Евита, не съм раждала в Надежда, но моя близка е. Ето нейния разказ:
Първо да кажа, че съм много доволна от раждането в Надежда. Аз нямах предварителна уговорка с конкретен лекар, но успях да се договоря за конкретен ден, и то неделя (по принцип в неделя не правят планово секцио). Оперира ме д-р Христов, асистираше д-р Генадиева. 13 минути след слагането на упойката извадиха бебето, анестезиолога беше много добър (забравих му името Embarassed), поставянето на упойката не го усетих, после също не ме е боляло мястото. а краката си ги усетих около 2,5 часа след секциото. Хубавото е, че д-р Христов е ходил на специализация и прави операцията без външни шевове, така че после не се налага сваляне на конци. Бебето ти го показват докато си още на операционната маса, после го изнасят навън да го покажат и на таткото. Изнасят те от операционната и се виждаш за кратко с мъжа си (да го видиш разплакан от щастие Wink). След тов те карат в реанимация, където престоят е до другата сутрин. Късния следобяд носят бебето веднъж да го видиш (на мен не ми го донесоха, че я бяха сложили малко нан кислородна палатка и й бяха включили антибиотик заради повишен показател в урината). На следващата сутрин те раздвижват, трябва да станеш, да направиш поне няколко крачки и после те преместват в отделението. Стаите са или самостоятелни, или двойки, условията са отлични. Ако всичко е наред, веднага ти дават бебето и може да стои при теб през цялото време, само когато прецениш (за хранене, ако искаш да се изкъпеш, или когато къпят бебатата) може да го даваш в неонатологията, която се намира на същия етаж, съвсем близо. Показват ти как да кърмиш, помагат със съвети. В стаите в отделението свижднаето е 1 час, между 17 и 18 ч и може да влиза по 1 човек само при една родилка. Иначе и по друго време може да идват посетители, но свиждането става в столовата, където бебето не може да се извежда. Целия персонал е много внимателен и мил. Ако се чувстваш добре, може да слизаш и до барчето, аз например там се видях с моите колежки. Престоят при секцио е общо 5 нощувки (при условие, че и майката, и бебето за добре), като първата е преди операцията. Предния ден те приемат по обед и се правят кръвни изследвания, консултация с анестезиолог и специалист вътрешни болести, мерят се 2 пъти тонове на бебето и кръвно на майката. За здравноосигурена пациентка всичко струва 1400 лева, нищо повече не се доплаща. Носех си само тоалетни принадлежности и дамски превръзки, за бебето всичко е от болницата. Храната е добра.
На въпрос от моя страна за неонантологията в Надежда, приятелката ми отговори това:
Да, неонатологията е добра, имат кувьози и за недоносени, мисля че за родените бебета след 28-ма седмица имат условия да ги гледат. Докато аз бях там, имаше бебе, родено в 32 седмица. Неонатолозите също са добри, поне моите впечатления са такива, сутрин след визизтацията на бебетата, дежурния неонатолог минава по стаите на родилките да съобщи как са бебетата.