здравейте,
иванита, шийката се гледа с вагинален ултразвук, но е добре да я мери лекар, на който му имаш доверие и ако нещо те притесни си отиди на "твоя" си доктор, казвам го от личен опит, щото мен ме изплашиха и бях точно в състоянието на Дидон, но успях да си отида на моята лекарка и тя да ми даде сигурност и спокойствие. по принцип си се следи от началото на бременността като ходиш на рутинните ти прегледи, ако случайно не ти я следят, питай си доктора, прави ли замервания, ако не прави, лично моят съвет е да отидеш някъде да ти я измерят, но не вярвам да не правят замервания. не е толкова важно точно колко см е, макар, че разбира се, ако е твърде къса е проблем, колкото дали се скъсява и дали има вклиняване или изтъняване, но това си се вижда на УЗ-то. не е причина да се шашкаш, както виждаш, дори и да има нещо, има какво да се направи, за да се
предотвратят проблеми.
маригри, контракцията не е задължително да е стягане и болка, така че по-добре питай, защото тази тежест, за която говориш е съвсем възможно да е контракция, поне на мен така ми обясниха. добре е да знаеш, не само за "собствена информация", а за да се поспреш и починеш ако това се случва, щото не си е шега работа това с контракциите, макар, че аз си мислех, че е нищо работа.
отиваме да зяпаме бебешки неща, стискайте палци да не изпокараме с мъжа ми, а на всичкото отгоре имаме и годишнина днес, ама не ме питайте 6 или 7 години станаха. трябва да му измисля нещо романтично, ама само бебешки стаи са ми в главата.
дидон, за разлика от другите тук, аз бих ти казала, като ти е притеснено и ти се плаче, плачи си, разбира се, че ще се тревожиш, позитивното мислене е хубаво нещо, но мисля, че сигурността, която информацията и доверието в лекаря дават е единственото, което мен поне би ме успокоило в този момент. всички знаем, че много жени са родили и при по-сериозни проблеми, от тези които ти описваш, но това не може да ти отнеме тревогата. да знаеш, че много ти стискам палци и ако ти се оплаква на някого аз съм на среща, независимо дали в темата или на лични.