Аз родих в МД София, по стечение на обстоятелствата. Иначе планирах раждане в АГ Варна при д-р Александров. Пукна ми се мехура в началото на 8 месец, на 30-ти срещу 31 декември в 1:30 сутринта...Живея в Бургас. В нашата държавна болница не бих стъпила, ако ще и пари да ми дават, не толкова заради условията, а заради липсата на кадърен и нормален персонал. Отскоро имаме и частна болница, която работи със здравната каса - "Дева Мария" - с много модерно родилно отделение и неонатология, на чиято апаратура биха завидяли и от МД София. Де да можеше да се каже същото и за неонатолозите, обаче... Тъй като беше посред нощ се наложи все пак да посетя болница
Звъннах на д-р Александров, не можах да се свържа, звъннах на ЖК-то, който работи в частната болница - и той не вдига. Отидох директно в Дева Мария, приеха ме веднага, прегледаха ме, нямах контракции, нямах разкритие, води имаше все още. Сложиха ми система и започнаха инжекциите за дробчетата. Аз умирах от ужас, че може да родя в тази болница. Да, условията перфектни, отношението невероятно, но! Неонатолозите твърде неопитни. В 3 сутринта д-р Александров видял, че съм му въняла и ми се обажда. Щом му казах какво е станало ми нареди директно - стягай куфара и сутринта тръгвай за София. Щом нямаш разкритие и контракции - тръгвай, не рискувай да родиш в Бургас. Едвам дочаках сутринта, когато дойде лекаря ми от ЖК. Казах му какво ме е посъветвал д-р Александров и човека, евала, си каза - "ами и аз смятам, че това е най-разумното, което можеш да направиш. Да не си кривим душата, тук нямаме нужната подготовка за толкова малко бебе". Прегледа ме и установи, че мога да пътувам. Тръгнахме веднага.
Пристигнахме в МД без никакви предварителни уговорки, само с епикризата от Дева Мария. Като разбраха откъде идвам ме обявиха за луда откачалка поела огромен риск. Как да им обясня, че рискът е да родя в Бургас? Приеха ме набързо, прегледаха ме и ме сложиха на система. В интерес на истината съм много доволна от отношението. На 02.01.2011 г. родих дъщеря си нормално. Екипът, който ме изражда беше перфектен. Държаха се много мило, много спокойно и професионално. Родих бързо и лесно, след 2 часа ме качиха на 7 етаж. Да, доста старичко и вехто, но поддържаха чисто. Отношението там също беше много добро. Детето беше в неонатологията, където също получих много добро отношение. Въпреки многото работа ми даваха подробна информация за детето. Лекарката, която ме прие беше на работа всеки ден и постоянно идваше при мен и се интересуваше за състоянието ми, както и за това на бебето. Не платих нито стотинка, никой не си направи дори устата да му давам пари. Лежах в болницата 3 дни и ме изписаха. Информация за бебето получавах по телефона всеки ден, можеше и да се ходи на място, също всеки ден. Въпреки кофти условията, не мога да кажа, че не се издържа. Разбира се, ако можех да избирам без да съм притисната от обстоятелствата, не бих родила там отново. Но за мен по-важно е бебето. Само накрая малко се изложиха, когато преместиха бебето в Първа Градска, без да ми се обадят предварително. Разбрах, когато се обадих за информация. Но какво да се прави, винаги ще има нещо кофти
Изводът - когато се налага да разчиташ на конкретен вид специалисти, в Б-я нямаме особен избор и правим компромиси с други по-маловажни неща, като условия, отношение дори... Обаче, ако не се налага по-специална мед. грижа, за мен човешкото и нормалното е да се спрем на нормална, бяла болница, която разбира се да отговаря и на финансовите ни възможности. Все пак, здравето и живота на децата ни е най-важно и ако се налага, пари ще се намерят. Раждането не е нещо, с което бих направила компромис заради парите.
Извинявам се за дългия пост
Успех на всички, на които им предстои това важно събитие!