Да разкажа и за моето раждане в САГБАЛ "Д-р Щерев" София, до като спомените ми са още съвсем пресни.
Бях планувана за 15,10,2012г., но на 11,10,2012 получих контракции, а вечерта към 21ч ми изтекоха водите. Обадих се на дежурния телефон и ми казаха да тръгвам натам. Да уточня, че седмица предварително имах консултации с анестезиолог /при налични алергии, се назначава задължително и консултация с алерголог в МА/ и кардиолог. Пристигнах в болницата, прегледа ме дежурен лекар, направиха тест на течността, провериха разкритие и контракции. После започнаха да събират екип /моята лекарка беше извън София, но ми се обади лично и я заместиха/. Направиха ми тоалет, клизма и ме качиха на запис. Аз съм родена на 12,10 и ми обещаха да извадят бебето на 11,10, за да не сме на една дата /не, че аз държах на това/. Анестизиологична сестра започва да ви "налива" със системи - Рингеров разтвор и др. После дежурната анестезиоложка ми постави спинална упойка- неприятно, но се преживява. Поставят преграда и те почват. Едната докторка закъсня и синът ми се роди на рождения ми ден
Бебето се вади за не повече от 5-6 минути, чувството е предмет на друг разговор
Веднага го поема неонатолог, преглеждат го, правят му тоалет и ти го показват. После го вземат. Дозашиха ме и ме метнаха на системи в реанимацията. Отново те посещават интернист и кардиолог. В болницата са привърженици на кърменето, бебето се носи и се дава на майката, всичко се обяснява внимателно и спокойно. Вечерта към 18ч ме раздвижиха и ме качиха в самостоятелна стая /ако има свободна и искаш, иначе стая с 2 легла/. Акушерки поемат грижата за бебето, преобуване, къпане ако се наложи дохранване, но ако майката прояви желание - се оставя на нея. Храната за майката се избира от списък, кухнята е добра и разнообразна. Непрекъснато се проверява нейното състояние - обезболяващи, тоалет, лохии и пр. Много са внимателни и мили всичките! Бебето е непрекъснато при майка си през деня, по желание го оставят или вземат за през ноща. Дрехи за детето и майката, консумативи за тоалет, памперси, шишета, помпи /оборотни/ се дават от болницата. Цената на раждането е 1995лв за осигурени майки + изследванията /ПКК,урина, васерман/ и нито стотинка повече. Накрая осигуряват голяма зала за изписване и подарък за бебето /който, между другото е чудесен
/ Май е това в общи линии. Пак бих отишла там...