега успешно се кърмим и не искаме никакви биберони и залъгалки, и още нещо Божидара се роди 3,150кг. и се изписахме на 3,150 кг., и последно мамите които искат да кърмят успешно и дълго- сложете бебето на гърда колкото можете по рано и спрете добавката колкото можете по бързо и режим на поискване.
Извинявам се много за дългия пост, дано поне е бил малко полезен.